Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008
Καλές γιορτές
για ποιοτική παιδεία για ΟΛΑ τα παιδιά και καλύτερες συνθήκες εργασίας για ΟΛΟΥΣ.
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008
Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ
Όρισαν και πάλι τις εργασίες της συνδιάσκεψης 9.30 – 13.30. Με ημίωρο διάλειμμα μάλιστα. Μετά πληρωμένο γεύμα και όλοι στα σπίτια τους, χωρίς να προλάβουμε να συζητήσουμε ουσιαστικά θέματα που απασχολούν τη βάση του κλάδου. Φαίνεται λοιπόν ότι η παράταση των εργασιών μέχρι το απόγευμα, που είχε γίνει τον Οκτώβρη, ήταν μια εξαίρεση που είχε επιτευχθεί μετά από μεγάλη και πολύχρονη πίεσή μας. (Ας σημειωθεί ότι στην πρόσκληση που έστειλαν στους αντιπροσώπους, εκ παραδρομής είπαν, προέβλεπαν τη συνέχιση των εργασιών μέχρι τις 5μ.μ. Όλοι οι αντιπρόσωποι ήταν ενήμεροι γι αυτό το θέμα). Εμείς θέσαμε και πάλι έντονα το θέμα για παράταση των εργασιών. Τονίσαμε ότι είναι απαράδεκτο να διατίθενται τόσα χρήματα και να αξιοποιούμε τόσο λίγο χρόνο.
Αρνήθηκαν πεισματικά ακόμη και να θέσουν προς ψηφοφορία την πρότασή μας. Δεν ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία σε τυχόν έντιμους συναδέλφους να διαφοροποιηθούν από την «παραταξιακή γραμμή». «Αποφασίσαμε (ευτυχώς δεν είπαν … και διατάσσομεν) στο Διοικητικό Συμβούλιο και δεν τίθεται κανένα άλλο ζήτημα». Αντιλαμβάνονται άραγε ότι η συνδικαλιστική τους κατάντια τους οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους και στην ανυποληψία;
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, για μια ακόμα φορά, κωλυσιεργούσαν απροκάλυπτα, πολλοί αντιπρόσωποι ήταν ανενημέρωτοι για πάρα πολλά θέματα και άλλοι αυτοσχεδίαζαν εκείνη τη στιγμή. Είναι λυπηρό να διαπιστώνεις πως η σοβαρή μελέτη, η δημοκρατική λειτουργία, η συνδικαλιστική διορατικότητα, η αγωνιστική προοπτική, οι τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, είναι «είδη εν ανεπαρκεία» στη Συνδιάσκεψη και στις περισσότερες παρατάξεις.
Η μόνη συνδικαλιστική στρατηγική και τακτική που φαίνεται να γνωρίζουν και να επιδίδονται είναι: Οι προσκείμενοι στο εκάστοτε κυβερνόν κόμμα (ή και όλοι μαζί) να «γλείφουν» την εξουσία μήπως ευαρεστηθεί και μας πετάξει τίποτα ψίχουλα. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο πως πριν εξαγγείλει η εξουσία οποιοδήποτε μέτρο ή «παροχή», οι παροικούντες στους διαδρόμους της εκάστοτε εξουσίας το ήξεραν, και συχνά το ανακοίνωναν, από πριν.
Στα θέματα που προλάβαμε να συζητήσουμε:
Στα εσωτερικά-οργανωτικά εμείς θέσαμε το καίριο και ουσιαστικό θέμα της αλλαγής του καταστατικού με τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις. Αρνήθηκαν να το θέσουν σε ψηφοφορία παραπέμποντας, για χρόνια τώρα, στις «καλένδες» των επιτροπών. Για να διαβάσετε τις προτάσεις μας πηγαίνετε στη σχετική σύνδεση.
Για την ιστοσελίδα της ΠΟΕΔ επισημάναμε ότι παραμένει για χρόνια μακριά από τις ανάγκες των δασκάλων. Χωρίς ουσιαστική ενημέρωση, στατική και ανεπίκαιρη. Ρωτήσαμε για το κόστος δημιουργίας της και ενημέρωσής της. Στοίχισε πάνω από 2500 λίρες, τη στιγμή που ο υπεύθυνος πρώην οργανωτικός γραμματέας αντί να ενημερώνει την ιστοσελίδα της Οργάνωσης, όπως είναι το καθήκον του, έφτιαχνε και ενημέρωνε την ιστοσελίδα της παράταξής του. Επισημάναμε ότι οι δάσκαλοι, για δεκαετίες, αγωνίστηκαν και πέτυχαν να έχουν οι αξιωματούχοι της Γραμματείας της ΠΟΕΔ ελεύθερο χρόνο από διδακτικά καθήκοντα. Αυτό το χρόνο όμως έχουν τη συνδικαλιστική και ηθική υποχρέωση να τον αξιοποιούν για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Οργάνωσης, της αγωνιστικής και διεκδικητικής της παρουσίας. Είναι ανεπίτρεπτο να δημοσιεύει άρθρα για συνέδριο που παρέστη, εκ μέρους της ΠΟΕΔ, στην ιστοσελίδα της παράταξής του και να αγνοεί και να αδιαφορεί για την ιστοσελίδα της ΠΟΕΔ. Επισημάναμε επίσης ότι ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και με άλλους αξιωματούχους της ΠΟΕΔ. Ιδιαίτερα όσοι πρόσκεινται στα κόμματα της εκάστοτε εξουσίας, τότε και μόνο τότε δραστηριοποιούνται «γλείφοντας» τον Υπουργό και την εξουσία, ενημερώνοντάς μας τάχα με «βομβαρδισμό» πληροφοριών «πού πήγε και πού … ο εκάστοτε Υπουργός». Προτείναμε να αναλάβουν όλοι οι υπεύθυνοι των ιστοσελίδων των παρατάξεων, οι οποίοι είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο, και να οργανώσουν την ιστοσελίδα της ΠΟΕΔ. Ας τους πληρώσουμε και τα χρήματα που δίνουμετώρα στην ιδιωτική εταιρεία. Προσωπικά προσφέρθηκα να συνεισφέρω, με τις ελάχιστες γνώσεις μου, χωρίς ένα ευρώ. Καμιά απάντηση, μόνο ευχολόγια.
Για τις άδειες απουσίας επιχειρηματολογήσαμε κυρίως για την άδεια μητρότητας και την εκπαιδευτική άδεια.
1. Άδεια μητρότητας
Διεκδίκηση άδειας μητρότητας τουλάχιστον 12 μήνες. Είμαστε πολύ πίσω και σε σχέση με πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αρέσκονται να επικαλούνται «ευρωλιγούρηδες» παντός καιρού. (Ελλάδα 13 μήνες, Φινλανδία 11 μήνες κ.λ.π.). Συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις, πολυτέκνους και άλλους φορείς, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και δυναμικές διεκδικήσεις.
5. Εκπαιδευτικές άδειες με πλήρεις απολαβές.
Παράδειγμα: Στην Ελλάδα μπορεί ο εκπαιδευτικός να πάρει μέχρι πέντε (5) χρόνια εκπαιδευτική άδεια με πλήρεις απολαβές. Ακόμη και η διετής Μετεκπαίδευση στα διδασκαλεία τους παραχωρείται με πλήρεις απολαβές, κι ας μην θεωρούνται Μεταπτυχιακές σπουδές
Για τη βιωσιμότητα του Τ.Κ.Α. επισημάναμε ότι οι αλλοτριωμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες φαίνεται να «καταπίνουν την κάμηλο»-αύξηση των εισφορών για όλους τους εργαζόμενους- και να ασχολούνται και να προβάλλουν κυρίως το θέμα της κατάργησης ή μη του «ανεργιακού επιδόματος» των αφυπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων.
Αν η βάση των δασκάλων συνεχίσει να παραμένει απαθής και να ανέχεται να χρησιμοποιείται ως δεξαμενή ψήφων ανά τριετία, τίποτα θετικό δεν προοιωνίζεται. Η αγανάκτηση πρέπει να πάρει συγκεκριμένη έκφραση και δράση με την ενίσχυση της ΡΙ.Α.ΚΙ.
Μανόλης Σόβολος
Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008
Εισηγήσεις για αλλαγή του καταστατικού της ΠΟΕΔ
Προς
Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ
Γενικούς Αντιπροσώπους
Επιτροπή αναθεώρησης του καταστατικού της Π.O.E.Δ.
Αγαπητοί συνάδελφοι.
Επανέρχομαι για μια ακόμα φορά θέτοντας υπ’ όψη σας τις απόψεις μου, τις οποίες έχω συζητήσει με πολλούς συναδέλφους και διαμορφώσει προς το συμφέρον του κλάδου.
Θεωρώ καθήκον μου να βοηθήσω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, να αποκτήσει η ΠOEΔ ένα καταστατικό που να ανταποκρίνεται στον απαιτούμενο εκδημοκρατισμό και την κατά το δυνατό άμεση δημοκρατία. H Kύπρος λόγω του μικρού μεγέθους της προσφέρεται για να λειτουργήσει η άμεση δημοκρατία. Για να αποκτήσει ζωντάνια και αγωνιστικότητα το συνδικάτο μας και οι συνάδελφοι να συμμετέχουν στον ανώτατο βαθμό, πρέπει όχι απλά να ακούγεται η γνώμη τους, αλλά να καθορίζουν οι ίδιοι τις αποφάσεις μέσα από μια αποκεντρωμένη λειτουργία. Αυτό απαιτεί:
Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων να δώσει εντολή στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του καταστατικού όπως προχωρήσει στις εξής κατευθύνσεις:
• Δημιουργία μικρών τοπικών συλλόγων από εκπαιδευτικούς λίγων σχολείων (περίπου 100-200 εκπαιδευτικών) και εκλογή των αντιπροσώπων από τους συλλόγους κάθε χρόνο το Mάη. Οι αντιπρόσωποι θα λογοδοτούν στους συλλόγους και θα είναι ανακλητοί. Kάθε δεύτερο έτος οι Γενικοί αυτοί αντιπρόσωποι θα εκλέγουν σε Παγκύπρια Γενική Συνέλευση απευθείας τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της ΠOEΔ.
• Το Διοικητικό Συμβούλιο γίνεται 11μελές και καταργείται η Γραμματεία.
• Kάθε σύλλογος θα έχει δικό του πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλέγεται κάθε Oκτώβρη. (Ένας σύλλογος π.χ. μπορεί να περιλαμβάνει τα σχολεία Λατσιών, Γερίου, Δαλιού). Έδρα του κάθε συλλόγου ορίζεται εκεί που υπάρχουν οι περισσότεροι δάσκαλοι.
• Διατηρούνται οι επαρχιακές επιτροπές, οι οποίες εκλέγονται από τους Γενικούς Αντιπροσώπους της επαρχίας, με απλή αναλογική, κάθε χρόνο αρχές Ιουνίου.
• Kανένας, σε οποιοδήποτε όργανο δεν μπορεί να μετέχει παραπάνω από τρεις συνεχόμενες διετείς θητείες.
• Οι Γενικοί Αντιπρόσωποι στην Παγκύπρια Γενική Συνέλευση δεν είναι σταθερός αριθμός αλλά εξαρτάται από τον αριθμό των ψηφισάντων (π.χ. κάθε 50 ψηφοφόροι ένας αντιπρόσωπος)
• Οι κινήσεις λειτουργούν όπως σήμερα και μπορούν να διεκδικήσουν την ψήφο των συναδέλφων με τα ψηφοδέλτιά τους σε κάθε σύλλογο, όπως και ανεξάρτητοι.
• Οι θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠOEΔ δεν πρέπει να είναι προαποφασισμένες, αλλά γίνεται συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου στην πρώτη συνεδρία μετά την εκλογή του. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει πρόεδρος της μειοψηφίας αλλά αποδεκτός από την πλειοψηφία. Ιδιαίτερα αφού ο πρόεδρος είναι η εικόνα του κλάδου προς τα έξω, αλλά και εκπροσωπεί την οργάνωση.
• Θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για οριζόντια ψηφοφορία. Αυτό που ακούγεται «δημοκρατικό» καταντά αυταρχικό έως κληρονομική βασιλεία, αφού αυτοί που θα ψηφίζονται από κάθε ψηφοδέλτιο δεν θα είναι οι άριστοι, αλλά οι προβαλλόμενοι είτε από τα MME είτε από την παράταξή τους, είτε κάποιοι που επιδίδονται στις κοινωνικές και πελατειακές σχέσεις χωρίς να επικεντρώνονται στην ουσία ενός διεκδικητικού συνδικαλισμού. Δεν μπορεί να καλλιεργούμε με θεσμούς τη νοοτροπία στους εκπαιδευτικούς: «…να έχουμε προσβάσεις και ρουσφέτια σε όλους τους χώρους…».
• Για τους ίδιους λόγους δεν κρίνεται ωφέλιμο για τον κλάδο η απ’ ευθείας εκλογή Προέδρου ή άλλου αξιωματούχου, αφού μια τέτοια εκλογή θα γίνεται στη βάση επικοινωνιακών κριτηρίων και όχι συνδικαλιστικών, αγωνιστικών δειγμάτων γραφής και συγκεκριμένου προγράμματος δράσης.
• Mόνο η αποκέντρωση σε μικρούς τοπικούς συλλόγους που ο καθένας θα γνωρίζει τα έργα του καθενός και όχι τα λόγια, μπορεί να λειτουργήσει η άμεση δημοκρατία και η υπευθυνότητα του καθενός μέσα από την ανακλητότητα του Γενικού Αντιπροσώπου. (H Γενική Συνέλευση του τοπικού συλλόγου μπορεί να ανακαλέσει και να παύσει ένα Γενικό Αντιπρόσωπο με τα 2/3 των ψηφοφόρων, αν κρίνει ότι ο Γενικός Αντιπρόσωπος με τη στάση και τις ενέργειές του δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δασκάλων).
• Πρέπει να σταματήσει το τωρινό φαινόμενο να εργάζονται αλλού και αλλού να ψηφίζουν οι περισσότεροι συνάδελφοι. Ποιον ψηφίζουν; Αυτόν/ήν που δεν γνωρίζουν για τρία χρόνια; Όταν δεν έχουν καμιά σχέση με το περιβάλλον που εργάζονται; Όταν δεν μπορούν να τον κρίνουν για το έργο του/της;
Γνωρίζω συνάδελφοι ότι για να υιοθετηθούν αυτές οι διατάξεις που αφαιρούν δύναμη από την ηγεσία και δίνουν το λόγο και την πρωτοβουλία στους δασκάλους, πρέπει να υπερβείτε συνήθειες, προσωπικές φιλοδοξίες, αγκυλώσεις, πελατειακές σχέσεις κ.λ.π. Θέλω να είμαι αισιόδοξος (παρά τα μηνύματα των τελευταίων χρόνων) ότι θα δράσετε ως δάσκαλοι με υπευθυνότητα απέναντι σε όλη την κοινωνία και όχι ως καρεκλοκένταυροι θεσιθήρες.
Mε συναδελφικούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
Μανόλης Σόβολος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΟΕΔ
ΡΙ.Α.ΚΙ.
Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008
Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΠΟΕΔ οι εργασίες της Συνδιάσκεψης συνεχίστηκαν και το απόγευμα (5 μ.μ.). Αυτό έγινε μετά από τριετή αγώνα που έδωσα, μόνος μου, κόντρα σ’ όλες τις αλλοτριωμένες παραταξιακές ηγεσίες, οι οποίες για χρόνια σπαταλούσαν τα χρήματα των συναδέλφων χωρίς ντροπή. Εμείς πιστεύουμε ότι και αυτό που πετύχαμε δεν είναι αρκετό. Με την έντεχνη κωλυσιεργία των άλλων παρατάξεων χάνεται πολύτιμος χρόνος και πολλά θέματα μένουν στο ράφι χωρίς συζήτηση και λήψη αποφάσεων.
Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι έρχονται χωρίς καμιά προετοιμασία για τα θέματα που θα συζητηθούν. Οι παρατάξεις τους, τους αντιμετωπίζουν ως «γλάστρες». Δεν τους παρέχουν την ενημέρωση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν με θέσεις και απόψεις. Παρατηρείται το φαινόμενο ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη των κινήσεων να έχουν παντελή άγνοια για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γραμματείας. Εσείς οι συνάδελφοι της βάσης μπορεί να απορείτε για όλα αυτά. Εμείς που χρόνια παρακολουθούμε από κοντά την κατάντια στην οποία οδήγησαν το δασκαλικό συνδικαλιστικό κίνημα οι συγκεκριμένες ηγεσίες, τον τρόπο και τις διαδικασίες εκλογής τους, δεν είχαμε καμιά αμφιβολία για τα επακόλουθα.
Εμείς, ως ΡΙ.Α.ΚΙ. ασκήσαμε αυστηρότατη, τεκμηριωμένη κριτική για όλα αυτά τα φαινόμενα και αποκαλύψαμε σ’ όλους τους αντιπροσώπους, ιδιαίτερα τους νέους, τα κίνητρα και τους λόγους που γίνονται όλα αυτά. Επισημάναμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με επιμονή και επιμονή για να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα. Επισημάναμε, ταυτόχρονα, ότι δεν έχουμε αυταπάτες ότι με τη μικρή μας εκλογική δύναμη, για την ώρα, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Ζητήσαμε τη βοήθεια και τη στήριξη κάθε έντιμου αντιπροσώπου, σε οποιαδήποτε κίνηση και αν βρίσκεται, να δώσουμε την ελπίδα στο αγωνιστικό, διεκδικητικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Συνδιάσκεψης και στην παρουσία των επισήμων προσκεκλημένων ύψωσα πανό, την ώρα που μιλούσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την απαίτηση για κατάργηση των μεταπτυχιακών διδάκτρων και να σταματήσουν να βάζουν φραγμούς στη μόρφωση του λαού. Να τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει. (Αυτό είχα πράξει και τρία χρόνια πριν με τον πρώην Υπουργό). Έξω από την είσοδο της Συνδιάσκεψης είχαμε αναρτήσει, ως ΡΙ.Α.ΚΙ., άλλο πανό με τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια την παιδεία μας.
Από τα θέματα που είχε εγγράψει το Διοικητικό Συμβούλιο προλάβαμε να συζητήσουμε τα θέματα της Προδημοτικής, της Ειδικής Εκπαίδευσης, του Ολοήμερου Σχολείου και για τους Όρους και Συνθήκες Εργασίας των Εκπαιδευτικών. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν σε ερχόμενη συνδιάσκεψη το Δεκέμβρη ή Γενάρη. Για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν θα σας ενημερώσω όταν πάρω τα επίσημα πρακτικά από την ΠΟΕΔ. Εμείς καταθέσαμε πρόταση για να μιλάμε για Προσχολική Αγωγή και όχι Προδημοτική Εκπαίδευση. Είναι φυσικά ζήτημα ουσίας και όχι ονομασίας. Για την Ειδική εκπαίδευση επισημάναμε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε αποσπασματικές «λύσεις» και να οργανώσουμε όλες τις σχολικές μονάδες με το απαραίτητο προσωπικό και τις ειδικότητες που απαιτούνται. Για το «ολοήμερο σχολείο» απαιτήσαμε να σταματήσει η ΠΟΕΔ να τρέχει πίσω από χίμαιρες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και να απαιτήσει ΟΛΑ τα σχολεία να αποκτήσουν τη βασική υλικοτεχνική υποδομή, μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα η παιδεία μας ακόμα και αν, στην απίθανη περίπτωση, φτιάχναμε μια χούφτα «καλών ολοήμερων σχολείων». Αντίθετα θα αρχίσει ο κατήφορος την δημιουργίας σχολείων πολλών ταχυτήτων. Επισημάναμε πως σε μελλοντικό στάδιο, αφού ΟΛΑ τα σχολεία θα έχουν τη βασική υποδομή, αν θελήσουμε να πάμε σ’ ένα άλλο τύπο 12χρονου, δωρεάν, πραγματικά ενιαίου σχολείου, τότε πρέπει να υπάρχουν σημαντικές προϋποθέσεις:
- Πραγματικά 12χρονο, δωρεάν, ενιαίο παγκύπρια σχολείο.
- Μείωση του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων.
- Μείωση του διδακτικού ωραρίου των μαθητών.
- Δωρεάν υγιεινό γεύμα στα παιδιά.
- Μεγάλα 30λεπτα διαλείμματα.
- Εννοείται ότι θα υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και η απαιτούμενη στελέχωση σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Μανόλης Σόβολος
Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ
Με τη ΡΙ.Α.ΚΙ.
Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008
Θέματα που εισηγήθηκε, ο αντιπρόσωπος της ΡΙΑΚΙ, για συζήτηση στην Π.Σ. της ΠΟΕΔ
Προς
Γενικό Γραμματέα ΠΟΕΔ
ΘΕΜΑ: Εγγραφή θεμάτων για την Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη.
Παρακαλώ όπως εγγραφούν για συζήτηση στην Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη τα παρακάτω θέματα:
1. Αλλαγή του καταστατικού.
Από την έκθεση προόδου της επιτροπής για το καταστατικό φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι κινήσεις κωλυσιεργούν και προφασίζονται διάφορα για να μη προχωρήσουμε σε ουσιαστική εκδημοκρατικοποίηση και ενδυνάμωση του ρόλου της βάσης του κλάδου.
Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη πρέπει να αποφασίσει τις κατευθύνσεις που θα δοθούν και οριστικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Προς τούτο επαναφέρω τις σχετικές προτάσεις μου για αποκέντρωση και δημιουργία τοπικών συλλόγων, κ.λ.π.
2. Άδεια μητρότητας
Διεκδίκηση άδειας μητρότητας τουλάχιστον 12 μήνες. Είμαστε πολύ πίσω και σε σχέση με πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αρέσκονται να επικαλούνται «ευρωλιγούρηδες» παντός καιρού. (Ελλάδα 13 μήνες, Φινλανδία 11 μήνες κ.λ.π.). Συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις, πολυτέκνους και άλλους φορείς, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και δυναμικές διεκδικήσεις.
3. Προβλήματα στο θεσμό των Μεντόρων στα σχολεία.
Η ηγεσία της ΠΟΕΔ σύρθηκε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις για τη λειτουργία του θεσμού των Μεντόρων. Πολλές τάξεις παραδίδονται ουσιαστικά σε πολλαπλούς άπειρους φοιτητές. Το αποτέλεσμα θα είναι να γίνουν οι δάσκαλοι της τάξης στόχος των παραπόνων των γονιών και της κοινωνίας, απροστάτευτοι για μια ακόμα φορά. Η ηγεσία της ΠΟΕΔ, για μια ακόμα φορά, δεν διεκδίκησε δυναμικά από τα Πανεπιστήμια το δικαίωμα των δασκάλων για δωρεάν Μεταπτυχιακές σπουδές. Τα «ωφελήματα» που τάχα μας προσφέρθηκαν είναι «χάντρες για ιθαγενείς».
4. Προβλήματα με τους Η/Υ στα σχολεία.
Και εδώ η ηγεσία της ΠΟΕΔ φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. «Ρίχνει το μπαλάκι» στους δασκάλους του σχολείου, στέλνοντας μια ανακοίνωση στα σχολεία. Μετατρέπει, και σ’ αυτό το θέμα, τους δασκάλους σε εύκολους στόχους της κοινωνίας και των γονιών. Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και σε συνεργασία με τους οργανωμένους γονείς να καταγγείλουν από κοινού την πολυετή κοροϊδία του Υπουργείου. Οι υπεύθυνοι της ΠΟΕΔ σιωπούν μπροστά στους υπευθύνους του Υπουργείου (γιατί άραγε;), σ’ όλες τις διαχρονικά άστοχες ενέργειες. Ακόμα και όταν υπάρχει φανερή κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος (ένας υπολογιστής σε κάθε τάξη, προβληματικές δικτυώσεις, χιλιάδες scanners, χιλιάδες ογκώδεις και δυσλειτουργικοί printers, -τώρα θα πληρώσουμε και 1.087.650 ευρώ για τις βάσεις τους – έλεος!!! κ.ά)
5. Ειδικότητες στα Δημοτικά Σχολεία.
Είναι επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί σοβαρά το θέμα των ειδικοτήτων στα Δημοτικά Σχολεία. Πρέπει να κατοχυρωθούν οι δάσκαλοι που με γνώση και μεράκι για χρόνια διδάσκουν τα μαθήματα ειδικοτήτων στα σχολεία. Να μην επαφίεται στη διεύθυνση του σχολείου αν θα τους αξιοποιήσει στο θέμα που για χρόνια διδάσκουν. Να γίνει καταγραφή για τις ανάγκες σε ειδικότητες παγκύπρια. Να εξασφαλιστεί η διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων από τους συναδέλφους που για τόσα χρόνια τα διδάσκουν. Αν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες να διορίζονται δάσκαλοι ειδικοτήτων μόνο αν έχουν παιδαγωγική και ψυχολογική κατάρτιση. Αυτά είναι μεταβατικά μέτρα. Οριστική λύση μπορεί να δώσει μόνο η ίδρυση Παιδαγωγικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, για τους δασκάλους όλων των βαθμίδων. Εκεί να υπάρχει η αναγκαία εξειδίκευση και η παιδαγωγική και ψυχολογική κατάρτιση για όλους.
6. Εκπαιδευτικές άδειες με πλήρεις απολαβές.
Παράδειγμα: Στην Ελλάδα μπορεί ο εκπαιδευτικός να πάρει μέχρι πέντε (5) χρόνια εκπαιδευτική άδεια με πλήρεις απολαβές. Ακόμη και η διετής Μετεκπαίδευση στα διδασκαλεία τους παραχωρείται με πλήρεις απολαβές, κι ας μην θεωρούνται Μεταπτυχιακές σπουδές
7. Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα. Ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση γίνεται όταν αξιοποιείς τους δασκάλους και τους παρέχεις τα κίνητρα για βελτίωση.
8. Μείωση διδακτικού ωραρίου. Ουσιαστική μείωση του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων. Άμεση πρακτική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Απουσία από κάθε πρόγραμμα και εκδήλωση που δεν είμαστε υποχρεωμένοι, κ.λ.π.
9. Εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική προδημοτική, Ενιαίο Σχολείο, Μέτρα στήριξης. Ιδιαίτερα για τους αλλοδαπούς μαθητές που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι μαθητές οι οποίοι έχουν ηλικία για να πάνε στην Α’ τάξη, να πάνε πρώτα στην Προδημοτική τάξη. Απαίτηση για δίχρονη δωρεάν προσχολική αγωγή και ενιαίο 12χρονο δωρεάν δημόσιο σχολείο. Κρατικούς, δωρεάν, παιδικούς σταθμούς. Στελέχωση των σχολείων με ομάδες ειδικών ψυχολόγων, λογοθεραπευτών, ειδικών δασκάλων κ.λ.π. Επιχορήγηση από το Υπουργείο του κομίστρου των λεωφορείων για εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων. Πλήρης κάλυψη της δαπάνης εκπαιδευτικών επισκέψεων, θεατρικών παραστάσεων κ.λ.π. για τα ολιγοθέσια σχολεία. Δημιουργία κεντρικής μαθητικής βιβλιοθήκης σε κάθε σχολείο.
10. Υλικοτεχνική υποδομή όλων των σχολείων.
Απαίτηση από το Υπουργείο να μας δοθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα, χρονοδιάγραμμα δημιουργίας αιθουσών πολλαπλής χρήσης και αιθουσών ειδικών μαθημάτων στα σχολεία. Να καταρτιστεί κατάλογος όπως έγινε με το γραμματειακό προσωπικό, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την υλοποίησή του.
Σε τυχόν άρνηση του Υπουργείου να αρχίσουμε με πρόγραμμα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των μαθητών, γονιών και δασκάλων έξω από το Υπουργείο, κάθε μέρα μετά την 1η του Δεκέμβρη, όπως το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων. Προηγουμένως εννοείται η συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων και η εξαγγελία των μέτρων σε κοινές διασκέψεις τύπου.
Αυτή η αγωνιστική στάση θα δώσει το μήνυμα ότι οι γονείς, οι μαθητές και οι δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά ποιοτική εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά. Ευελπιστώ ότι θα συνεργαστούμε όλοι οι φορείς για την λύση των θεμάτων και δεν θα αναλωνόμαστε στην απλή συζήτησή τους, μετατρεπόμενοι σε ανάχωμα της οργής και της αγανάκτησης όσων υφίστανται και βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις στα σχολεία τους.
11. Νέα βιβλία και διδακτικό υλικό.
Σχεδιασμός για εκπόνηση βιβλίων στην Κύπρο για τα παιδιά και όχι για την τσέπη των «συγγραφέων» και των εκδοτών.
12. Ενισχυτική διδασκαλία, Επιπρόσθετος δάσκαλος στην Α’ τάξη, Μείωση αριθμού μαθητών.
H ενισχυτική διδασκαλία επιβάλλεται να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Να δίνονται δυο ώρες για ενισχυτική διδασκαλία σε όλους/όλες τους/τις συναδέλφους/σσες που αναλαμβάνουν τις πρώτες τάξεις. Mόνο έτσι θα μπορέσουμε να παρέμβουμε έγκαιρα εκεί που υπάρχουν προβλήματα και να δώσουμε την απαραίτητη βοήθεια. O/H δάσκαλος/α της τάξης είναι το καταλληλότερο πρόσωπο να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Αργότερα, τις περισσότερες φορές, είναι πολύ αργά και ο θεσμός καταντά "στάχτη στα μάτια του κόσμου". Είναι προτιμότερο να ενεργούμε ως "Προμηθείς" και όχι ως "Eπιμηθείς". Φυσικά η Ενισχυτική Διδασκαλία θα συνεχίζεται και στις επόμενες τάξεις όπου υπάρχει ανάγκη.
Άμεσος διορισμός πρόσθετου δασκάλου στις πρώτες τάξεις. Άμεση μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, εκεί που υπάρχουν αίθουσες, για όλες τις τάξεις του Β’ κύκλου και επιπλέον μείωση στους 15 μαθητές για τις Α’, Β’, και νηπιαγωγεία.
13. Ασφάλεια στους σχολικούς χώρους.
Η κατ’ όνομα «αντισεισμική αναβάθμιση» έχει αποκαλύψει και δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ασφάλεια των σχολικών κτιρίων για μαθητές και δασκάλους. Επιβάλλεται η ενεργός παρακολούθηση του θέματος και η δυναμική διεκδίκηση εφαρμογής σωστών προδιαγραφών ασφαλείας. Κατεδάφιση κτιρίων όπου κρίνεται απαραίτητο και είναι ασύμφορη οικονομικά η επισκευή τους.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Μανόλης Σόβολος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΟΕΔ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Πέμπτη 29 Μαΐου 2008
Αποτελέσματα εκλογών της ΠΟΕΔ
ΡΙ.Α.ΚΙ. 40 και εκλέγει 1 αντιπρόσωπο (Μανόλης Σόβολος)
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 903 και εκλέγει 20 αντιπροσώπους
ΑΚΙΔΑ 1126 και εκλεγει 25 αντιπροσώπους
ΔΗΚΙ 861 και εκλέγει 19 αντιπροσώπους
ΠΑΔΕΔ 1545 και εκλέγει 35 αντιπροσώπους
Η ΡΙ.Α.ΚΙ. έδωσε ένα σκληρό αγώνα, με αξιοπρέπεια, μέσα στις παραταξιακές συμπληγάδες του κατεστημένου και παρά τη μικρή αύξηση σε ψήφους (από την εκλογή μου ως ανεξάρτητου πριν τρία χρόνια), δεν κατάφερε το στόχο για εκλογή και δεύτερου τουλάχιστον αντιπροσώπου.
Ο αγώνας συνεχίζεται για να κάνουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας γνωστές σ' όλους τους συναδέλφους. Πιστεύουμε ότι οι θέσεις είναι δικαιωμένες στην καθημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Ευχαριστώ όλους όσους εκτίμησαν την προσπάθειά μας και μας στήριξαν. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις συναδέλφισσες που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της ΡΙ.Α.ΚΙ. και άνοιξαν το δρόμο για το δυνάμωμα της προσπάθειάς μας.
Τετάρτη 28 Μαΐου 2008
Πώς και πού ψηφίζουμε.
- Πρώτα απ’ όλα είμαστε αποφασισμένοι και στηρίζουμε τη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
- Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα όσο το δυνατό καλύτερης εκπροσώπησης της δικής μας αγωνιστικής φωνής.
- Διαδίδουμε τις θέσεις της ΡΙ.Α.ΚΙ. και ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους στα σχολεία μας.
Και τώρα στα πρακτικά θέματα:
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από 8:00πμ – 2:30μμ. και από 3:30 – 7:00μ.μ. Θα υπάρχει διάλειμμα από 2:30-3:30μμ.
Η ψηφοφορία θα γίνει στα πιο κάτω σχολεία:
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΛΕΜΕΣΟΣ: ΚΒ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΛΑΡΝΑΚΑ: Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ
ΠΑΦΟΣ: Ι΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΜΟΡΦΟΥ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ
Σε όλα πιο πάνω κέντρα θα υπάρχουν εκλογικά κέντρα για όλους τους εκτοπισμένους συνάδελφους.
ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ:
Βάζουμε +, √ ή Χ κάτω από την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ: Φέρνω μαζί μου στο εκλογικό κέντρο κάποιο έγγραφο, που να αποδεικνύει την ταυτότητά μου (Ταυτότητα, Διαβατήριο, Άδεια Οδηγού, Εκλογικό Βιβλιάριο)
Για τους σταυρούς προτίμησης:
ΛΕΥΚΩΣΙΑ μέχρι 9
(άρα μπορείτε στην περίπτωσή μας, αν θέλετε, να βάλετε σταυρούς ακόμη και σε όλα τα άτομα του ψηφοδελτίου μας)
Για τις υπόλοιπες επαρχίες, στις οποίες δεν έχουμε ψηφοδέλτιο, εμείς προτείνουμε να ψηφίσετε λευκό, ώστε να διευκολύνετε την εκπροσώπησή μας με μικρότερο εκλογικό μέτρο.
Δευτέρα 26 Μαΐου 2008
Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ΡΙ.Α.ΚΙ.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Ξέρω σας έχουν τρελάνει στα τηλεφωνήματα και τα sms. Όλοι αυτοί που για τρία χρόνια δεν ασχολούνταν με τα προβλήματα της παιδείας, της εκπαίδευσης και των δασκάλων και νηπιαγωγών.
Όλοι αυτοί βλέπουν τον συνδικαλισμό ως εφαλτήριο για την προσωπική τους «καριέρα».
Όλοι αυτοί που δεν θα ασχοληθούν μετά την Πέμπτη για άλλα τρία χρόνια.
Εσείς όμως θέλετε αγωνιστές αντιπροσώπους και διεκδίκηση των δικαιωμάτων και τα τρία χρόνια.
Επιστρατέψτε την ψυχραιμία σας και την αποφασιστικότητά σας και ενισχύστε το ψηφοδέλτιο της ΡΙ.Α.ΚΙ.
Ας το βάλουμε και πρακτικά.
Όλοι αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι «συνδικαλιστές», θα εκλεγούν και μεταξύ τους να αυτοψηφιστούν.
Η φωνή της ΡΙ.Α.ΚΙ., η δική σας φωνή, για να ακουστεί δυνατή και στο Διοικητικό Συμβούλιο χρειάζεται τη στήριξη 180 -200 συναδέλφων.
Εσείς θα αποφασίσετε αν αξίζει να έχουμε όλοι μας μια δυνατή αγωνιστική φωνή.
Εμείς εκτιμούμε ότι είναι κρίμα σε ένα εκλογικό σώμα των 1780 συναδέλφων της Λευκωσίας να μην πεισθούν τουλάχιστον 200 συνάδελφοι ότι μπορούν να αλλάξουν τη συνδικαλιστική υποτέλεια της ηγεσίας της ΠΟΕΔ. Ενημερώστε στα σχολεία σας όλους τους συναδέλφους. Διαδώστε τις προτάσεις μας. Στηρίξτε αποφασιστικά στη Λευκωσία το ψηφοδέλτιο της ΡΙ.Α.ΚΙ. (Στις άλλες επαρχίες ρίξτε λευκό, διευκολύνοντας έτσι την προσπάθειά μας για εκπροσώπηση, με μικρότερο εκλογικό μέτρο).
Ψηφίζουμε
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Θέλουμε
Δυνατή διεκδικητική φωνή στο Διοικητικό Συμβούλιο
Και
αγωνιστική παρουσία στους αντιπροσώπους
Εμείς αποφασίζουμε
Δεν δεχόμαστε
άλλα τρία χρόνια σιωπής και υποταγής
Στη Λευκωσία ψηφίζουμε
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Σάββατο 17 Μαΐου 2008
Το ψηφοδέλτιο της ΡΙ.Α.ΚΙ.
Αγαπητοί/ές φίλοι/ες
Τρία χρόνια ως εκλεγμένος Ανεξάρτητος Γενικός Αντιπρόσωπος της ΠΟΕΔ αφιέρωσα χρόνο και κόπο για να προβάλλω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα στα σχολεία, να διεκδικήσω αγωνιστικά να έχει λόγο ο δάσκαλος της βάσης για τα θέματα που τον απασχολούν. Να πείσω για την ανάγκη αλλαγής του καταστατικού, ώστε οι δάσκαλοι μέσα από μικρούς τοπικούς συλλόγους να αποφασίζουν για τα σοβαρά θέματα και να εκλέγουν και να ελέγχουν τους αντιπροσώπους τους, οι οποίοι θα είναι ανακλητοί. Επικοινωνώ με εκατοντάδες συναδέλφους με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και μέσα από την ιστοσελίδα – blog που έφτιαξα.
Μετά από τρία χρόνια είναι αναγκαιότητα η εκπροσώπησή μας να δυναμώσει και να ακουστεί η φωνή μας πιο δυνατή.
Θα ήθελα από την αρχή να ευχαριστήσω θερμά όλες τις συναδέλφισσες που εκτίμησαν την προσπάθεια και το έργο των τριών χρόνων και στηρίζουν το ψηφοδέλτιο της ΡΙ.Α.ΚΙ. με τη συμμετοχή τους, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα για πιο δυναμική παρουσία στο δασκαλικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Είναι τώρα στο χέρι όλων μας, στις 29 του Μάη, να κάνουμε το ρυάκι της ΡΙ.Α.ΚΙ. ποτάμι που θα δυναμώσει τη φωνή και την αγωνιστική διεκδίκηση των δασκάλων και των νηπιαγωγών της Κύπρου.
Σας καλώ να μας δώσετε τη δύναμη στη Λευκωσία ψηφίζοντας τη ΡΙ.Α.ΚΙ. Διαδώστε με κάθε τρόπο τις θέσεις μας. Όλοι, σε κάθε σχολείο, να μάθουν για τις θέσεις μας και να πειστούν ότι μπορούν να αλλάξουν τη συνδικαλιστική υποτέλεια που επικρατεί στην ηγεσία της ΠΟΕΔ
Δυνάμωσε τη δική σου φωνή
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ
Τρίτη 6 Μαΐου 2008
"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ" Οι θέσεις μας
ΡΙ.Α.ΚΙ.
http://riakimazi.blogspot.com και http://msovolos.blogspot.com
Τα τελευταία χρόνια, άλλοτε καλυμμένα και άλλοτε απροκάλυπτα, η δημόσια δωρεάν παιδεία βρίσκεται στο στόχαστρο. Το δημόσιο σχολείο έχει αφεθεί σχεδόν στην τύχη του και βουλιάζει στα χρόνια προβλήματά του. Οι δάσκαλοι μαζί με τους μαθητές και τους γονείς υφίστανται την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας από τη μια και την εντατικοποίηση της εργασίας απ’ την άλλη. Τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των παιδιών για ενιαία, δωρεάν, ποιοτική παιδεία σε όλες της βαθμίδες καταπατούνται με διάφορους τρόπους.
Οι δάσκαλοι από παιδαγωγοί μεταβάλλονται σε εκτελεστές εντολών, διεκπεραιωτές εκδηλώσεων για το «θεαθήναι», προωθητές αντιεπιστημονικών αντιλήψεων, σκυφτοκέφαλοι χειροκροτητές κάθε «καινοτομίας».
Η πλειοψηφία των εργαζόμενων γονιών βιώνει το κυνήγι του μεροκάματου στο φάσμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των εξαντλητικών ωραρίων, των καθηλωμένων μισθών και της ανύπαρκτης υποδομής κοινωνικής στήριξης της οικογένειας (π.χ. Δωρεάν δημόσιοι παιδικοί σταθμοί, διετής προσχολική αγωγή, επαρκής άδεια μητρότητας, πληρωμένη γονική άδεια κ.λ.π.)
Οι ηγεσίες της ΠΟΕΔ και των οργανωμένων γονιών υποταγμένες στα κελεύσματα της εξουσίας κάνουν δημόσιες σχέσεις, προωθούν την καριέρα τους και στην ουσία λειτουργούν ως αναχώματα της οργής και της αγανάκτησης των δασκάλων, των γονιών και όσων βιώνουν τις απαράδεκτες καταστάσεις στα σχολεία.
Η απάντηση σ’ όλα αυτά είναι η αγωνιστική, διεκδικητική δράση της βάσης των δασκάλων και των άλλων φορέων. Η δημιουργία, στην πορεία, ενός Ενιαίου Μετώπου για την Παιδεία που αγωνιστικά θα απαιτήσει την ενιαία, δωρεάν, δημόσια παιδεία σε όλες τις βαθμίδες.
Όσοι συμμετέχουμε και στηρίζουμε αυτό το ψηφοδέλτιο, αγωνιζόμαστε για τα παρακάτω:
· Δωδεκάχρονο, ενιαίο, βασικό, δωρεάν, δημόσιο σχολείο.
· Δίχρονη, υποχρεωτική, δωρεάν, προσχολική αγωγή.
· Κρατικούς, δωρεάν, παιδικούς σταθμούς.
· Υλικοτεχνική υποδομή για ΟΛΑ τα σχολεία, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες (Αίθουσα πολλαπλής χρήσης, αίθουσες ειδικών μαθημάτων, κουζίνες, εστιατόρια κ.λ.π.)
· Στελέχωση των σχολείων με ομάδες ειδικών ψυχολόγων, λογοθεραπευτών, ειδικών δασκάλων κ.λ.π.
· 20 παιδιά ανά τμήμα στις Γ’ – ΣΤ’ και 15 παιδιά ανά τμήμα στις Α’, Β’ και Νηπιαγωγεία.
· Επιχορήγηση από το Υπουργείο του κομίστρου των λεωφορείων για εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων.
· Πλήρης κάλυψη της δαπάνης εκπαιδευτικών επισκέψεων, θεατρικών παραστάσεων κ.λ.π. για τα ολιγοθέσια σχολεία.
· Δημιουργία κεντρικής μαθητικής βιβλιοθήκης σε κάθε σχολείο.
· Ουσιαστική στήριξη των αλλόγλωσσων, αλλοδαπών μαθητών. Εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική προσχολική αγωγή, διδασκαλία στη μητρική γλώσσα, κοινωνική στήριξη των οικογενειών.
· Υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμός για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
· Ένα χρόνο τουλάχιστον, άδεια μητρότητας και φροντίδας του παιδιού.
· Γονική άδεια με απολαβές και στους δυο γονείς.
· Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Κύπρου.
· Εκπαιδευτικές άδειες με πλήρεις απολαβές.
· Δημιουργία Ενιαίων Παιδαγωγικών Πανεπιστημιακών Σχολών για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, που θα δίνουν πλήρη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια σε τμήματα αντίστοιχα με την ειδικότητα.
· Ετήσια περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.
· Κατάργηση της συνέντευξης από την Ε.Ε.Υ. στις προαγωγές.
· Επιλογή στελεχών εκπαίδευσης με 100% αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.
· Κατάργηση του θεσμού του Επιθεωρητή.
· Πλήρης διαφάνεια των αποσπάσεων.
· Αποτροπή της αποκέντρωσης – ιδιωτικοποίησης και διαφοροποίησης του σχολείου.
· Διορισμοί μόνο από καταλόγους διοριστέων. Αποκλειστικά μόνιμο προσωπικό στην εκπαίδευση. Άμεση κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων και των αναπληρωτών. Πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στους συμβασιούχους όσο υπάρχουν.
· Αναπροσαρμογή του διδακτικού ωραρίου. Πρώτος διορισμός με 25 περιόδους. Μείωση μια περίοδο ανά πενταετία υπηρεσίας.
· Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς και στο 80% του τελευταίου μισθού. Πλήρη σύνταξη σε περίπτωση ανικανότητας, ανεξάρτητα από τα χρόνια υπηρεσίας.
· Πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους εκπαιδευτικούς.
Το ουσιαστικό για μας δεν είναι η επισήμανση προβλημάτων και η απαρίθμηση απλά εισηγήσεων. Σε αυτές μπορεί να συμφωνούν, έστω στα λόγια, και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών κινήσεων. Το σημαντικό είναι το πρόγραμμα δράσης και η αγωνιστική, διεκδικητική στάση και η συνεχής πάλη για την υλοποίησή τους.
Προτείνουμε:
· Επιλογή 3-4 θεμάτων άμεσης προτεραιότητας, κάθε φορά.
Ζητούμε από το Υπουργείο, σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, να μας παραδώσει κατάλογο με χρονοδιάγραμμα επίλυσης των παραπάνω θεμάτων, όπως έγινε με το γραμματειακό προσωπικό.
Σε τυχόν άρνηση του Υπουργείου να αρχίσουμε με πρόγραμμα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των δασκάλων, γονιών και μαθητών έξω από το Υπουργείο, κάθε μέρα μερικά σχολεία, όπως το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων. Συνεχής κλιμάκωση των μέτρων σε τυχόν αρνητική στάση του Υπουργείου. Προηγουμένως εννοείται η συνεργασία με τις Ομοσπονδίες Γονέων και η εξαγγελία των μέτρων σε κοινές διασκέψεις τύπου.
Αυτή η αγωνιστική στάση θα δώσει το μήνυμα ότι οι δάσκαλοι, οι γονείς και οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά ποιοτική εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά. Στόχος να συνεργαστούμε όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς για τη λύση των θεμάτων και να μην αναλωνόμαστε στην απλή συζήτησή τους, μετατρεπόμενοι σε ανάχωμα της οργής και της αγανάκτησης όσων υφίστανται και βιώνουν απαράδεκτες καταστάσεις στα σχολεία τους.
Οι θέσεις μας για την ΠΟΕΔ:
· Επιδιώκουμε αλλαγή του καταστατικού και συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών στη λήψη σοβαρών αποφάσεων, γνήσια αντιπροσώπευση μέσα από μικρούς, ευέλικτους τοπικούς συλλόγους. Όχι στην ανάδειξη "συνδικαλιστών των MME και των δημόσιων σχέσεων".
· Πιστεύουμε στην απλή αναλογική στις εκλογές, διετή θητεία στα διοικητικά όργανα, ελεύθερη επιλογή προτάσεων για την παιδεία και όχι "κατασκευασμένων προσώπων".
· Πιστεύουμε ότι η ΠOEΔ πρέπει να έχει άποψη και να παίρνει θέση για τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.
· Θέλουμε εκπαιδευτικούς περήφανους, αγωνιστές και ενωτικό αγωνιστικό διεκδικητικό συνδικαλισμό, με σαφές κοινωνικό στίγμα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
· Θέλουμε την οργάνωσή μας πρωτοπόρο στην αγωνιστική διεκδίκηση της αναβάθμισης του μορφωτικού έργου στον τόπο μας και όχι γραφειοκρατικό μηχανισμό και επιχείρηση.
Στη Λευκωσία ψηφίζουμε "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"