Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ.

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 21/10/2008, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη. Συμμετείχα για δεύτερη τριετία στο σώμα αυτό των αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ, ως αντιπρόσωπος της ΡΙ.Α.ΚΙ. ( Την προηγούμενη τριετία συμμετείχα ως ανεξάρτητος αντιπρόσωπος). Είναι γεγονός πως είναι δύσκολο να επηρεάσουμε, ως ΡΙ.Α.ΚΙ. στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων, καθώς συμμετέχουμε με ένα αντιπρόσωπο στους 100. Είναι όμως αναμφισβήτητο γεγονός πως με τις τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις μας, την προετοιμασία για όλα τα συζητούμενα θέματα, τις ξεκάθαρες προτάσεις μας, την αυστηρή αλλά τεκμηριωμένη κριτική μας στα κακώς έχοντα στην ηγεσία της ΠΟΕΔ και τις αλλοτριωμένες ηγεσίες των παρατάξεων, έχουμε κερδίσει την εκτίμηση πολλών έντιμων συναδέλφων που βρίσκονται ακόμα, για διάφορους λόγους, εγκλωβισμένοι στις χρεοκοπημένες, συνδικαλιστικά, παρατάξεις.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΠΟΕΔ οι εργασίες της Συνδιάσκεψης συνεχίστηκαν και το απόγευμα (5 μ.μ.). Αυτό έγινε μετά από τριετή αγώνα που έδωσα, μόνος μου, κόντρα σ’ όλες τις αλλοτριωμένες παραταξιακές ηγεσίες, οι οποίες για χρόνια σπαταλούσαν τα χρήματα των συναδέλφων χωρίς ντροπή. Εμείς πιστεύουμε ότι και αυτό που πετύχαμε δεν είναι αρκετό. Με την έντεχνη κωλυσιεργία των άλλων παρατάξεων χάνεται πολύτιμος χρόνος και πολλά θέματα μένουν στο ράφι χωρίς συζήτηση και λήψη αποφάσεων.


Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι έρχονται χωρίς καμιά προετοιμασία για τα θέματα που θα συζητηθούν. Οι παρατάξεις τους, τους αντιμετωπίζουν ως «γλάστρες». Δεν τους παρέχουν την ενημέρωση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν με θέσεις και απόψεις. Παρατηρείται το φαινόμενο ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη των κινήσεων να έχουν παντελή άγνοια για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γραμματείας. Εσείς οι συνάδελφοι της βάσης μπορεί να απορείτε για όλα αυτά. Εμείς που χρόνια παρακολουθούμε από κοντά την κατάντια στην οποία οδήγησαν το δασκαλικό συνδικαλιστικό κίνημα οι συγκεκριμένες ηγεσίες, τον τρόπο και τις διαδικασίες εκλογής τους, δεν είχαμε καμιά αμφιβολία για τα επακόλουθα.


Εμείς, ως ΡΙ.Α.ΚΙ. ασκήσαμε αυστηρότατη, τεκμηριωμένη κριτική για όλα αυτά τα φαινόμενα και αποκαλύψαμε σ’ όλους τους αντιπροσώπους, ιδιαίτερα τους νέους, τα κίνητρα και τους λόγους που γίνονται όλα αυτά. Επισημάναμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με επιμονή και επιμονή για να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα. Επισημάναμε, ταυτόχρονα, ότι δεν έχουμε αυταπάτες ότι με τη μικρή μας εκλογική δύναμη, για την ώρα, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Ζητήσαμε τη βοήθεια και τη στήριξη κάθε έντιμου αντιπροσώπου, σε οποιαδήποτε κίνηση και αν βρίσκεται, να δώσουμε την ελπίδα στο αγωνιστικό, διεκδικητικό συνδικαλιστικό κίνημα.


Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Συνδιάσκεψης και στην παρουσία των επισήμων προσκεκλημένων ύψωσα πανό, την ώρα που μιλούσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την απαίτηση για κατάργηση των μεταπτυχιακών διδάκτρων και να σταματήσουν να βάζουν φραγμούς στη μόρφωση του λαού. Να τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει. (Αυτό είχα πράξει και τρία χρόνια πριν με τον πρώην Υπουργό). Έξω από την είσοδο της Συνδιάσκεψης είχαμε αναρτήσει, ως ΡΙ.Α.ΚΙ., άλλο πανό με τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια την παιδεία μας.


Από τα θέματα που είχε εγγράψει το Διοικητικό Συμβούλιο προλάβαμε να συζητήσουμε τα θέματα της Προδημοτικής, της Ειδικής Εκπαίδευσης, του Ολοήμερου Σχολείου και για τους Όρους και Συνθήκες Εργασίας των Εκπαιδευτικών. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν σε ερχόμενη συνδιάσκεψη το Δεκέμβρη ή Γενάρη. Για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν θα σας ενημερώσω όταν πάρω τα επίσημα πρακτικά από την ΠΟΕΔ. Εμείς καταθέσαμε πρόταση για να μιλάμε για Προσχολική Αγωγή και όχι Προδημοτική Εκπαίδευση. Είναι φυσικά ζήτημα ουσίας και όχι ονομασίας. Για την Ειδική εκπαίδευση επισημάναμε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε αποσπασματικές «λύσεις» και να οργανώσουμε όλες τις σχολικές μονάδες με το απαραίτητο προσωπικό και τις ειδικότητες που απαιτούνται. Για το «ολοήμερο σχολείο» απαιτήσαμε να σταματήσει η ΠΟΕΔ να τρέχει πίσω από χίμαιρες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και να απαιτήσει ΟΛΑ τα σχολεία να αποκτήσουν τη βασική υλικοτεχνική υποδομή, μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα η παιδεία μας ακόμα και αν, στην απίθανη περίπτωση, φτιάχναμε μια χούφτα «καλών ολοήμερων σχολείων». Αντίθετα θα αρχίσει ο κατήφορος την δημιουργίας σχολείων πολλών ταχυτήτων. Επισημάναμε πως σε μελλοντικό στάδιο, αφού ΟΛΑ τα σχολεία θα έχουν τη βασική υποδομή, αν θελήσουμε να πάμε σ’ ένα άλλο τύπο 12χρονου, δωρεάν, πραγματικά ενιαίου σχολείου, τότε πρέπει να υπάρχουν σημαντικές προϋποθέσεις:
- Πραγματικά 12χρονο, δωρεάν, ενιαίο παγκύπρια σχολείο.
- Μείωση του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων.
- Μείωση του διδακτικού ωραρίου των μαθητών.
- Δωρεάν υγιεινό γεύμα στα παιδιά.
- Μεγάλα 30λεπτα διαλείμματα.
- Εννοείται ότι θα υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και η απαιτούμενη στελέχωση σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Μανόλης Σόβολος
Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ
Με τη ΡΙ.Α.ΚΙ.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Θέματα που εισηγήθηκε, ο αντιπρόσωπος της ΡΙΑΚΙ, για συζήτηση στην Π.Σ. της ΠΟΕΔ

Την Τρίτη, 21/10/2008 θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ. Ασκώντας το δικαίωμά μου για εγγραφή θεμάτων προς συζήτηση έχω εγγράψει τα παρακάτω θέματα με το σύντομο σκεπτικό τους.


Προς
Γενικό Γραμματέα ΠΟΕΔ

ΘΕΜΑ: Εγγραφή θεμάτων για την Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη.

Παρακαλώ όπως εγγραφούν για συζήτηση στην Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη τα παρακάτω θέματα:

1. Αλλαγή του καταστατικού.
Από την έκθεση προόδου της επιτροπής για το καταστατικό φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι κινήσεις κωλυσιεργούν και προφασίζονται διάφορα για να μη προχωρήσουμε σε ουσιαστική εκδημοκρατικοποίηση και ενδυνάμωση του ρόλου της βάσης του κλάδου.
Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη πρέπει να αποφασίσει τις κατευθύνσεις που θα δοθούν και οριστικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Προς τούτο επαναφέρω τις σχετικές προτάσεις μου για αποκέντρωση και δημιουργία τοπικών συλλόγων, κ.λ.π.
2. Άδεια μητρότητας
Διεκδίκηση άδειας μητρότητας τουλάχιστον 12 μήνες. Είμαστε πολύ πίσω και σε σχέση με πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αρέσκονται να επικαλούνται «ευρωλιγούρηδες» παντός καιρού. (Ελλάδα 13 μήνες, Φινλανδία 11 μήνες κ.λ.π.). Συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις, πολυτέκνους και άλλους φορείς, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και δυναμικές διεκδικήσεις.
3. Προβλήματα στο θεσμό των Μεντόρων στα σχολεία.
Η ηγεσία της ΠΟΕΔ σύρθηκε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις για τη λειτουργία του θεσμού των Μεντόρων. Πολλές τάξεις παραδίδονται ουσιαστικά σε πολλαπλούς άπειρους φοιτητές. Το αποτέλεσμα θα είναι να γίνουν οι δάσκαλοι της τάξης στόχος των παραπόνων των γονιών και της κοινωνίας, απροστάτευτοι για μια ακόμα φορά. Η ηγεσία της ΠΟΕΔ, για μια ακόμα φορά, δεν διεκδίκησε δυναμικά από τα Πανεπιστήμια το δικαίωμα των δασκάλων για δωρεάν Μεταπτυχιακές σπουδές. Τα «ωφελήματα» που τάχα μας προσφέρθηκαν είναι «χάντρες για ιθαγενείς».
4. Προβλήματα με τους Η/Υ στα σχολεία.
Και εδώ η ηγεσία της ΠΟΕΔ φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. «Ρίχνει το μπαλάκι» στους δασκάλους του σχολείου, στέλνοντας μια ανακοίνωση στα σχολεία. Μετατρέπει, και σ’ αυτό το θέμα, τους δασκάλους σε εύκολους στόχους της κοινωνίας και των γονιών. Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και σε συνεργασία με τους οργανωμένους γονείς να καταγγείλουν από κοινού την πολυετή κοροϊδία του Υπουργείου. Οι υπεύθυνοι της ΠΟΕΔ σιωπούν μπροστά στους υπευθύνους του Υπουργείου (γιατί άραγε;), σ’ όλες τις διαχρονικά άστοχες ενέργειες. Ακόμα και όταν υπάρχει φανερή κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος (ένας υπολογιστής σε κάθε τάξη, προβληματικές δικτυώσεις, χιλιάδες scanners, χιλιάδες ογκώδεις και δυσλειτουργικοί printers, -τώρα θα πληρώσουμε και 1.087.650 ευρώ για τις βάσεις τους – έλεος!!! κ.ά)
5. Ειδικότητες στα Δημοτικά Σχολεία.
Είναι επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί σοβαρά το θέμα των ειδικοτήτων στα Δημοτικά Σχολεία. Πρέπει να κατοχυρωθούν οι δάσκαλοι που με γνώση και μεράκι για χρόνια διδάσκουν τα μαθήματα ειδικοτήτων στα σχολεία. Να μην επαφίεται στη διεύθυνση του σχολείου αν θα τους αξιοποιήσει στο θέμα που για χρόνια διδάσκουν. Να γίνει καταγραφή για τις ανάγκες σε ειδικότητες παγκύπρια. Να εξασφαλιστεί η διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων από τους συναδέλφους που για τόσα χρόνια τα διδάσκουν. Αν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες να διορίζονται δάσκαλοι ειδικοτήτων μόνο αν έχουν παιδαγωγική και ψυχολογική κατάρτιση. Αυτά είναι μεταβατικά μέτρα. Οριστική λύση μπορεί να δώσει μόνο η ίδρυση Παιδαγωγικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, για τους δασκάλους όλων των βαθμίδων. Εκεί να υπάρχει η αναγκαία εξειδίκευση και η παιδαγωγική και ψυχολογική κατάρτιση για όλους.
6. Εκπαιδευτικές άδειες με πλήρεις απολαβές.
Παράδειγμα: Στην Ελλάδα μπορεί ο εκπαιδευτικός να πάρει μέχρι πέντε (5) χρόνια εκπαιδευτική άδεια με πλήρεις απολαβές. Ακόμη και η διετής Μετεκπαίδευση στα διδασκαλεία τους παραχωρείται με πλήρεις απολαβές, κι ας μην θεωρούνται Μεταπτυχιακές σπουδές
7. Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα. Ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση γίνεται όταν αξιοποιείς τους δασκάλους και τους παρέχεις τα κίνητρα για βελτίωση.
8. Μείωση διδακτικού ωραρίου. Ουσιαστική μείωση του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων. Άμεση πρακτική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Απουσία από κάθε πρόγραμμα και εκδήλωση που δεν είμαστε υποχρεωμένοι, κ.λ.π.
9. Εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική προδημοτική, Ενιαίο Σχολείο, Μέτρα στήριξης. Ιδιαίτερα για τους αλλοδαπούς μαθητές που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι μαθητές οι οποίοι έχουν ηλικία για να πάνε στην Α’ τάξη, να πάνε πρώτα στην Προδημοτική τάξη. Απαίτηση για δίχρονη δωρεάν προσχολική αγωγή και ενιαίο 12χρονο δωρεάν δημόσιο σχολείο. Κρατικούς, δωρεάν, παιδικούς σταθμούς. Στελέχωση των σχολείων με ομάδες ειδικών ψυχολόγων, λογοθεραπευτών, ειδικών δασκάλων κ.λ.π. Επιχορήγηση από το Υπουργείο του κομίστρου των λεωφορείων για εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων. Πλήρης κάλυψη της δαπάνης εκπαιδευτικών επισκέψεων, θεατρικών παραστάσεων κ.λ.π. για τα ολιγοθέσια σχολεία. Δημιουργία κεντρικής μαθητικής βιβλιοθήκης σε κάθε σχολείο.
10. Υλικοτεχνική υποδομή όλων των σχολείων.
Απαίτηση από το Υπουργείο να μας δοθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα, χρονοδιάγραμμα δημιουργίας αιθουσών πολλαπλής χρήσης και αιθουσών ειδικών μαθημάτων στα σχολεία. Να καταρτιστεί κατάλογος όπως έγινε με το γραμματειακό προσωπικό, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την υλοποίησή του.
Σε τυχόν άρνηση του Υπουργείου να αρχίσουμε με πρόγραμμα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των μαθητών, γονιών και δασκάλων έξω από το Υπουργείο, κάθε μέρα μετά την 1η του Δεκέμβρη, όπως το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων. Προηγουμένως εννοείται η συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων και η εξαγγελία των μέτρων σε κοινές διασκέψεις τύπου.

Αυτή η αγωνιστική στάση θα δώσει το μήνυμα ότι οι γονείς, οι μαθητές και οι δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά ποιοτική εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά. Ευελπιστώ ότι θα συνεργαστούμε όλοι οι φορείς για την λύση των θεμάτων και δεν θα αναλωνόμαστε στην απλή συζήτησή τους, μετατρεπόμενοι σε ανάχωμα της οργής και της αγανάκτησης όσων υφίστανται και βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις στα σχολεία τους.
11. Νέα βιβλία και διδακτικό υλικό.
Σχεδιασμός για εκπόνηση βιβλίων στην Κύπρο για τα παιδιά και όχι για την τσέπη των «συγγραφέων» και των εκδοτών.
12. Ενισχυτική διδασκαλία, Επιπρόσθετος δάσκαλος στην Α’ τάξη, Μείωση αριθμού μαθητών.
H ενισχυτική διδασκαλία επιβάλλεται να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Να δίνονται δυο ώρες για ενισχυτική διδασκαλία σε όλους/όλες τους/τις συναδέλφους/σσες που αναλαμβάνουν τις πρώτες τάξεις. Mόνο έτσι θα μπορέσουμε να παρέμβουμε έγκαιρα εκεί που υπάρχουν προβλήματα και να δώσουμε την απαραίτητη βοήθεια. O/H δάσκαλος/α της τάξης είναι το καταλληλότερο πρόσωπο να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Αργότερα, τις περισσότερες φορές, είναι πολύ αργά και ο θεσμός καταντά "στάχτη στα μάτια του κόσμου". Είναι προτιμότερο να ενεργούμε ως "Προμηθείς" και όχι ως "Eπιμηθείς". Φυσικά η Ενισχυτική Διδασκαλία θα συνεχίζεται και στις επόμενες τάξεις όπου υπάρχει ανάγκη.
Άμεσος διορισμός πρόσθετου δασκάλου στις πρώτες τάξεις. Άμεση μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, εκεί που υπάρχουν αίθουσες, για όλες τις τάξεις του Β’ κύκλου και επιπλέον μείωση στους 15 μαθητές για τις Α’, Β’, και νηπιαγωγεία.
13. Ασφάλεια στους σχολικούς χώρους.
Η κατ’ όνομα «αντισεισμική αναβάθμιση» έχει αποκαλύψει και δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ασφάλεια των σχολικών κτιρίων για μαθητές και δασκάλους. Επιβάλλεται η ενεργός παρακολούθηση του θέματος και η δυναμική διεκδίκηση εφαρμογής σωστών προδιαγραφών ασφαλείας. Κατεδάφιση κτιρίων όπου κρίνεται απαραίτητο και είναι ασύμφορη οικονομικά η επισκευή τους.


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς


Μανόλης Σόβολος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΟΕΔ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»