Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Καλές γιορτές

Καλά Χριστούγεννα και η νέα χρονιά να είναι γεμάτη υγεία, ειρήνη και αγωνιστική δράση

για ποιοτική παιδεία για ΟΛΑ τα παιδιά και καλύτερες συνθήκες εργασίας για ΟΛΟΥΣ.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4-12-2008, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ. Ήταν συνέχεια της συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη. Έγινε προσπάθεια να συζητηθούν τα θέματα τα οποία δεν είχαμε προλάβει να συζητήσουμε τότε. Δυστυχώς η ηγεσία της ΠΟΕΔ συνεχίζει το συνδικαλιστικό κατήφορο που έχει πάρει και με αυταρχισμό και αλαζονεία περιφρονεί κάθε έννοια συνδικαλιστικής ηθικής και δεοντολογίας.

Όρισαν και πάλι τις εργασίες της συνδιάσκεψης 9.30 – 13.30. Με ημίωρο διάλειμμα μάλιστα. Μετά πληρωμένο γεύμα και όλοι στα σπίτια τους, χωρίς να προλάβουμε να συζητήσουμε ουσιαστικά θέματα που απασχολούν τη βάση του κλάδου. Φαίνεται λοιπόν ότι η παράταση των εργασιών μέχρι το απόγευμα, που είχε γίνει τον Οκτώβρη, ήταν μια εξαίρεση που είχε επιτευχθεί μετά από μεγάλη και πολύχρονη πίεσή μας. (Ας σημειωθεί ότι στην πρόσκληση που έστειλαν στους αντιπροσώπους, εκ παραδρομής είπαν, προέβλεπαν τη συνέχιση των εργασιών μέχρι τις 5μ.μ. Όλοι οι αντιπρόσωποι ήταν ενήμεροι γι αυτό το θέμα). Εμείς θέσαμε και πάλι έντονα το θέμα για παράταση των εργασιών. Τονίσαμε ότι είναι απαράδεκτο να διατίθενται τόσα χρήματα και να αξιοποιούμε τόσο λίγο χρόνο.

Αρνήθηκαν πεισματικά ακόμη και να θέσουν προς ψηφοφορία την πρότασή μας. Δεν ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία σε τυχόν έντιμους συναδέλφους να διαφοροποιηθούν από την «παραταξιακή γραμμή». «Αποφασίσαμε (ευτυχώς δεν είπαν … και διατάσσομεν) στο Διοικητικό Συμβούλιο και δεν τίθεται κανένα άλλο ζήτημα». Αντιλαμβάνονται άραγε ότι η συνδικαλιστική τους κατάντια τους οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους και στην ανυποληψία;

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, για μια ακόμα φορά, κωλυσιεργούσαν απροκάλυπτα, πολλοί αντιπρόσωποι ήταν ανενημέρωτοι για πάρα πολλά θέματα και άλλοι αυτοσχεδίαζαν εκείνη τη στιγμή. Είναι λυπηρό να διαπιστώνεις πως η σοβαρή μελέτη, η δημοκρατική λειτουργία, η συνδικαλιστική διορατικότητα, η αγωνιστική προοπτική, οι τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, είναι «είδη εν ανεπαρκεία» στη Συνδιάσκεψη και στις περισσότερες παρατάξεις.

Η μόνη συνδικαλιστική στρατηγική και τακτική που φαίνεται να γνωρίζουν και να επιδίδονται είναι: Οι προσκείμενοι στο εκάστοτε κυβερνόν κόμμα (ή και όλοι μαζί) να «γλείφουν» την εξουσία μήπως ευαρεστηθεί και μας πετάξει τίποτα ψίχουλα. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο πως πριν εξαγγείλει η εξουσία οποιοδήποτε μέτρο ή «παροχή», οι παροικούντες στους διαδρόμους της εκάστοτε εξουσίας το ήξεραν, και συχνά το ανακοίνωναν, από πριν.

Στα θέματα που προλάβαμε να συζητήσουμε:

Στα εσωτερικά-οργανωτικά εμείς θέσαμε το καίριο και ουσιαστικό θέμα της αλλαγής του καταστατικού με τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις. Αρνήθηκαν να το θέσουν σε ψηφοφορία παραπέμποντας, για χρόνια τώρα, στις «καλένδες» των επιτροπών. Για να διαβάσετε τις προτάσεις μας πηγαίνετε στη σχετική σύνδεση.

Για την ιστοσελίδα της ΠΟΕΔ επισημάναμε ότι παραμένει για χρόνια μακριά από τις ανάγκες των δασκάλων. Χωρίς ουσιαστική ενημέρωση, στατική και ανεπίκαιρη. Ρωτήσαμε για το κόστος δημιουργίας της και ενημέρωσής της. Στοίχισε πάνω από 2500 λίρες, τη στιγμή που ο υπεύθυνος πρώην οργανωτικός γραμματέας αντί να ενημερώνει την ιστοσελίδα της Οργάνωσης, όπως είναι το καθήκον του, έφτιαχνε και ενημέρωνε την ιστοσελίδα της παράταξής του. Επισημάναμε ότι οι δάσκαλοι, για δεκαετίες, αγωνίστηκαν και πέτυχαν να έχουν οι αξιωματούχοι της Γραμματείας της ΠΟΕΔ ελεύθερο χρόνο από διδακτικά καθήκοντα. Αυτό το χρόνο όμως έχουν τη συνδικαλιστική και ηθική υποχρέωση να τον αξιοποιούν για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Οργάνωσης, της αγωνιστικής και διεκδικητικής της παρουσίας. Είναι ανεπίτρεπτο να δημοσιεύει άρθρα για συνέδριο που παρέστη, εκ μέρους της ΠΟΕΔ, στην ιστοσελίδα της παράταξής του και να αγνοεί και να αδιαφορεί για την ιστοσελίδα της ΠΟΕΔ. Επισημάναμε επίσης ότι ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και με άλλους αξιωματούχους της ΠΟΕΔ. Ιδιαίτερα όσοι πρόσκεινται στα κόμματα της εκάστοτε εξουσίας, τότε και μόνο τότε δραστηριοποιούνται «γλείφοντας» τον Υπουργό και την εξουσία, ενημερώνοντάς μας τάχα με «βομβαρδισμό» πληροφοριών «πού πήγε και πού … ο εκάστοτε Υπουργός». Προτείναμε να αναλάβουν όλοι οι υπεύθυνοι των ιστοσελίδων των παρατάξεων, οι οποίοι είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο, και να οργανώσουν την ιστοσελίδα της ΠΟΕΔ. Ας τους πληρώσουμε και τα χρήματα που δίνουμετώρα στην ιδιωτική εταιρεία. Προσωπικά προσφέρθηκα να συνεισφέρω, με τις ελάχιστες γνώσεις μου, χωρίς ένα ευρώ. Καμιά απάντηση, μόνο ευχολόγια.

Για τις άδειες απουσίας επιχειρηματολογήσαμε κυρίως για την άδεια μητρότητας και την εκπαιδευτική άδεια.

1. Άδεια μητρότητας
Διεκδίκηση άδειας μητρότητας τουλάχιστον 12 μήνες. Είμαστε πολύ πίσω και σε σχέση με πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αρέσκονται να επικαλούνται «ευρωλιγούρηδες» παντός καιρού. (Ελλάδα 13 μήνες, Φινλανδία 11 μήνες κ.λ.π.). Συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις, πολυτέκνους και άλλους φορείς, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και δυναμικές διεκδικήσεις.
5. Εκπαιδευτικές άδειες με πλήρεις απολαβές.
Παράδειγμα: Στην Ελλάδα μπορεί ο εκπαιδευτικός να πάρει μέχρι πέντε (5) χρόνια εκπαιδευτική άδεια με πλήρεις απολαβές. Ακόμη και η διετής Μετεκπαίδευση στα διδασκαλεία τους παραχωρείται με πλήρεις απολαβές, κι ας μην θεωρούνται Μεταπτυχιακές σπουδές

Για τη βιωσιμότητα του Τ.Κ.Α. επισημάναμε ότι οι αλλοτριωμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες φαίνεται να «καταπίνουν την κάμηλο»-αύξηση των εισφορών για όλους τους εργαζόμενους- και να ασχολούνται και να προβάλλουν κυρίως το θέμα της κατάργησης ή μη του «ανεργιακού επιδόματος» των αφυπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων.

Αν η βάση των δασκάλων συνεχίσει να παραμένει απαθής και να ανέχεται να χρησιμοποιείται ως δεξαμενή ψήφων ανά τριετία, τίποτα θετικό δεν προοιωνίζεται. Η αγανάκτηση πρέπει να πάρει συγκεκριμένη έκφραση και δράση με την ενίσχυση της ΡΙ.Α.ΚΙ.

Μανόλης Σόβολος
Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Εισηγήσεις για αλλαγή του καταστατικού της ΠΟΕΔ

4 Δεκεμβρίου 2008

Προς
Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ
Γενικούς Αντιπροσώπους
Επιτροπή αναθεώρησης του καταστατικού της Π.O.E.Δ.

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Επανέρχομαι για μια ακόμα φορά θέτοντας υπ’ όψη σας τις απόψεις μου, τις οποίες έχω συζητήσει με πολλούς συναδέλφους και διαμορφώσει προς το συμφέρον του κλάδου.
Θεωρώ καθήκον μου να βοηθήσω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, να αποκτήσει η ΠOEΔ ένα καταστατικό που να ανταποκρίνεται στον απαιτούμενο εκδημοκρατισμό και την κατά το δυνατό άμεση δημοκρατία. H Kύπρος λόγω του μικρού μεγέθους της προσφέρεται για να λειτουργήσει η άμεση δημοκρατία. Για να αποκτήσει ζωντάνια και αγωνιστικότητα το συνδικάτο μας και οι συνάδελφοι να συμμετέχουν στον ανώτατο βαθμό, πρέπει όχι απλά να ακούγεται η γνώμη τους, αλλά να καθορίζουν οι ίδιοι τις αποφάσεις μέσα από μια αποκεντρωμένη λειτουργία. Αυτό απαιτεί:

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων να δώσει εντολή στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του καταστατικού όπως προχωρήσει στις εξής κατευθύνσεις:

• Δημιουργία μικρών τοπικών συλλόγων από εκπαιδευτικούς λίγων σχολείων (περίπου 100-200 εκπαιδευτικών) και εκλογή των αντιπροσώπων από τους συλλόγους κάθε χρόνο το Mάη. Οι αντιπρόσωποι θα λογοδοτούν στους συλλόγους και θα είναι ανακλητοί. Kάθε δεύτερο έτος οι Γενικοί αυτοί αντιπρόσωποι θα εκλέγουν σε Παγκύπρια Γενική Συνέλευση απευθείας τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της ΠOEΔ.
• Το Διοικητικό Συμβούλιο γίνεται 11μελές και καταργείται η Γραμματεία.
• Kάθε σύλλογος θα έχει δικό του πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλέγεται κάθε Oκτώβρη. (Ένας σύλλογος π.χ. μπορεί να περιλαμβάνει τα σχολεία Λατσιών, Γερίου, Δαλιού). Έδρα του κάθε συλλόγου ορίζεται εκεί που υπάρχουν οι περισσότεροι δάσκαλοι.
• Διατηρούνται οι επαρχιακές επιτροπές, οι οποίες εκλέγονται από τους Γενικούς Αντιπροσώπους της επαρχίας, με απλή αναλογική, κάθε χρόνο αρχές Ιουνίου.
• Kανένας, σε οποιοδήποτε όργανο δεν μπορεί να μετέχει παραπάνω από τρεις συνεχόμενες διετείς θητείες.
• Οι Γενικοί Αντιπρόσωποι στην Παγκύπρια Γενική Συνέλευση δεν είναι σταθερός αριθμός αλλά εξαρτάται από τον αριθμό των ψηφισάντων (π.χ. κάθε 50 ψηφοφόροι ένας αντιπρόσωπος)
• Οι κινήσεις λειτουργούν όπως σήμερα και μπορούν να διεκδικήσουν την ψήφο των συναδέλφων με τα ψηφοδέλτιά τους σε κάθε σύλλογο, όπως και ανεξάρτητοι.
• Οι θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠOEΔ δεν πρέπει να είναι προαποφασισμένες, αλλά γίνεται συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου στην πρώτη συνεδρία μετά την εκλογή του. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει πρόεδρος της μειοψηφίας αλλά αποδεκτός από την πλειοψηφία. Ιδιαίτερα αφού ο πρόεδρος είναι η εικόνα του κλάδου προς τα έξω, αλλά και εκπροσωπεί την οργάνωση.
• Θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για οριζόντια ψηφοφορία. Αυτό που ακούγεται «δημοκρατικό» καταντά αυταρχικό έως κληρονομική βασιλεία, αφού αυτοί που θα ψηφίζονται από κάθε ψηφοδέλτιο δεν θα είναι οι άριστοι, αλλά οι προβαλλόμενοι είτε από τα MME είτε από την παράταξή τους, είτε κάποιοι που επιδίδονται στις κοινωνικές και πελατειακές σχέσεις χωρίς να επικεντρώνονται στην ουσία ενός διεκδικητικού συνδικαλισμού. Δεν μπορεί να καλλιεργούμε με θεσμούς τη νοοτροπία στους εκπαιδευτικούς: «…να έχουμε προσβάσεις και ρουσφέτια σε όλους τους χώρους…».
• Για τους ίδιους λόγους δεν κρίνεται ωφέλιμο για τον κλάδο η απ’ ευθείας εκλογή Προέδρου ή άλλου αξιωματούχου, αφού μια τέτοια εκλογή θα γίνεται στη βάση επικοινωνιακών κριτηρίων και όχι συνδικαλιστικών, αγωνιστικών δειγμάτων γραφής και συγκεκριμένου προγράμματος δράσης.
• Mόνο η αποκέντρωση σε μικρούς τοπικούς συλλόγους που ο καθένας θα γνωρίζει τα έργα του καθενός και όχι τα λόγια, μπορεί να λειτουργήσει η άμεση δημοκρατία και η υπευθυνότητα του καθενός μέσα από την ανακλητότητα του Γενικού Αντιπροσώπου. (H Γενική Συνέλευση του τοπικού συλλόγου μπορεί να ανακαλέσει και να παύσει ένα Γενικό Αντιπρόσωπο με τα 2/3 των ψηφοφόρων, αν κρίνει ότι ο Γενικός Αντιπρόσωπος με τη στάση και τις ενέργειές του δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δασκάλων).
• Πρέπει να σταματήσει το τωρινό φαινόμενο να εργάζονται αλλού και αλλού να ψηφίζουν οι περισσότεροι συνάδελφοι. Ποιον ψηφίζουν; Αυτόν/ήν που δεν γνωρίζουν για τρία χρόνια; Όταν δεν έχουν καμιά σχέση με το περιβάλλον που εργάζονται; Όταν δεν μπορούν να τον κρίνουν για το έργο του/της;

Γνωρίζω συνάδελφοι ότι για να υιοθετηθούν αυτές οι διατάξεις που αφαιρούν δύναμη από την ηγεσία και δίνουν το λόγο και την πρωτοβουλία στους δασκάλους, πρέπει να υπερβείτε συνήθειες, προσωπικές φιλοδοξίες, αγκυλώσεις, πελατειακές σχέσεις κ.λ.π. Θέλω να είμαι αισιόδοξος (παρά τα μηνύματα των τελευταίων χρόνων) ότι θα δράσετε ως δάσκαλοι με υπευθυνότητα απέναντι σε όλη την κοινωνία και όχι ως καρεκλοκένταυροι θεσιθήρες.

Mε συναδελφικούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Μανόλης Σόβολος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΟΕΔ
ΡΙ.Α.ΚΙ.