Άρθρο που δημοσίευσε ο Γενικός Αντιπρόσωπος της ΡΙ.Α.ΚΙ. στην εφημερίδα των Λατσιών "Κακκαρίστρα".
Έγινε συνηθισμένο φαινόμενο αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας, όταν οι γονείς και η κοινωνία δείχνουν να αντιλαμβάνονται την ολιγωρία, αμέλεια ή τη διάσταση λόγων και έργων, να κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς και να τους φορτώνουν όλα τα κακώς κείμενα στην εκπαίδευση. Έχουμε γίνει μάρτυρες κατά καιρούς, εδώ και δεκαετίες, λεκτικών επιθέσεων, προσβολών και απαξίωσης ακόμη και στο επίπεδο Προέδρων της Δημοκρατίας και Υπουργών.
Πρόσφατα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμπορκ της Σουηδίας στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2009. Διαβάζοντας την ανακοίνωση (http://www.moec.gov.cy/anakoinoseis/2009/pdf/25_09_2009_synantisi_ypourgon_paideias_evrwpaikis_enosis.pdf ) είναι ν' απορεί κανείς αν ο κ. Υπουργός αναφέρεται στα σχολεία της Κύπρου ή κάποιας άλλης χώρας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην παρέμβασή του ανέφερε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο απολαμβάνουν πολύ καλών συνθηκών εργασίας, τόσο από άποψης απολαβών, όσο και από άποψης περιβάλλοντος διδασκαλίας με τάξεις με μικρό αριθμό μαθητών. Παρόλα αυτά, στις διεθνείς έρευνες που διεξάγονται, η Κύπρος δεν καταφέρνει δυστυχώς να παρουσιάσει τις ανάλογες επιτυχίες. Ο Υπουργός εντόπισε ταυτόχρονα το πρόβλημα της χαμηλής εκτίμησης που χαίρει στην κοινωνία το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, φαινόμενο που εντόπισαν και οι Υπουργοί πολλών άλλων χωρών. Τα προβλήματα αυτά, κατέληξε ο Υπουργός, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που γίνεται στη Κύπρο».
Δεν ξέρω σε ποια σχολεία τον ξεναγούν και ποια νέα σχολεία εγκαινιάζει, αλλά μπορώ να τον διαβεβαιώσω, ως γονιός και εκπαιδευτικός, ότι οι συνθήκες εργασίας στα περισσότερα σχολεία μας δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν υπεύθυνο όλα αυτά τα χρόνια.
Δεν γνωρίζω πώς ακούγονται όλα αυτά στ' αυτιά των άλλων Υπουργών, αλλά επειδή εδώ και χρόνια δεν ζούμε στο μικρόκοσμό μας, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα σχολεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν υπάρχει σύγκριση. Είμαστε δεκαετίες πίσω. Αν δεν το παραδεχτούμε δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθούμε στο παραμικρό. Όσο για την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" δεν μπορεί να αποτελέσει τη θεραπεία, το άλλοθι και τη λύση για όλα τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα.
Για ένα πράγμα ίσως έχει δίκιο ο κ. Υπουργός: Οι εκπαιδευτικοί δεν χαίρουν της οφειλόμενης εκτίμησης από την κοινωνία. Αυτό όμως οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Πρώτα απ’ όλα «έχει βάλει κι αυτός το λιθαράκι του» μαζί με τους προκατόχους του. Σ' ότι μας αφορά δεν είναι φυσικά υπεύθυνοι οι δάσκαλοι που υπερβάλλουν εαυτούς μέσα στις τάξεις. Αν θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και στον κλάδο των δασκάλων, αυτές πρέπει να αναζητηθούν στην ηγεσία της ΠΟΕΔ που τόσα χρόνια αρνείται πεισματικά να οργανώσει μέτωπο παιδείας με τους γονείς και άλλους φορείς για αγωνιστική διεκδίκηση όσων δικαιούμαστε. Αντί αυτού διαχρονικά κάνουν πλάτες στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, προσδοκώντας τα "ψίχουλα από το τραπέζι του αφέντη". Υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για οργανωμένη διεκδίκηση. Τα αποτελέσματα είναι για μια ακόμα φορά γνωστά. Με την πρώτη ευκαιρία να φορτώνονται στους εκπαιδευτικούς και «αμαρτήματα» που δεν έχουν. Αν η ηγεσία της ΠΟΕΔ αποφάσιζε να μιλήσει στους γονείς και την κοινωνία με τη γλώσσα της αλήθειας, άφηνε κατά μέρος τις ιδιοτελείς σκοπιμότητες και συμμαχούσε με τους γονείς και τους άλλους φορείς σ’ ένα μέτωπο παιδείας, τότε δεν θα μπορούσαν κάποιοι να σταθούν «σε χλωρό κλαρί».
Ας έρθουμε όμως στις … «καλές συνθήκες» στις οποίες εργάζονται οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο. Γνωρίζει ο κ. Υπουργός καμιά άλλη χώρα στην οποία από το τέλος της χρονιάς να έχουν ανακοινωθεί 13 (!!!) σειρές μεταθέσεων δασκάλων και άλλες τόσες περίπου νηπιαγωγών και δασκάλων ειδικής εκπαίδευσης; Οι οκτώ απ’ αυτές μάλιστα αφού άνοιξαν τα σχολεία. Γνωρίζει καμιά άλλη χώρα που τα σχολεία να γίνονται κάθε χρόνο, εδώ και δεκαετίες, κέντρα διερχομένων και οι δάσκαλοι να μη γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα εργαστούν την επόμενη χρονιά; Γνωρίζει καμιά άλλη χώρα στην οποία η λειτουργία και η καθημερινότητα των σχολείων να επηρεάζεται και να εξαρτάται από τέτοιας έκτασης πολυαρχία; (Υπουργείο, Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Σχολική Εφορεία, Δημοτικά Συμβούλια, Επιτροπές, Σύνδεσμοι Γονέων, κλπ.) Το αποτέλεσμα αυτής της πολυαρχίας είναι η κατασπατάληση πόρων, οι χρονοβόρες διαδικασίες, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η παρελκυστική τακτική και η μη ανάληψη ευθυνών και σε τελευταία ανάλυση μια παραλυτική εικόνα την οποία καλούνται να διαχειριστούν οι δάσκαλοι ως οι τελευταίοι τροχοί της άμαξας.
Γνωρίζει ότι ακόμα δεν έχουμε Πανεπιστημιακή Παιδαγωγική Σχολή για τη μόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων με παιδαγωγική και ψυχολογική κατάρτιση και με τις απαραίτητες εξειδικεύσεις; (Η ερώτηση είναι ρητορική, γιατί το γνωρίζει πολύ καλά από τη θητεία του ως Πανεπιστημιακός στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής). Γνωρίζει ότι οι δάσκαλοι, για δεκαετίες, δεν έχουν λάβει καμιά ουσιαστική οργανωμένη περιοδική επιμόρφωση; Οτιδήποτε υπήρξε ήταν συνήθως πρόχειρο, ανεπαρκές και χωρίς συνέχεια. Αντί αυτού οι δάσκαλοι οδηγήθηκαν να χρυσοπληρώνουν αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας προγράμματα master στο κυνήγι «προσόντων» για μια προαγωγή. Αντί να καθιερωθούν οι απαραίτητες εξειδικεύσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση, μέσα από τις Παιδαγωγικές Σχολές και την αξιοποίηση των προσοντούχων και ενδιαφερομένων δασκάλων, η ηγεσία του Υπουργείου ταυτίστηκε με την αναχρονιστική συγκυριακή θέση μιας κλίκας στην ηγεσία της ΠΟΕΔ περί «πολυδύναμου δασκάλου». Έτσι δεν αξιοποίησε ούτε τους δασκάλους που έχουν τα προσόντα και το ενδιαφέρον και τους άφησε έρμαια στη συγκυριακή απόφαση κάποιων διευθυντών για το αν θα αξιοποιηθούν ή όχι.
Γνωρίζει καμιά άλλη χώρα που να «βασανίζει» (και γιατί όχι να βασανίζει) τα παιδιά της αρχίζοντας τα μαθήματα κάθε πρωί από τα χαράματα στις 7.45 π.μ. πριν καλά καλά ανοίξουν τα μάτια τους; Με δεκάλεπτα διαλείμματα που δεν προλαβαίνουν να πάνε στην τουαλέτα και να δαγκώσουν δυο μπουκιές από το φαγητό τους; Ας μη μιλάμε για παιχνίδι και κοινωνικοποίηση. Μετά δεν είναι φυσικό να βγάλουν όλη την ένταση και να ξεσπάσουν μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας; Με 35 περιόδους διδασκαλίας τη βδομάδα, σε άβολα θρανία και καρέκλες, χωρίς ειδικές αίθουσες και κατάλληλους χώρους οι μαθητές αισθάνονται ότι είναι σε καταναγκαστικά έργα. Γνωρίζει πολλές χώρες στις οποίες η γυμναστική, οι γιορτές και οι εκδηλώσεις, στα περισσότερα σχολεία γίνονται έξω στο λιοπύρι ή στο κρύο; Γνωρίζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες οι δάσκαλοι έχουν «στα χέρια τους» παιδιά τα οποία οι γονείς τους τα άφησαν βρέφη 3-4 μηνών για να γυρίσουν στη δουλειά. Χωρίς επαρκή άδεια μητρότητας; Χωρίς κατάλληλα κρατικά παιδικά κέντρα; Είμαι σίγουρος ότι είναι σε θέση, ως ψυχολόγος, να μας αναλύσει ποιες συνθήκες βίωσαν τα παιδιά στα πρώτα στάδια της ζωής τους και τις επιπτώσεις στη μετέπειτα σχολική και κοινωνική τους ζωή.
Γνωρίζει πολλές χώρες στις οποίες ενώ το Υπουργείο γνωρίζει από καιρό τα αιτήματα των δασκάλων και τις ανάγκες των σχολείων, αφήνει να περάσει άκαρπο όλο το καλοκαίρι και επιλέγει να απαντήσει, να δράσει και να κινητοποιηθεί αφού αρχίσουν τα μαθήματα, δημιουργώντας μεγαλύτερο μπάχαλο στο ήδη υπάρχον; Βέβαια δεν χρεώνεται ο νυν Υπουργός όλες τις διαχρονικές κακοδαιμονίες της εκπαίδευσης. Δυστυχώς όμως, χρεώνεται την κωλυσιεργία στη λύση καθημερινών προβλημάτων των σχολείων, την έλλειψη πρωτοβουλιών για την αλλαγή και βελτίωση της καθημερινότητας των μαθητών. Κυρίως χρεώνεται γιατί με μεγάλη ευκολία ακολούθησε την πεπατημένη των προκατόχων του, επιρρίπτοντας κατηγορίες στους εκπαιδευτικούς για όλα «τα στραβά και τα ανάποδα», συμβάλλοντας στην κοινωνική απαξίωση των εκπαιδευτικών. Ο κ. Υπουργός, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, είναι (ή θα έπρεπε να είναι) γνώστης των προβλημάτων και μπορεί να αποφύγει συνήθεις υπεκφυγές των πολιτικών. Η κοινωνία μας έχει ωριμάσει και δεν μπορεί εύκολα να πιστέψει πως γι αυτά που ζούμε στα σχολεία μας φταίνε οι εκπαιδευτικοί. Μπορεί οι γονείς ακόμα να σιωπούν, αλλά δεν πείθονται από λεκτικούς ακροβατισμούς και μετάθεση ευθυνών σ’ άλλους. Αυτές είναι λίγες απ’ τις … «καλές συνθήκες» που εργάζονται οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο. Είναι πιστεύω καιρός να σταματήσουμε να ζούμε με μύθους και να αντικρύσουμε κατάματα την πραγματικότητα συμβάλλοντας, ο καθένας από τη θέση του στην λύση των προβλημάτων.
Μανόλης Σόβολος
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009
Συμπαρασταθείτε στους απεργούς του Cafe Voici la mode
Ο δίκαιος αγώνας των απεργών του Cafe Voici la mode θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί μέχρι τη δικαίωση.
Ο δίκαιος αγώνας των απεργών του Cafe Voici la mode είναι πλέον αγώνας όλων των εργαζομένων.
Η καταπίεση, η εκμετάλλευση και οι μισθοί πείνας αφορούν όλη την κοινωνία μας.
Συμπεριφορές παρόμοιες με του εργοδότη μας τείνουν να γίνουν κανόνας, οδηγώντας σε πισωδρόμηση, κοινωνική αδικία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση μεγάλου ποσοστού του λαού, ενώ οι εκατομυριούχοι στοιβάζουν με τον ιδρώτα μας μεγαλύτερα πλούτη.
Αγαπητοί συμπολίτες, φίλοι και φίλες,
Δεν είμαστε τρομοκράτες, ούτε παράνομοι όπως προσπαθεί να μας παρουσιάσει ο εργοδότης μας. Είμαστε απλοί οικογενιάρχες εργαζόμενοι που δεν αποδεχόμαστε την αδικία και αγωνιζόμαστε για το δίκαιο μας.
Εκφράστε την αλληλεγγύη σας στο δίκαιο αγώνα μας αποφεύγοντας να επισκευτείτε το Cafe Voici la mode.
Διαμαρτυρηθείτε μαζί μας για το ξήλωμα του κοινωνικού ιστού.
Το πρόβλημα μας είναι πρόβλημα για κάθε υγειώς σκεπτόμενο πολίτη.
Σήμερα εμείς, αύριο εσείς, μεθαύριο τα παιδιά μας.
Οι απεργοί του Cafe Voici la mode
Ο δίκαιος αγώνας των απεργών του Cafe Voici la mode είναι πλέον αγώνας όλων των εργαζομένων.
Η καταπίεση, η εκμετάλλευση και οι μισθοί πείνας αφορούν όλη την κοινωνία μας.
Συμπεριφορές παρόμοιες με του εργοδότη μας τείνουν να γίνουν κανόνας, οδηγώντας σε πισωδρόμηση, κοινωνική αδικία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση μεγάλου ποσοστού του λαού, ενώ οι εκατομυριούχοι στοιβάζουν με τον ιδρώτα μας μεγαλύτερα πλούτη.
Αγαπητοί συμπολίτες, φίλοι και φίλες,
Δεν είμαστε τρομοκράτες, ούτε παράνομοι όπως προσπαθεί να μας παρουσιάσει ο εργοδότης μας. Είμαστε απλοί οικογενιάρχες εργαζόμενοι που δεν αποδεχόμαστε την αδικία και αγωνιζόμαστε για το δίκαιο μας.
Εκφράστε την αλληλεγγύη σας στο δίκαιο αγώνα μας αποφεύγοντας να επισκευτείτε το Cafe Voici la mode.
Διαμαρτυρηθείτε μαζί μας για το ξήλωμα του κοινωνικού ιστού.
Το πρόβλημα μας είναι πρόβλημα για κάθε υγειώς σκεπτόμενο πολίτη.
Σήμερα εμείς, αύριο εσείς, μεθαύριο τα παιδιά μας.
Οι απεργοί του Cafe Voici la mode
Ετικέτες
Διάφορα,
Συνδικαλιστικά
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
Μεταθέσεις και διορισμοί με σύμβαση
Ανακοινώθηκαν από την Ε.Ε.Υ. μεταθέσεις και διορισμοί εκπαιδευτικών. Ενημερωθείτε για τις Μεταθέσεις και διορισμοί δασκάλων με σύμβαση και τις Μεταθέσεις και διορισμοί νηπιαγωγών.
Σάββατο 11 Ιουλίου 2009
"Το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο …"
Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες δημόσιων «έντονων αντεγκλήσεων» μεταξύ του Προέδρου της ΠΟΕΔ (στέλεχος της ΠΑΔΕΔ) και του Προέδρου της Επαρχιακής Επιτροπής ΠΟΕΔ Λευκωσίας (στέλεχος της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ). Με αφορμή τους πρόσφατους διορισμούς δασκάλων ερίζουν «περί όνου σκιάς». Προσπαθούν έντεχνα να βρουν διαφωνίες σε λεπτομέρειες για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των δασκάλων, των γονιών και της κοινωνίας. Κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μην τους πάρουν χαμπάρι ότι συμφωνούν στην πλειοψηφία των θεμάτων, στην τακτική και τη στρατηγική δράσης.
Ακόμα και στο θέμα που υποτίθεται διαφωνούν, ένας απλός προσεκτικός αναγνώστης θα αντιληφθεί ότι συμφωνούν απόλυτα. Ο πρώτος λέει ότι αυτή τη στιγμή οι διορισμοί είναι ελλιπείς και δεν καλύπτουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Ο δεύτερος λέει ότι δεν τέλειωσε ακόμη η στελέχωση των σχολείων και … δεν πρέπει να βιάζεται ο πρώτος. Θα μπορούσε, λέει, να τα πει αργότερα αν τα πράγματα μείνουν όπως είναι τώρα…
Σκοπός μας βέβαια δεν είναι να «δούμε ποιος έχει δίκιο» σε ένα στημένο παιχνίδι εντυπώσεων. Κατά καιρούς και για επικοινωνιακούς λόγους οι συμβιβασμένες ηγεσίες των δασκαλικών κινήσεων εφευρίσκουν «διαφωνίες». Για δεκαετίες όμως, με διακινησιακή ομοφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο, αδρανοποιούν κάθε διεκδικητική αγωνιστική προσπάθεια, αφήνουν τους δασκάλους στο περιθώριο, αλλάζουν ρόλους στο «γλείψιμο» ανάλογα με το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, και γίνονται ζήτουλες για κάποια ψίχουλα σε κομματικούς και παραταξιακούς διαδρόμους.
Πρόσφατα στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Ιούνη, για άλλη μια φορά, διέλυσαν τις εργασίες της από το μεσημέρι (καταψηφίζοντας πρόταση της ΡΙ.ΑΚΙ. για συνέχιση της συζήτησης θεμάτων και το απόγευμα) και πήγαν για φαγητό. Αυτή ήταν η στάση ΟΛΩΝ των άλλων κινήσεων σε μια στιγμή που την παιδεία μας ταλανίζουν σοβαρά προβλήματα. Την ίδια στιγμή αρνούνταν ΟΜΟΦΩΝΑ να συζητήσουν την πρόταση της ΡΙ.Α.ΚΙ. για αλλαγή του καταστατικού που, μεταξύ άλλων, περιορίζει την αυθαιρεσία του Προέδρου, της Γραμματείας, του Διοικητικού Συμβουλίου και δίνει τη δύναμη στη βάση του κλάδου. Επίσης, ψήφιζαν ΟΛΟΙ τους γενικόλογα ψηφίσματα και αρνούνταν πάλι την πρόταση της ΡΙ.Α.ΚΙ. που πρόβλεπε:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο να αρχίσει συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Γονέων, ώστε να εφαρμοστούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των μαθητών, γονιών και δασκάλων έξω από το Υπουργείο, καθημερινά μετά τις 14 του Σεπτέμβρη 2009, με βάση πρόγραμμα που να καθοριστεί από κοινού. Η εξαγγελία του μέτρου να γίνει μέσα από κοινές Διασκέψεις Τύπου, που να οργανωθούν προηγουμένως».
Εμείς, ως ΡΙ.ΑΚΙ., πιστεύουμε ότι αυτή η αγωνιστική στάση θα δώσει το μήνυμα ότι οι γονείς, οι μαθητές και οι δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά ποιοτική εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά. Θα διατρανώσει την απόφασή μας ότι θα συνεργαστούμε όλοι οι φορείς για την λύση των θεμάτων και δεν θα αναλωνόμαστε στην απλή συζήτησή τους, μετατρεπόμενοι σε ανάχωμα της οργής και της αγανάκτησης όσων υφίστανται και βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις στα σχολεία τους.
Μετέτρεψαν σε «φετίχ», ο καθένας απ’ την πλευρά του, τη συμμετοχή ή μη στο διάλογο για την «Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση». Αντί οι σκυφτοκέφαλες παραταξιακές ηγεσίες να ανασκουμπωθούν και να οργανώσουν μέτωπο παιδείας με όλους τους γονείς «κατσιαρίζουν» στα μέσα ενημέρωσης, τάχα διαφωνώντας, για να κερδίζουν πόντους στο επικοινωνιακό αλισβερίσι του κομματικο-παραταξιακού πατριωτισμού. Αποκρύβουν από τη βάση του κλάδου ότι επί δεκαετίες ο διάλογος για την παιδεία είναι προσχηματικός για να περνά η εκάστοτε εξουσία ανέξοδα τις επιλογές της. Η εικόνα της καθημερινότητας των δασκάλων και νηπιαγωγών στα σχολεία, χρόνο με το χρόνο, γίνεται καταθλιπτικότερη. Τα όποια «ψίχουλα» έφτασαν κατά καιρούς στο σχολικό περιβάλλον ήταν για να «σώσουν το γόητρο» των συμβιβασμένων ηγεσιών και να αμβλύνουν την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών και των γονιών.
Όλοι αυτοί που αυτές τις μέρες φωνασκούν, και οι άλλοι που σιωπούν «εκκωφαντικά», έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους». Μετέχουν σ’ ένα στημένο παιχνίδι που παίζουν εδώ και χρόνια, κάθε καλοκαίρι. Επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν εκπαιδευτικούς και γονείς από τα σοβαρά προβλήματα της παιδείας. Προσπαθούν να μας υποδείξουν ότι αν το Σεπτέμβρη οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στα σχολεία, όλα είναι θαυμάσια. Επανερχόμαστε στο θέμα για το οποίο «διαφωνούν» τάχα τα στελέχη των παρατάξεων: Ας υποθέσουμε ότι γίνονται οι διορισμοί όλων των απαιτούμενων δασκάλων άμεσα (όπως θα ήθελε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ) ή σε λίγες ή περισσότερες μέρες (όπως προβλέπει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Λευκωσίας).
Θα είναι άραγε όλα εντάξει; Τίθενται ορισμένα ερωτήματα;
Μέχρι το Σεπτέμβρη θα αξιοποιήσετε το χρόνο για να οργανώσετε τον αγώνα με τους γονείς για διεκδίκηση όλων αυτών που δικαιούνται τα σχολεία και τα παιδιά μας ή θα υπονομεύετε την προοπτική δημιουργίας κοινού διεκδικητικού αγωνιστικού μετώπου παιδείας, σ’ ένα «παιχνίδι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο …»;
Πάντως εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραμείνουμε θεατές στο ανούσιο και επικίνδυνο παιχνίδι σας.
Ακόμα και στο θέμα που υποτίθεται διαφωνούν, ένας απλός προσεκτικός αναγνώστης θα αντιληφθεί ότι συμφωνούν απόλυτα. Ο πρώτος λέει ότι αυτή τη στιγμή οι διορισμοί είναι ελλιπείς και δεν καλύπτουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Ο δεύτερος λέει ότι δεν τέλειωσε ακόμη η στελέχωση των σχολείων και … δεν πρέπει να βιάζεται ο πρώτος. Θα μπορούσε, λέει, να τα πει αργότερα αν τα πράγματα μείνουν όπως είναι τώρα…
Σκοπός μας βέβαια δεν είναι να «δούμε ποιος έχει δίκιο» σε ένα στημένο παιχνίδι εντυπώσεων. Κατά καιρούς και για επικοινωνιακούς λόγους οι συμβιβασμένες ηγεσίες των δασκαλικών κινήσεων εφευρίσκουν «διαφωνίες». Για δεκαετίες όμως, με διακινησιακή ομοφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο, αδρανοποιούν κάθε διεκδικητική αγωνιστική προσπάθεια, αφήνουν τους δασκάλους στο περιθώριο, αλλάζουν ρόλους στο «γλείψιμο» ανάλογα με το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, και γίνονται ζήτουλες για κάποια ψίχουλα σε κομματικούς και παραταξιακούς διαδρόμους.
Πρόσφατα στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Ιούνη, για άλλη μια φορά, διέλυσαν τις εργασίες της από το μεσημέρι (καταψηφίζοντας πρόταση της ΡΙ.ΑΚΙ. για συνέχιση της συζήτησης θεμάτων και το απόγευμα) και πήγαν για φαγητό. Αυτή ήταν η στάση ΟΛΩΝ των άλλων κινήσεων σε μια στιγμή που την παιδεία μας ταλανίζουν σοβαρά προβλήματα. Την ίδια στιγμή αρνούνταν ΟΜΟΦΩΝΑ να συζητήσουν την πρόταση της ΡΙ.Α.ΚΙ. για αλλαγή του καταστατικού που, μεταξύ άλλων, περιορίζει την αυθαιρεσία του Προέδρου, της Γραμματείας, του Διοικητικού Συμβουλίου και δίνει τη δύναμη στη βάση του κλάδου. Επίσης, ψήφιζαν ΟΛΟΙ τους γενικόλογα ψηφίσματα και αρνούνταν πάλι την πρόταση της ΡΙ.Α.ΚΙ. που πρόβλεπε:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο να αρχίσει συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Γονέων, ώστε να εφαρμοστούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των μαθητών, γονιών και δασκάλων έξω από το Υπουργείο, καθημερινά μετά τις 14 του Σεπτέμβρη 2009, με βάση πρόγραμμα που να καθοριστεί από κοινού. Η εξαγγελία του μέτρου να γίνει μέσα από κοινές Διασκέψεις Τύπου, που να οργανωθούν προηγουμένως».
Εμείς, ως ΡΙ.ΑΚΙ., πιστεύουμε ότι αυτή η αγωνιστική στάση θα δώσει το μήνυμα ότι οι γονείς, οι μαθητές και οι δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά ποιοτική εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά. Θα διατρανώσει την απόφασή μας ότι θα συνεργαστούμε όλοι οι φορείς για την λύση των θεμάτων και δεν θα αναλωνόμαστε στην απλή συζήτησή τους, μετατρεπόμενοι σε ανάχωμα της οργής και της αγανάκτησης όσων υφίστανται και βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις στα σχολεία τους.
Μετέτρεψαν σε «φετίχ», ο καθένας απ’ την πλευρά του, τη συμμετοχή ή μη στο διάλογο για την «Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση». Αντί οι σκυφτοκέφαλες παραταξιακές ηγεσίες να ανασκουμπωθούν και να οργανώσουν μέτωπο παιδείας με όλους τους γονείς «κατσιαρίζουν» στα μέσα ενημέρωσης, τάχα διαφωνώντας, για να κερδίζουν πόντους στο επικοινωνιακό αλισβερίσι του κομματικο-παραταξιακού πατριωτισμού. Αποκρύβουν από τη βάση του κλάδου ότι επί δεκαετίες ο διάλογος για την παιδεία είναι προσχηματικός για να περνά η εκάστοτε εξουσία ανέξοδα τις επιλογές της. Η εικόνα της καθημερινότητας των δασκάλων και νηπιαγωγών στα σχολεία, χρόνο με το χρόνο, γίνεται καταθλιπτικότερη. Τα όποια «ψίχουλα» έφτασαν κατά καιρούς στο σχολικό περιβάλλον ήταν για να «σώσουν το γόητρο» των συμβιβασμένων ηγεσιών και να αμβλύνουν την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών και των γονιών.
Όλοι αυτοί που αυτές τις μέρες φωνασκούν, και οι άλλοι που σιωπούν «εκκωφαντικά», έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους». Μετέχουν σ’ ένα στημένο παιχνίδι που παίζουν εδώ και χρόνια, κάθε καλοκαίρι. Επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν εκπαιδευτικούς και γονείς από τα σοβαρά προβλήματα της παιδείας. Προσπαθούν να μας υποδείξουν ότι αν το Σεπτέμβρη οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στα σχολεία, όλα είναι θαυμάσια. Επανερχόμαστε στο θέμα για το οποίο «διαφωνούν» τάχα τα στελέχη των παρατάξεων: Ας υποθέσουμε ότι γίνονται οι διορισμοί όλων των απαιτούμενων δασκάλων άμεσα (όπως θα ήθελε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ) ή σε λίγες ή περισσότερες μέρες (όπως προβλέπει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Λευκωσίας).
Θα είναι άραγε όλα εντάξει; Τίθενται ορισμένα ερωτήματα;
- Πόσο έτοιμοι είναι οι πρωτοδιόριστοι εκπαιδευτικοί; Πότε θα αποφασίσουμε να διεκδικήσουμε μόρφωση ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών σε Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές Σχολές;
- Είναι αποδεκτό οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί να μην έχουν καμιά ουσιαστική περιοδική επιμόρφωση από την ημέρα του διορισμού τους; Μας αρκεί να ανεχόμαστε να χρυσοπληρώνουν οι εκπαιδευτικοί τα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια;
- Θα συνεχίσουμε το μύθο του «πολυδύναμου δασκάλου» θυματοποιώντας και τους συναδέλφους που έχουν ειδικά προσόντα, γνώσεις, ταλέντο και όρεξη για εξειδίκευση; Θα αφήσουμε να ξεζουμίζονται επί χρόνια και μετά να είναι στη διακριτική ευχέρεια του διευθυντή αν θα τους αξιοποιήσει στην ειδικότητά τους;
- Τα σχολεία μας θα έχουν ΟΛΑ την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή;
- Τα βιβλία που θα βρίσκονται στα σχολεία θα είναι διδάξιμα, παιδαγωγικά κατάλληλα, προσαρμοσμένα στις δυνατότητες και τις ανάγκες των μαθητών ή θα συνεχίσουν να είναι, στην πλειοψηφία τους, πρόχειρα απότοκα για να απορροφηθούν χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε.;
- Είμαστε ευχαριστημένοι με τους 4 περίπου μήνες άδεια μητρότητας για τις δασκάλες και νηπιαγωγούς (το 80% του κλάδου) και όλες τις εργαζόμενες μητέρες των παιδιών μας; Μόνο για «κούφια λόγια» σε σεμινάρια και ημερίδες θα είμαστε … για τη σπουδαιότητα της σχέσης παιδιού και μητέρας (και πατέρα) στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης του παιδιού;
- Οι γονείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν αδρά για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις των παιδιών;
- Οι Η/Υ θα παραμείνουν απλά αντικείμενα για να βγαίνουν καλά δεδομένα μας στις στατιστικές και μέσο για άνοιγμα της εκπαιδευτικής αγοράς στις ιδιωτικές εταιρείες; Πότε θα δοθεί τεχνική υποστήριξη σε κάθε σχολική Εφορεία και ώρες για παιδαγωγική στήριξη σε κάθε σχολείο;
- Το Σεπτέμβρη οι εκπαιδευτικοί θα έχουν το ίδιο βαρυφορτωμένο διδακτικό ωράριο;
- Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα εκλείψει η αδιαφάνεια και ο εξευτελισμός σε προαγωγές, μεταθέσεις, μετακινήσεις, αποσπάσεις;
- Και πολλά άλλα…
Μέχρι το Σεπτέμβρη θα αξιοποιήσετε το χρόνο για να οργανώσετε τον αγώνα με τους γονείς για διεκδίκηση όλων αυτών που δικαιούνται τα σχολεία και τα παιδιά μας ή θα υπονομεύετε την προοπτική δημιουργίας κοινού διεκδικητικού αγωνιστικού μετώπου παιδείας, σ’ ένα «παιχνίδι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο …»;
Πάντως εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραμείνουμε θεατές στο ανούσιο και επικίνδυνο παιχνίδι σας.
Σάββατο 27 Ιουνίου 2009
Εμείς προειδοποιούσαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς ...
Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ, η ΡΙ.Α.ΚΙ. προειδοποιούσε για την κατάσταση της παιδείας και την αγωνιστική πορεία που απαιτούσαν οι συνθήκες. Την ώρα που εμείς υψώναμε πανό με τα προβλήματα της παιδείας, κάποιοι προτιμούσαν να φορούν τις γραβάτες τους και να κάνουν δημόσιες σχέσεις, πιστεύοντας πως όσο πιο σκυφτοκέφαλοι είναι, μπορούσε να τους λυπηθεί η εξουσία και να τους πετάξει λίγα ψίχουλα με στόχο να ξεγελάσουν και τη βάση των δασκάλων. Οι δάσκαλοι όμως, όσο εκλωβισμένοι και αν είναι από τα ρουσφέτια και την αδιαφάνεια, άρχισαν να τους παίρνουν είδηση. Σύντομα δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν, όταν αποκαλυφθούν για τα καλά.
Τρίτη 23 Ιουνίου 2009
Ή στραβός είν' ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε ...
Στην ιστοσελίδα της "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ" διάβασα χθες και το εξής:
"Η πλειοψηφία των Γενικών αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ, απέρριψε το αίτημα της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών, για να συζητηθεί η απόφαση της Επιτρόπου Διοικήσεως σχετικά με τις επισκέψεις Τ/Κ μαθητών και Εκπαιδευτικών στα σχολεία μας ...".
Άρχισα να αναρωτιέμαι αν ήμουν στη Συνδιάσκεψη ή όχι. Δυστυχώς για τους φίλους της "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ" και όλους τους δασκάλους τα γεγονότα είναι διαφορετικά. Οι Γενικοί αντιπρόσωποι δεν απέρριψαν ούτε ενέκριναν τίποτα, γιατί δεν τέθηκε ποτέ το θέμα σε ψηφοφορία. Το προεδρείο της Συνδιάσκεψης αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να θέσει το θέμα για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης. Το ίδιο έκανε και με την πρότασή μας (ΡΙ.Α.ΚΙ.) για παράταση των εργασιών και μετά το γεύμα. Εμείς, παίρνοντας το λόγο, ήμασταν οι μόνοι που τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα. Από θέση αρχής θέλουμε να συζητούνται όλα τα θέματα. Και αυτό που έθεσε η "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ" και όλα όσα είχαν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη.
Δυστυχώς όλες οι άλλες κινήσεις, και η "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ", αρνούνται να συνεχιστούν οι εργασίες το απόγευμα, μετά το γεύμα. Πώς θέλουν να συζητηθεί ένα θέμα το οποίο θέτουν στο προεδρείο στις 13:05 και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αποφασίζουν ότι οι εργασίες θα λήξουν, με το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", στις 13:15; Ο λαϊκισμός και ο παραλογισμός περίσσεψε.
Έχουμε γίνει φορτικοί σε κάθε συνδιάσκεψη να θέτουμε θέμα για παράταση των εργασιών και μετά το γεύμα. ΟΛΕΣ οι κινήσεις το απορρίπτουν και ενοχλούνται όταν τους επισημαίνουμε την κατασπατάληση των χρημάτων των δασκάλων για οδοιπορικά και γεύματα, χωρίς να αξιοποιείται ο χρόνος για συζήτηση των θεμάτων και αποφάσεις. Το ποτήρι όμως έχει ξεχειλίσει. Στην τελευταία συνδιάσκεψη συναδέλφισσα ήρθε και μου είπε ότι "δεν ήξερε ότι εγώ αρνούμαι όλα τα χρόνια να πάρω οδοιπορικά και να μείνω στο γεύμα". Της απάντησα ότι "είναι αλήθεια. Για μένα ο συνδικαλισμός είναι προσφορά. Τις Συνδιασκέψεις τις αντιμετωπίζω ως πεδίο συζήτησης και λήψης αποφάσεων για το μέλλον της εκπαίδευσης και της παιδείας".
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Κάποιοι φαίνεται βλέπουν τις Συνδιασκέψεις για 2-3 αργίες ακόμα το χρόνο με πληρωμένα οδοιπορικά και γεύμα. Τα ψέματα όμως τέλειωσαν. Σύντομα θα έρθει η ώρα που θα λογοδοτήσουν σε όλους τους δασκάλους και νηπιαγωγούς.
Και για να μη παρεξηγούμαστε. Ασφαλώς και δικαιούνται γεύμα οι αντιπρόσωποι αν έμεναν και εργάζονταν και το απόγευμα. Ακόμη και οδοιπορικά, για όσους έρχονται από τις μακρινές πόλεις, θα μπορούσαμε να δεχτούμε. Όχι όμως να εμπαίζουν τους δασκάλους με απροκάλυπτο τρόπο, σε αγαστή διαπαραταξιακή συμφωνία, να αρνούνται να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις, να κρατούν τους πλείστους αντιπροσώπους ανενημέρωτους, να εγγράφουν ή να μην εγγράφουν θέματα, να συζητούν ή να μη συζητούν θέματα για παραταξιακές ή κομματικές σκοπιμότητες και να λαϊκίζουν ασύστολα.
Το ερώτημα για ΟΛΕΣ τις κινήσεις παραμένει αμείλικτο:
Για να μπορέσουν να συζητηθούν ΟΛΑ τα θέματα χρειάζεται οι Συνδιασκέψεις να είναι ολοήμερες, ώστε με άνεση χρόνου και σεβασμό στα χρήματα των συνδρομών των δασκάλων και νηπιαγωγών να παίρνουμε και να υλοποιούμε αποφάσεις.
ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ;
Η ΡΙ.Α.ΚΙ. το έχει απαντήσει με τη δράση της.
"Η πλειοψηφία των Γενικών αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ, απέρριψε το αίτημα της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών, για να συζητηθεί η απόφαση της Επιτρόπου Διοικήσεως σχετικά με τις επισκέψεις Τ/Κ μαθητών και Εκπαιδευτικών στα σχολεία μας ...".
Άρχισα να αναρωτιέμαι αν ήμουν στη Συνδιάσκεψη ή όχι. Δυστυχώς για τους φίλους της "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ" και όλους τους δασκάλους τα γεγονότα είναι διαφορετικά. Οι Γενικοί αντιπρόσωποι δεν απέρριψαν ούτε ενέκριναν τίποτα, γιατί δεν τέθηκε ποτέ το θέμα σε ψηφοφορία. Το προεδρείο της Συνδιάσκεψης αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να θέσει το θέμα για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης. Το ίδιο έκανε και με την πρότασή μας (ΡΙ.Α.ΚΙ.) για παράταση των εργασιών και μετά το γεύμα. Εμείς, παίρνοντας το λόγο, ήμασταν οι μόνοι που τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα. Από θέση αρχής θέλουμε να συζητούνται όλα τα θέματα. Και αυτό που έθεσε η "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ" και όλα όσα είχαν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη.
Δυστυχώς όλες οι άλλες κινήσεις, και η "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ", αρνούνται να συνεχιστούν οι εργασίες το απόγευμα, μετά το γεύμα. Πώς θέλουν να συζητηθεί ένα θέμα το οποίο θέτουν στο προεδρείο στις 13:05 και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αποφασίζουν ότι οι εργασίες θα λήξουν, με το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", στις 13:15; Ο λαϊκισμός και ο παραλογισμός περίσσεψε.
Έχουμε γίνει φορτικοί σε κάθε συνδιάσκεψη να θέτουμε θέμα για παράταση των εργασιών και μετά το γεύμα. ΟΛΕΣ οι κινήσεις το απορρίπτουν και ενοχλούνται όταν τους επισημαίνουμε την κατασπατάληση των χρημάτων των δασκάλων για οδοιπορικά και γεύματα, χωρίς να αξιοποιείται ο χρόνος για συζήτηση των θεμάτων και αποφάσεις. Το ποτήρι όμως έχει ξεχειλίσει. Στην τελευταία συνδιάσκεψη συναδέλφισσα ήρθε και μου είπε ότι "δεν ήξερε ότι εγώ αρνούμαι όλα τα χρόνια να πάρω οδοιπορικά και να μείνω στο γεύμα". Της απάντησα ότι "είναι αλήθεια. Για μένα ο συνδικαλισμός είναι προσφορά. Τις Συνδιασκέψεις τις αντιμετωπίζω ως πεδίο συζήτησης και λήψης αποφάσεων για το μέλλον της εκπαίδευσης και της παιδείας".
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Κάποιοι φαίνεται βλέπουν τις Συνδιασκέψεις για 2-3 αργίες ακόμα το χρόνο με πληρωμένα οδοιπορικά και γεύμα. Τα ψέματα όμως τέλειωσαν. Σύντομα θα έρθει η ώρα που θα λογοδοτήσουν σε όλους τους δασκάλους και νηπιαγωγούς.
Και για να μη παρεξηγούμαστε. Ασφαλώς και δικαιούνται γεύμα οι αντιπρόσωποι αν έμεναν και εργάζονταν και το απόγευμα. Ακόμη και οδοιπορικά, για όσους έρχονται από τις μακρινές πόλεις, θα μπορούσαμε να δεχτούμε. Όχι όμως να εμπαίζουν τους δασκάλους με απροκάλυπτο τρόπο, σε αγαστή διαπαραταξιακή συμφωνία, να αρνούνται να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις, να κρατούν τους πλείστους αντιπροσώπους ανενημέρωτους, να εγγράφουν ή να μην εγγράφουν θέματα, να συζητούν ή να μη συζητούν θέματα για παραταξιακές ή κομματικές σκοπιμότητες και να λαϊκίζουν ασύστολα.
Το ερώτημα για ΟΛΕΣ τις κινήσεις παραμένει αμείλικτο:
Για να μπορέσουν να συζητηθούν ΟΛΑ τα θέματα χρειάζεται οι Συνδιασκέψεις να είναι ολοήμερες, ώστε με άνεση χρόνου και σεβασμό στα χρήματα των συνδρομών των δασκάλων και νηπιαγωγών να παίρνουμε και να υλοποιούμε αποφάσεις.
ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ;
Η ΡΙ.Α.ΚΙ. το έχει απαντήσει με τη δράση της.
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009
Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΠΟΕΔ, Ιούνης 2009
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009, η Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ, η οποία ήταν συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε το Μάη. Είχαν εγγραφεί για συζήτηση εκκρεμούντα θέματα και η στάση απέναντι στο Υπουργείο, το προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης και πάρα πολλά θέματα που είχαμε εγγράψει ως ΡΙ.Α.ΚΙ.
Ας αρχίσουμε από τα διαδικαστικά. Ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 9:00 π.μ. Άρχισαν οι εργασίες 9:40 π.μ. Οι εργασίες τέλειωσαν 1:15 μ.μ. Ενδιάμεσα ένα διάλειμμα από πεντάλεπτο κατέληξε 40λεπτο. Άλλο ένα για διαβούλευση των κινήσεων κατέληξε σε μισάωρο. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας… Την πρότασή μας για συνέχιση των εργασιών και μετά το γεύμα δεν θέλησαν να τη βάλουν καν σε ψηφοφορία. Απροκάλυπτα και αυταρχικά αποφασίζουν να μη θέσουν σε ψηφοφορία μια διαδικαστική πρόταση που τίμια και ξεκάθαρα τους θέτει προ των ευθυνών τους.
Φοβούμενοι πως θα αρχίσουν και άλλοι συνάδελφοι, από τις κινήσεις τους, να αντιδρούν στον εκφυλισμό του συνδικαλισμού καταφεύγουν σε βυζαντινές μηχανορραφίες. Φοβήθηκαν ότι ίσως τούτη τη φορά να είχαν να αντιμετωπίσουν παραπάνω αντίδραση από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη (2 υπέρ της πρότασής μας και μια αποχή). Η αυτογελειοποίησή τους έφτασε στο σημείο στις 105 μ.μ. να καταθέτουν πρόταση για συζήτηση θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης ενώ την ίδια στιγμή όλοι τους υποστήριζαν τη λήξη των εργασιών της συνδιάσκεψης. Είναι κρίμα που οι συνάδελφοι που τους ψηφίζουν, παρασυρμένοι από διάφορους λόγους, δεν τους βλέπουν «εν πλήρη δράση» για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δουν ποιους στέλνουν να τους αντιπροσωπεύσουν.
Στα θέματα τώρα που «συζητήθηκαν». Στα εκκρεμούντα θέματα ψηφίστηκε ένα γενικόλογο ψήφισμα για τις αντιδράσεις μας σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν απαντήσει με θετικά δείγματα γραφής το επόμενο δίμηνο. (Όταν κυκλοφορήσει επίσημα από την ΠΟΕΔ θα σας ενημερώσουμε). Εμείς καταθέσαμε πρόταση για συγκεκριμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις:
«Σε τυχόν άρνηση του Υπουργείου να αρχίσουμε με πρόγραμμα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των μαθητών, γονιών και δασκάλων έξω από το Υπουργείο, κάθε μέρα μετά την 14η του Σεπτέμβρη, όπως το πρόγραμμα των κινηματογραφικών παραστάσεων. Προηγουμένως εννοείται η συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων και η εξαγγελία των μέτρων σε κοινές διασκέψεις τύπου.
Αυτή η αγωνιστική στάση θα δώσει το μήνυμα ότι οι γονείς, οι μαθητές και οι δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά ποιοτική εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά. Ευελπιστώ ότι θα συνεργαστούμε όλοι οι φορείς για την λύση των θεμάτων και δεν θα αναλωνόμαστε στην απλή συζήτησή τους, μετατρεπόμενοι σε ανάχωμα της οργής και της αγανάκτησης όσων υφίστανται και βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις στα σχολεία τους».
Η πρότασή μας απορρίφτηκε και περιορίστηκαν σε αναφορά για «συνεργασία και εμπλοκή των γονιών». Είναι φανερό ότι δεν έχουν καμιά διάθεση για δημιουργία πραγματικού αγωνιστικού μετώπου παιδείας και περιορίζονται σε ευχολόγια. Σκυφτοκέφαλοι επαίτες, είναι έτοιμοι να στηρίξουν την οποιαδήποτε εξουσία με τα πρώτα ψίχουλα που θα τους πετάξει.
Στο θέμα του προτεινόμενου σχεδίου αξιολόγησης, μετά από διαβούλευση των κινήσεων έγινε κατορθωτό να εκδοθεί μια απόφαση σαν «το μνήμα του Αγ. Νεοφύτου». Με ευχολόγια πάλι αρνήθηκαν να συζητηθούν και να αποφασιστούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρόνοιες που θα απαιτήσουμε για το νέο σχέδιο. Εμείς καταθέσαμε και εδώ συγκεκριμένες θέσεις που πιστεύουμε διασφαλίζουν τους εκπαιδευτικούς και την αξιοπρέπειά τους. (Μπορείτε να τις διαβάσετε παρακάτω). Τις απέρριψαν. Το θετικό είναι ότι αποφασίστηκε το όποιο σχέδιο να περάσει από τη βάση του κλάδου. Βέβαια θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση γιατί δεν μπορούμε να τους έχουμε εμπιστοσύνη. Τα ίδια έκαναν και σε άλλα θέματα (ολοήμερο κ.λ.π.) Για άλλη μια φορά οι ηγεσίες των κινήσεων αδρανοποιούν το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κλάδου και μετατρέπουν τους Γενικούς Αντιπροσώπους σε «συνδικαλιστικές γλάστρες».
Ας αρχίσουμε από τα διαδικαστικά. Ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 9:00 π.μ. Άρχισαν οι εργασίες 9:40 π.μ. Οι εργασίες τέλειωσαν 1:15 μ.μ. Ενδιάμεσα ένα διάλειμμα από πεντάλεπτο κατέληξε 40λεπτο. Άλλο ένα για διαβούλευση των κινήσεων κατέληξε σε μισάωρο. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας… Την πρότασή μας για συνέχιση των εργασιών και μετά το γεύμα δεν θέλησαν να τη βάλουν καν σε ψηφοφορία. Απροκάλυπτα και αυταρχικά αποφασίζουν να μη θέσουν σε ψηφοφορία μια διαδικαστική πρόταση που τίμια και ξεκάθαρα τους θέτει προ των ευθυνών τους.
Φοβούμενοι πως θα αρχίσουν και άλλοι συνάδελφοι, από τις κινήσεις τους, να αντιδρούν στον εκφυλισμό του συνδικαλισμού καταφεύγουν σε βυζαντινές μηχανορραφίες. Φοβήθηκαν ότι ίσως τούτη τη φορά να είχαν να αντιμετωπίσουν παραπάνω αντίδραση από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη (2 υπέρ της πρότασής μας και μια αποχή). Η αυτογελειοποίησή τους έφτασε στο σημείο στις 105 μ.μ. να καταθέτουν πρόταση για συζήτηση θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης ενώ την ίδια στιγμή όλοι τους υποστήριζαν τη λήξη των εργασιών της συνδιάσκεψης. Είναι κρίμα που οι συνάδελφοι που τους ψηφίζουν, παρασυρμένοι από διάφορους λόγους, δεν τους βλέπουν «εν πλήρη δράση» για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δουν ποιους στέλνουν να τους αντιπροσωπεύσουν.
Στα θέματα τώρα που «συζητήθηκαν». Στα εκκρεμούντα θέματα ψηφίστηκε ένα γενικόλογο ψήφισμα για τις αντιδράσεις μας σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν απαντήσει με θετικά δείγματα γραφής το επόμενο δίμηνο. (Όταν κυκλοφορήσει επίσημα από την ΠΟΕΔ θα σας ενημερώσουμε). Εμείς καταθέσαμε πρόταση για συγκεκριμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις:
«Σε τυχόν άρνηση του Υπουργείου να αρχίσουμε με πρόγραμμα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των μαθητών, γονιών και δασκάλων έξω από το Υπουργείο, κάθε μέρα μετά την 14η του Σεπτέμβρη, όπως το πρόγραμμα των κινηματογραφικών παραστάσεων. Προηγουμένως εννοείται η συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων και η εξαγγελία των μέτρων σε κοινές διασκέψεις τύπου.
Αυτή η αγωνιστική στάση θα δώσει το μήνυμα ότι οι γονείς, οι μαθητές και οι δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά ποιοτική εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά. Ευελπιστώ ότι θα συνεργαστούμε όλοι οι φορείς για την λύση των θεμάτων και δεν θα αναλωνόμαστε στην απλή συζήτησή τους, μετατρεπόμενοι σε ανάχωμα της οργής και της αγανάκτησης όσων υφίστανται και βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις στα σχολεία τους».
Η πρότασή μας απορρίφτηκε και περιορίστηκαν σε αναφορά για «συνεργασία και εμπλοκή των γονιών». Είναι φανερό ότι δεν έχουν καμιά διάθεση για δημιουργία πραγματικού αγωνιστικού μετώπου παιδείας και περιορίζονται σε ευχολόγια. Σκυφτοκέφαλοι επαίτες, είναι έτοιμοι να στηρίξουν την οποιαδήποτε εξουσία με τα πρώτα ψίχουλα που θα τους πετάξει.
Στο θέμα του προτεινόμενου σχεδίου αξιολόγησης, μετά από διαβούλευση των κινήσεων έγινε κατορθωτό να εκδοθεί μια απόφαση σαν «το μνήμα του Αγ. Νεοφύτου». Με ευχολόγια πάλι αρνήθηκαν να συζητηθούν και να αποφασιστούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρόνοιες που θα απαιτήσουμε για το νέο σχέδιο. Εμείς καταθέσαμε και εδώ συγκεκριμένες θέσεις που πιστεύουμε διασφαλίζουν τους εκπαιδευτικούς και την αξιοπρέπειά τους. (Μπορείτε να τις διαβάσετε παρακάτω). Τις απέρριψαν. Το θετικό είναι ότι αποφασίστηκε το όποιο σχέδιο να περάσει από τη βάση του κλάδου. Βέβαια θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση γιατί δεν μπορούμε να τους έχουμε εμπιστοσύνη. Τα ίδια έκαναν και σε άλλα θέματα (ολοήμερο κ.λ.π.) Για άλλη μια φορά οι ηγεσίες των κινήσεων αδρανοποιούν το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κλάδου και μετατρέπουν τους Γενικούς Αντιπροσώπους σε «συνδικαλιστικές γλάστρες».
Οι θέσεις της ΡΙ.Α.ΚΙ. για το σχέδιο αξιολόγησης
Εισήγηση της ΡΙ.Α.ΚΙ. για το θέμα του προτεινόμενου σχεδίου αξιολόγησης, στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ (18/6/09):
Η προσέγγισή μας πρέπει να αντιμετωπίζει το σχέδιο και τις επιπτώσεις στην παιδεία, το σχολικό χώρο και τους εκπαιδευτικούς συνολικά. Δεν μπορούμε να αποπροσανατολιζόμαστε αναζητώντας τυχόν θετικές επουσιώδεις διατάξεις που δεν έχουν καμιά αξία, όταν λειτουργούν σ’ αυταρχικό, αντιδημοκρατικό περιβάλλον.
Το «νέο» προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης δεν προσκομίζει τίποτα το πραγματικά νέο. Επίσης είναι ψευδεπίγραφο αφού δεν ασχολείται με την ουσιαστική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά με την αξιολόγηση και τον ασφυκτικότερο έλεγχο των εκπαιδευτικών. Για άλλη μια φορά, αντί να καταργηθεί, παραμένει αποφασιστικός ο ρόλος της συνέντευξης στην Ε.Ε.Υ. για τις προαγωγές. Εμείς δεν θα παρασυρθούμε από επιμέρους ασήμαντες, τάχα προοδευτικές, πρόνοιες. Ο ρόλος των αξιολογητών και της Ε.Ε.Υ. παραμένει καθοριστικός για το μέλλον των δασκάλων. Καταργούν στα λόγια τον Επιθεωρητή και φέρνουν τρεις αξιολογητές με βαθμολογική αποτίμηση. Ο ένας μάλιστα (Διευθυντής σχολείου) θα αξιολογεί καθημερινά τους δασκάλους. Ο εξευτελισμός της προσωπικότητας των δασκάλων με τις βαθμολογίες και τις συνεντεύξεις συνεχίζεται. Σ’ ένα μικρό τόπο που όλοι γνωρίζονται, διατηρούνται στο προτεινόμενο σχέδιο, τα προνόμια των συγκεκριμένων θεσμών να διαχειρίζονται με ρουσφετολογικές και άλλες απαράδεκτες νοοτροπίες το μέλλον των εκπαιδευτικών.
Με την ανακατανομή των θέσεων στις νέες θέσεις χάνονται αρκετές θέσεις προαγωγής και επιβαρύνονται οι δάσκαλοι με νέα καθήκοντα και υποχρεώσεις. Οι προτεινόμενες μειώσεις διδακτικού ωραρίου είναι επουσιώδεις μπροστά στο φόρτο εργασίας που απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς. Δημιουργούν την κλίμακα του ανώτερου εκπαιδευτικού, για να κρατήσουν τάχα τους καλούς δασκάλους στην τάξη. Και εδώ αρχίζει ένας από τους πολλούς παραλογισμούς: Για να διεκδικήσει κάποιος τη θέση ανώτερου εκπαιδευτικού απαιτούν 15 χρόνια υπηρεσίας. Την ίδια ώρα απαιτούν 10 χρόνια για τη θέση του Παιδαγωγικού Συμβούλου που θα καθοδηγεί αυτόν τον καλό δάσκαλο. Τέτοιες παράλογες πρόνοιες υπάρχουν πολλές όταν τις αναλύσεις στις λεπτομέρειες. Δεν είναι όμως αυτός ο στόχος μας. Δεν μπορεί να χάνουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο.
Για τους λόγους αυτούς, και πολλούς άλλους, προτείνουμε τη συνολική απόρριψη του σχεδίου και τη δυναμική διεκδίκηση ενός σχεδίου αξιολόγησης το οποίο θα περιλαμβάνει απαραίτητα τις αρχές τις οποίες περιγράφουμε παρακάτω.
Το σημαντικό όμως είναι να μην παρασυρθούμε στη συζήτηση των επιμέρους και να απαιτήσουμε δυναμικά το οποιοδήποτε νέο σχέδιο αξιολόγησης να διέπεται από βασικές αρχές στις οποίες θα μείνουμε σταθεροί:
Η αξιολόγηση πρέπει να επεκτείνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπαίδευση, ξεκινώντας από την κορυφή (Υπουργείο Παιδείας), οι οποίοι έχουν σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται η παιδεία.
Κατάργηση της αριθμητικής αξιολόγησης και της συνέντευξης για τις προαγωγές.
Για τις προαγωγές να υπάρχουν αποκλειστικά μετρήσιμα μοριοδοτημένα κριτήρια. Η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στη βαρύτητα που πρέπει να έχουν τα κριτήρια (π.χ. αρχαιότητα, μεταπτυχιακά, δημοσιεύσεις, κ.λ.π.)
Τα μόρια από κάθε κριτήριο πρέπει να υπολογίζονται μόνο σε μια φάση προαγωγής. Σε τυχόν επόμενη φάση θα υπολογίζονται μόνο τα επιπλέον που αποκτήθηκαν στο διάστημα από την προηγούμενη προαγωγή.
Σημαντική μείωση του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον παιδαγωγικό τους ρόλο.
Απαιτείται ποιοτική αρχική μόρφωση των εκπαιδευτικών σε Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές σχολές, με Παιδαγωγική και Ψυχολογική κατάρτιση για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ποιοτική περιοδική επιμόρφωση, σε εργάσιμο χρόνο, με συγκεκριμένους στόχους και προγράμματα.
Αυτές οι βασικές αρχές θα απαλλάξουν τους δασκάλους από το βραχνά του άγχους και θα τους προσδώσουν το παιδαγωγικό κύρος που απαιτείται για να επιτελέσουν το έργο τους. Θα βάλουν τέρμα στις πελατειακές σχέσεις και τον εξευτελισμό των εκπαιδευτικών. Είναι η μεγάλη ευκαιρία του κλάδου να αποκτήσει αξιοπρέπεια και το κύρος του στους γονείς και την κοινωνία. Είναι κρίμα, από ολιγωρία, συμφέροντα ή υστεροβουλίες, να αφεθούν οι δάσκαλοι να προχωρούν «έρποντας και γλείφοντας» σε κομματικούς και παραταξιακούς διαδρόμους, επαίτες για μια προαγωγή. Είναι καθήκον μας να ανυψώσουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια των δασκάλων.
Η προσέγγισή μας πρέπει να αντιμετωπίζει το σχέδιο και τις επιπτώσεις στην παιδεία, το σχολικό χώρο και τους εκπαιδευτικούς συνολικά. Δεν μπορούμε να αποπροσανατολιζόμαστε αναζητώντας τυχόν θετικές επουσιώδεις διατάξεις που δεν έχουν καμιά αξία, όταν λειτουργούν σ’ αυταρχικό, αντιδημοκρατικό περιβάλλον.
Το «νέο» προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης δεν προσκομίζει τίποτα το πραγματικά νέο. Επίσης είναι ψευδεπίγραφο αφού δεν ασχολείται με την ουσιαστική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά με την αξιολόγηση και τον ασφυκτικότερο έλεγχο των εκπαιδευτικών. Για άλλη μια φορά, αντί να καταργηθεί, παραμένει αποφασιστικός ο ρόλος της συνέντευξης στην Ε.Ε.Υ. για τις προαγωγές. Εμείς δεν θα παρασυρθούμε από επιμέρους ασήμαντες, τάχα προοδευτικές, πρόνοιες. Ο ρόλος των αξιολογητών και της Ε.Ε.Υ. παραμένει καθοριστικός για το μέλλον των δασκάλων. Καταργούν στα λόγια τον Επιθεωρητή και φέρνουν τρεις αξιολογητές με βαθμολογική αποτίμηση. Ο ένας μάλιστα (Διευθυντής σχολείου) θα αξιολογεί καθημερινά τους δασκάλους. Ο εξευτελισμός της προσωπικότητας των δασκάλων με τις βαθμολογίες και τις συνεντεύξεις συνεχίζεται. Σ’ ένα μικρό τόπο που όλοι γνωρίζονται, διατηρούνται στο προτεινόμενο σχέδιο, τα προνόμια των συγκεκριμένων θεσμών να διαχειρίζονται με ρουσφετολογικές και άλλες απαράδεκτες νοοτροπίες το μέλλον των εκπαιδευτικών.
Με την ανακατανομή των θέσεων στις νέες θέσεις χάνονται αρκετές θέσεις προαγωγής και επιβαρύνονται οι δάσκαλοι με νέα καθήκοντα και υποχρεώσεις. Οι προτεινόμενες μειώσεις διδακτικού ωραρίου είναι επουσιώδεις μπροστά στο φόρτο εργασίας που απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς. Δημιουργούν την κλίμακα του ανώτερου εκπαιδευτικού, για να κρατήσουν τάχα τους καλούς δασκάλους στην τάξη. Και εδώ αρχίζει ένας από τους πολλούς παραλογισμούς: Για να διεκδικήσει κάποιος τη θέση ανώτερου εκπαιδευτικού απαιτούν 15 χρόνια υπηρεσίας. Την ίδια ώρα απαιτούν 10 χρόνια για τη θέση του Παιδαγωγικού Συμβούλου που θα καθοδηγεί αυτόν τον καλό δάσκαλο. Τέτοιες παράλογες πρόνοιες υπάρχουν πολλές όταν τις αναλύσεις στις λεπτομέρειες. Δεν είναι όμως αυτός ο στόχος μας. Δεν μπορεί να χάνουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο.
Για τους λόγους αυτούς, και πολλούς άλλους, προτείνουμε τη συνολική απόρριψη του σχεδίου και τη δυναμική διεκδίκηση ενός σχεδίου αξιολόγησης το οποίο θα περιλαμβάνει απαραίτητα τις αρχές τις οποίες περιγράφουμε παρακάτω.
Το σημαντικό όμως είναι να μην παρασυρθούμε στη συζήτηση των επιμέρους και να απαιτήσουμε δυναμικά το οποιοδήποτε νέο σχέδιο αξιολόγησης να διέπεται από βασικές αρχές στις οποίες θα μείνουμε σταθεροί:
Η αξιολόγηση πρέπει να επεκτείνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπαίδευση, ξεκινώντας από την κορυφή (Υπουργείο Παιδείας), οι οποίοι έχουν σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται η παιδεία.
Κατάργηση της αριθμητικής αξιολόγησης και της συνέντευξης για τις προαγωγές.
Για τις προαγωγές να υπάρχουν αποκλειστικά μετρήσιμα μοριοδοτημένα κριτήρια. Η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στη βαρύτητα που πρέπει να έχουν τα κριτήρια (π.χ. αρχαιότητα, μεταπτυχιακά, δημοσιεύσεις, κ.λ.π.)
Τα μόρια από κάθε κριτήριο πρέπει να υπολογίζονται μόνο σε μια φάση προαγωγής. Σε τυχόν επόμενη φάση θα υπολογίζονται μόνο τα επιπλέον που αποκτήθηκαν στο διάστημα από την προηγούμενη προαγωγή.
Σημαντική μείωση του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον παιδαγωγικό τους ρόλο.
Απαιτείται ποιοτική αρχική μόρφωση των εκπαιδευτικών σε Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές σχολές, με Παιδαγωγική και Ψυχολογική κατάρτιση για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ποιοτική περιοδική επιμόρφωση, σε εργάσιμο χρόνο, με συγκεκριμένους στόχους και προγράμματα.
Αυτές οι βασικές αρχές θα απαλλάξουν τους δασκάλους από το βραχνά του άγχους και θα τους προσδώσουν το παιδαγωγικό κύρος που απαιτείται για να επιτελέσουν το έργο τους. Θα βάλουν τέρμα στις πελατειακές σχέσεις και τον εξευτελισμό των εκπαιδευτικών. Είναι η μεγάλη ευκαιρία του κλάδου να αποκτήσει αξιοπρέπεια και το κύρος του στους γονείς και την κοινωνία. Είναι κρίμα, από ολιγωρία, συμφέροντα ή υστεροβουλίες, να αφεθούν οι δάσκαλοι να προχωρούν «έρποντας και γλείφοντας» σε κομματικούς και παραταξιακούς διαδρόμους, επαίτες για μια προαγωγή. Είναι καθήκον μας να ανυψώσουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια των δασκάλων.
Ετικέτες
Αξιολόγηση,
Συνδικαλιστικά
Τετάρτη 27 Μαΐου 2009
Κριτική για τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ
Την Τρίτη, 26-5-2009, πραγματοποιήθηκε η τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ. Στα θέματα περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η Λογοδοσία των πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου και η Οικονομική Έκθεση. Δυστυχώς, ήταν και τα μόνα που συζητήθηκαν, αφού για μια ακόμα φορά η ηγεσία της ΠΟΕΔ επιμένει να εξευτελίζει το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο συγκαλώντας το μόνο για λίγες ώρες. Προφανής στόχος τους είναι να μην έχει αποφασιστικό ρόλο και λόγο η βάση, αλλά να αποφασίζει μια μικρή ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες κινήσεις δεν είχαν ενημερώσει τους αντιπροσώπους τους για τα τελευταία έγγραφα που στάλθηκαν στο Υπουργείο και στα σχολεία για την απαρχή αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με αφορμή την αρνητική στάση του Υπουργείου σ’ όλα τα αιτήματά μας. Τέτοιος σεβασμός και αυτοσεβασμός των αντιπροσώπων που ζητάνε την ψήφο σας και εκλέγονται για να αντιπροσωπεύουν τους δασκάλους!
Η νοοτροπία που έχει επικρατήσει στην ηγεσία της ΠΟΕΔ εκφυλίζει κάθε έννοια συνδικαλιστικής δράσης. Φοβούνται και τον ίσκιο τους, μήπως η βάση του κλάδου αποφασίσει έστω και για ένα θέμα. Οι εργασίες άρχισαν στις 9:30 π.μ. Στις 12:30 μ.μ. σταμάτησαν οι εργασίες για να μεταβούμε στο Υπουργείο για την προγραμματισμένη διαμαρτυρία, με πικετοφορία. Μετά την επιστροφή πάνε για φαγητό, πληρωμένο παρακαλώ(!) Δεν διανοούνται ότι μπορεί να συνεχιστούν οι εργασίες το απόγευμα. Για άλλη μια φορά, κατέθεσα πρόταση για συνέχιση των εργασιών το απόγευμα, ώστε να πάρουμε αποφάσεις σε σημαντικά θέματα. Την πρόταση ψήφισε άλλη μια συναδέλφισσα και μια αποχή. Βρήκαν αφορμή ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν σε νέα συνδιάσκεψη στις 18 του Ιούνη.
Στην κριτική μας για τα πεπραγμένα του Δ.Σ. ανέφερα:
Σε κάθε δραστηριότητα αν ψάξει κανένας για θετικά σίγουρα θα βρει. Η θέση μου όμως ως Γενικού Αντιπροσώπου δεν είναι να κρίνω τη δράση της ηγεσίας της ΠΟΕΔ ως να επρόκειτο για πολιτιστικό σύλλογο. Η κριτική πρέπει να γίνει από τη σκοπιά της συνδικαλιστικής οργάνωσης που πρέπει να επιδείξει, σε συνεργασία με άλλους φορείς, αγωνιστική και διεκδικητική στάση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των δασκάλων και του δικαιώματος όλων των παιδιών για ποιοτική ολόπλευρη μόρφωση στα σχολειά μας. Να αναδείξει τα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τους δασκάλους στα σχολεία. Αυτό το πράγμα δεν το είδαμε ούτε τη χρονιά που πέρασε. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με κριτική για τα μη πεπραγμένα της ηγεσίας της ΠΟΕΔ. Η λογοδοσία του Προέδρου της ΠΟΕΔ εξαντλήθηκε κατά το ήμισυ στο τι έκανε ή καλύτερα στο τι δεν έκανε το Υπουργείο. Είναι τουλάχιστον παράδοξο να ακούμε στη λογοδοσία του Προέδρου «Η κωλυσιεργία, η αναβλητικότητα, ο μη συντονισμός, οι υποσχέσεις για δράση που δεν εκπληρώνονται, η πλαδαρότητα και η υποτονικότητα στον τρόπο διεκδίκησης από πλευράς ΥΠΠ κονδυλίων από το Υπ. Οικονομικών, …». Δηλαδή η ηγεσία της ΠΟΕΔ ήταν αγωνιστική και το Υπουργείο ήταν «πλαδαρό» στη διεκδίκηση; Ορίσαμε το Υπουργείο εκπρόσωπό μας για τη διεκδίκηση αιτημάτων μας; Αυτή είναι συνδικαλιστική λογική και πρακτική; Θα τρελαθούμε τελείως;
Η λογοδοσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μας είπε τίποτα για όλα αυτά που όφειλε και παρέλειψε να κάμει η ηγεσία της ΠΟΕΔ. Η οργάνωση των δασκάλων δεν μπορεί να ετεροκαθορίζεται. Δεν μπορεί να τρέχει πίσω από έγγραφα του Υπουργείου. Όφειλε να αφήσει κατά μέρος τις γενικολογίες και τα νεφελώματα. Τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για δημοκρατικό σχολείο και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τις ακούμε εδώ και χρόνια από πολλούς. Η ηγεσία της ΠΟΕΔ όφειλε να έχει κάνει ξεκάθαρο στην κοινωνία ποιο είναι το όραμα των δασκάλων για το σχολείο που θέλουμε. Απλά και κατανοητά για κάθε γονιό. Να φέρουμε κοντά μας τους φυσικούς μας συμμάχους, όλους τους γονιούς και τους οργανωμένους φορείς τους (παρά τις αδυναμίες που και εκεί υπάρχουν στην ηγεσία τους).
Η ΠΟΕΔ οφείλει να μπει μπροστά για τη δημιουργία μετώπου παιδείας, αγωνιστικής διεκδίκησης ενιαίου, δημόσιου, δωρεάν 12χρονου σχολείου. Με άρτια υλικοτεχνική υποδομή, με δασκάλους μορφωμένους σε Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές σχολές, με τις απαραίτητες εξειδικεύσεις, με δωρεάν γεύμα και έξοδα εκπαιδευτικών επισκέψεων για όλα τα παιδιά, με χώρους εστίασης και ξεκούρασης, με ειδικές αίθουσες, βιβλιοθήκες και εργαστήρια, με ελαφρυμένο ωράριο για τα παιδιά, με ημίωρα διαλείμματα, παιχνιδότοπους στις αυλές, ουσιαστική μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, αποφόρτωση της ύλης, σύγχρονα διδάξιμα βιβλία που να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και την ηλικία των παιδιών κ. ά.
Για την ενημέρωση και το σεβασμό στη γνώμη και τη θέληση της βάσης του κλάδου δεν καταβάλλουν καμιά προσπάθεια για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης. Με απαρχαιωμένο, αντιδημοκρατικό καταστατικό εκλέγεται η ηγεσία της ΠΟΕΔ, με δημοκρατικοφανείς διαδικασίες και διαχειρίζεται εν λευκώ τα σοβαρά ζητήματα των δασκάλων και της παιδείας. Με πατερναλιστικό τρόπο μέλη της Γραμματείας και του Διοικητικού Συμβουλίου προσπαθούν να στερήσουν το λόγο από αντιπροσώπους, δεν δέχονται να τεθούν για συζήτηση και ψήφιση προτάσεις τους και εισηγήσεις. Είναι καιρός να αντιληφθούν ότι η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών αντιπροσώπων είναι το ανώτατο όργανο του κλάδου και θα πρέπει να επιδείξουν σεβασμό προς τον κάθε συνάδελφο και τις εισηγήσεις του.
Όλα όσα αναφέρθηκαν για την πολιτιστική δράση της ΠΟΕΔ είναι αλήθεια και δώσαμε τα συγχαρητήριά μας για τις προσπάθειες που έγιναν. Για μας δεν αρκεί αυτό. Όλα αυτά θα μπορούσε να τα κάνει και ένας καλός πολιτιστικό σύλλογος. Εδώ μιλάμε για το συνδικάτο των δασκάλων. Η αξιοπιστία και το κύρος των δασκάλων στους γονείς και την κοινωνία βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο. Δεν έχει μεγάλη σημασία αν έχουν δίκιο στα όσα μας καταμαρτυρούν. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα είναι απότοκο και της δράσης (καλύτερα της απραξίας) όλων μας και κυρίως της ηγεσίας της ΠΟΕΔ. Είναι κρίσιμη η επόμενη περίοδος για να κτίσουμε τις γέφυρες επικοινωνίας με την κοινωνία. Είναι δύσκολο, γιατί τόσα χρόνια ήμασταν απόντες από τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζόμενων γονιών. Όλα αυτά τα χρόνια η ηγεσία της ΠΟΕΔ, δεν έβγαλε ούτε ένα ψήφισμα συμπαράστασης σε αγώνες των εργαζόμενων γονιών. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Πρέπει άμεσα να αρχίσουμε να κτίζουμε το αγωνιστικό διεκδικητικό μέτωπο παιδείας.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Μανόλης Σόβολος
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Η νοοτροπία που έχει επικρατήσει στην ηγεσία της ΠΟΕΔ εκφυλίζει κάθε έννοια συνδικαλιστικής δράσης. Φοβούνται και τον ίσκιο τους, μήπως η βάση του κλάδου αποφασίσει έστω και για ένα θέμα. Οι εργασίες άρχισαν στις 9:30 π.μ. Στις 12:30 μ.μ. σταμάτησαν οι εργασίες για να μεταβούμε στο Υπουργείο για την προγραμματισμένη διαμαρτυρία, με πικετοφορία. Μετά την επιστροφή πάνε για φαγητό, πληρωμένο παρακαλώ(!) Δεν διανοούνται ότι μπορεί να συνεχιστούν οι εργασίες το απόγευμα. Για άλλη μια φορά, κατέθεσα πρόταση για συνέχιση των εργασιών το απόγευμα, ώστε να πάρουμε αποφάσεις σε σημαντικά θέματα. Την πρόταση ψήφισε άλλη μια συναδέλφισσα και μια αποχή. Βρήκαν αφορμή ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν σε νέα συνδιάσκεψη στις 18 του Ιούνη.
Στην κριτική μας για τα πεπραγμένα του Δ.Σ. ανέφερα:
Σε κάθε δραστηριότητα αν ψάξει κανένας για θετικά σίγουρα θα βρει. Η θέση μου όμως ως Γενικού Αντιπροσώπου δεν είναι να κρίνω τη δράση της ηγεσίας της ΠΟΕΔ ως να επρόκειτο για πολιτιστικό σύλλογο. Η κριτική πρέπει να γίνει από τη σκοπιά της συνδικαλιστικής οργάνωσης που πρέπει να επιδείξει, σε συνεργασία με άλλους φορείς, αγωνιστική και διεκδικητική στάση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των δασκάλων και του δικαιώματος όλων των παιδιών για ποιοτική ολόπλευρη μόρφωση στα σχολειά μας. Να αναδείξει τα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τους δασκάλους στα σχολεία. Αυτό το πράγμα δεν το είδαμε ούτε τη χρονιά που πέρασε. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με κριτική για τα μη πεπραγμένα της ηγεσίας της ΠΟΕΔ. Η λογοδοσία του Προέδρου της ΠΟΕΔ εξαντλήθηκε κατά το ήμισυ στο τι έκανε ή καλύτερα στο τι δεν έκανε το Υπουργείο. Είναι τουλάχιστον παράδοξο να ακούμε στη λογοδοσία του Προέδρου «Η κωλυσιεργία, η αναβλητικότητα, ο μη συντονισμός, οι υποσχέσεις για δράση που δεν εκπληρώνονται, η πλαδαρότητα και η υποτονικότητα στον τρόπο διεκδίκησης από πλευράς ΥΠΠ κονδυλίων από το Υπ. Οικονομικών, …». Δηλαδή η ηγεσία της ΠΟΕΔ ήταν αγωνιστική και το Υπουργείο ήταν «πλαδαρό» στη διεκδίκηση; Ορίσαμε το Υπουργείο εκπρόσωπό μας για τη διεκδίκηση αιτημάτων μας; Αυτή είναι συνδικαλιστική λογική και πρακτική; Θα τρελαθούμε τελείως;
Η λογοδοσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μας είπε τίποτα για όλα αυτά που όφειλε και παρέλειψε να κάμει η ηγεσία της ΠΟΕΔ. Η οργάνωση των δασκάλων δεν μπορεί να ετεροκαθορίζεται. Δεν μπορεί να τρέχει πίσω από έγγραφα του Υπουργείου. Όφειλε να αφήσει κατά μέρος τις γενικολογίες και τα νεφελώματα. Τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για δημοκρατικό σχολείο και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τις ακούμε εδώ και χρόνια από πολλούς. Η ηγεσία της ΠΟΕΔ όφειλε να έχει κάνει ξεκάθαρο στην κοινωνία ποιο είναι το όραμα των δασκάλων για το σχολείο που θέλουμε. Απλά και κατανοητά για κάθε γονιό. Να φέρουμε κοντά μας τους φυσικούς μας συμμάχους, όλους τους γονιούς και τους οργανωμένους φορείς τους (παρά τις αδυναμίες που και εκεί υπάρχουν στην ηγεσία τους).
Η ΠΟΕΔ οφείλει να μπει μπροστά για τη δημιουργία μετώπου παιδείας, αγωνιστικής διεκδίκησης ενιαίου, δημόσιου, δωρεάν 12χρονου σχολείου. Με άρτια υλικοτεχνική υποδομή, με δασκάλους μορφωμένους σε Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές σχολές, με τις απαραίτητες εξειδικεύσεις, με δωρεάν γεύμα και έξοδα εκπαιδευτικών επισκέψεων για όλα τα παιδιά, με χώρους εστίασης και ξεκούρασης, με ειδικές αίθουσες, βιβλιοθήκες και εργαστήρια, με ελαφρυμένο ωράριο για τα παιδιά, με ημίωρα διαλείμματα, παιχνιδότοπους στις αυλές, ουσιαστική μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, αποφόρτωση της ύλης, σύγχρονα διδάξιμα βιβλία που να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και την ηλικία των παιδιών κ. ά.
Για την ενημέρωση και το σεβασμό στη γνώμη και τη θέληση της βάσης του κλάδου δεν καταβάλλουν καμιά προσπάθεια για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης. Με απαρχαιωμένο, αντιδημοκρατικό καταστατικό εκλέγεται η ηγεσία της ΠΟΕΔ, με δημοκρατικοφανείς διαδικασίες και διαχειρίζεται εν λευκώ τα σοβαρά ζητήματα των δασκάλων και της παιδείας. Με πατερναλιστικό τρόπο μέλη της Γραμματείας και του Διοικητικού Συμβουλίου προσπαθούν να στερήσουν το λόγο από αντιπροσώπους, δεν δέχονται να τεθούν για συζήτηση και ψήφιση προτάσεις τους και εισηγήσεις. Είναι καιρός να αντιληφθούν ότι η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών αντιπροσώπων είναι το ανώτατο όργανο του κλάδου και θα πρέπει να επιδείξουν σεβασμό προς τον κάθε συνάδελφο και τις εισηγήσεις του.
Όλα όσα αναφέρθηκαν για την πολιτιστική δράση της ΠΟΕΔ είναι αλήθεια και δώσαμε τα συγχαρητήριά μας για τις προσπάθειες που έγιναν. Για μας δεν αρκεί αυτό. Όλα αυτά θα μπορούσε να τα κάνει και ένας καλός πολιτιστικό σύλλογος. Εδώ μιλάμε για το συνδικάτο των δασκάλων. Η αξιοπιστία και το κύρος των δασκάλων στους γονείς και την κοινωνία βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο. Δεν έχει μεγάλη σημασία αν έχουν δίκιο στα όσα μας καταμαρτυρούν. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα είναι απότοκο και της δράσης (καλύτερα της απραξίας) όλων μας και κυρίως της ηγεσίας της ΠΟΕΔ. Είναι κρίσιμη η επόμενη περίοδος για να κτίσουμε τις γέφυρες επικοινωνίας με την κοινωνία. Είναι δύσκολο, γιατί τόσα χρόνια ήμασταν απόντες από τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζόμενων γονιών. Όλα αυτά τα χρόνια η ηγεσία της ΠΟΕΔ, δεν έβγαλε ούτε ένα ψήφισμα συμπαράστασης σε αγώνες των εργαζόμενων γονιών. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Πρέπει άμεσα να αρχίσουμε να κτίζουμε το αγωνιστικό διεκδικητικό μέτωπο παιδείας.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Μανόλης Σόβολος
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Δευτέρα 25 Μαΐου 2009
Τι προτείνει η ΡΙ.Α.ΚΙ. για συζήτηση στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΠΟΕΔ
Παραθέτουμε παρακάτω τα θέματα που προτείναμε, ως ΡΙ.Α.ΚΙ., για συζήτηση στην αυριανή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ.
21 /5/2009
Προς
Γενικό Γραμματέα ΠΟΕΔ
ΘΕΜΑ: Εγγραφή θεμάτων για την Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη.
Παρακαλώ όπως εγγραφούν για συζήτηση στην Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη τα παρακάτω θέματα:
1. Αλλαγή του καταστατικού.
Από την έκθεση προόδου της επιτροπής για το καταστατικό φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι κινήσεις κωλυσιεργούν και προφασίζονται διάφορα για να μη προχωρήσουμε σε ουσιαστική εκδημοκρατικοποίηση και ενδυνάμωση του ρόλου της βάσης του κλάδου.
Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη πρέπει να αποφασίσει τις κατευθύνσεις που θα δοθούν και οριστικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Προς τούτο επαναφέρω τις σχετικές προτάσεις μου για αποκέντρωση και δημιουργία τοπικών συλλόγων, κ.λ.π.
2. Άδεια μητρότητας
Διεκδίκηση άδειας μητρότητας τουλάχιστον 12 μήνες. Είμαστε πολύ πίσω και σε σχέση με πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αρέσκονται να επικαλούνται «ευρωλιγούρηδες» παντός καιρού. (Ελλάδα 13 μήνες, Φινλανδία 11 μήνες, Σουηδία 15 μήνες κ.λ.π.). Συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις, πολυτέκνους και άλλους φορείς, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και δυναμικές διεκδικήσεις.
3. Προβλήματα στο θεσμό των Μεντόρων στα σχολεία.
Η ηγεσία της ΠΟΕΔ σύρθηκε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις για τη λειτουργία του θεσμού των Μεντόρων. Πολλές τάξεις παραδίδονται ουσιαστικά σε πολλαπλούς άπειρους φοιτητές. Το αποτέλεσμα θα είναι να γίνουν οι δάσκαλοι της τάξης στόχος των παραπόνων των γονιών και της κοινωνίας, απροστάτευτοι για μια ακόμα φορά. Η ηγεσία της ΠΟΕΔ, για μια ακόμα φορά, δεν διεκδίκησε δυναμικά από τα Πανεπιστήμια το δικαίωμα των δασκάλων για δωρεάν Μεταπτυχιακές σπουδές. Τα «ωφελήματα» που τάχα μας προσφέρθηκαν είναι «χάντρες για ιθαγενείς».
4. Προβλήματα με τους Η/Υ στα σχολεία.
Και εδώ η ηγεσία της ΠΟΕΔ φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. «Ρίχνει το μπαλάκι» στους δασκάλους του σχολείου, στέλνοντας μια ανακοίνωση στα σχολεία. Μετατρέπει, και σ’ αυτό το θέμα, τους δασκάλους σε εύκολους στόχους της κοινωνίας και των γονιών. Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και σε συνεργασία με τους οργανωμένους γονείς να καταγγείλουν από κοινού την πολυετή κοροϊδία του Υπουργείου. Εκτός από τις οποιεσδήποτε ώρες συντονισμού που μπορεί να δοθούν, υπάρχει άμεση η αναγκαιότητα ύπαρξης, ενός τουλάχιστον, τεχνικού Η/Υ σε κάθε Σχολική Εφορεία. Οι υπεύθυνοι της ΠΟΕΔ σιωπούν μπροστά στους υπευθύνους του Υπουργείου (γιατί άραγε;), σ’ όλες τις διαχρονικά άστοχες ενέργειες. Ακόμα και όταν υπάρχει φανερή κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.
5. Ειδικότητες στα Δημοτικά Σχολεία.
Είναι επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί σοβαρά το θέμα των ειδικοτήτων στα Δημοτικά Σχολεία. Πρέπει να κατοχυρωθούν οι δάσκαλοι που με γνώση και μεράκι για χρόνια διδάσκουν τα μαθήματα ειδικοτήτων στα σχολεία. Να μην επαφίεται στη διεύθυνση του σχολείου αν θα τους αξιοποιήσει στο θέμα που για χρόνια διδάσκουν. Να γίνει καταγραφή για τις ανάγκες σε ειδικότητες παγκύπρια. Να εξασφαλιστεί η διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων από τους συναδέλφους που για τόσα χρόνια τα διδάσκουν. Αν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες να διορίζονται δάσκαλοι ειδικοτήτων μόνο αν έχουν παιδαγωγική και ψυχολογική κατάρτιση. Αυτά είναι μεταβατικά μέτρα. Οριστική λύση μπορεί να δώσει μόνο η ίδρυση Παιδαγωγικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, για τους δασκάλους όλων των βαθμίδων. Εκεί να υπάρχει η αναγκαία εξειδίκευση και η παιδαγωγική και ψυχολογική κατάρτιση για όλους.
6. Εκπαιδευτικές άδειες με πλήρεις απολαβές.
Παράδειγμα: Στην Ελλάδα μπορεί ο εκπαιδευτικός να πάρει μέχρι πέντε (5) χρόνια εκπαιδευτική άδεια με πλήρεις απολαβές. Ακόμη και η διετής Μετεκπαίδευση στα διδασκαλεία τους παραχωρείται με πλήρεις απολαβές, κι ας μην θεωρούνται Μεταπτυχιακές σπουδές
7. Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα. Ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση γίνεται όταν αξιοποιείς τους δασκάλους και τους παρέχεις τα κίνητρα για βελτίωση.
8. Μείωση διδακτικού ωραρίου. Ουσιαστική μείωση του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων. Άμεση πρακτική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Απουσία από κάθε πρόγραμμα και εκδήλωση που δεν είμαστε υποχρεωμένοι, κ.λ.π.
9. Εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική προδημοτική, Ενιαίο Σχολείο, Μέτρα στήριξης. Ιδιαίτερα για τους αλλοδαπούς μαθητές που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι μαθητές οι οποίοι έχουν ηλικία για να πάνε στην Α’ τάξη, να πάνε πρώτα στην Προδημοτική τάξη. Απαίτηση για δίχρονη δωρεάν προσχολική αγωγή και ενιαίο 12χρονο δωρεάν δημόσιο σχολείο. Κρατικούς, δωρεάν, παιδικούς σταθμούς. Στελέχωση των σχολείων με ομάδες ειδικών ψυχολόγων, λογοθεραπευτών, ειδικών δασκάλων κ.λ.π. Επιχορήγηση από το Υπουργείο του κομίστρου των λεωφορείων για εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων. Πλήρης κάλυψη της δαπάνης εκπαιδευτικών επισκέψεων, θεατρικών παραστάσεων κ.λ.π. για τα ολιγοθέσια σχολεία. Δημιουργία κεντρικής μαθητικής βιβλιοθήκης σε κάθε σχολείο.
10. Υλικοτεχνική υποδομή όλων των σχολείων.
Απαίτηση από το Υπουργείο να μας δοθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα, χρονοδιάγραμμα δημιουργίας αιθουσών πολλαπλής χρήσης και αιθουσών ειδικών μαθημάτων στα σχολεία. Να καταρτιστεί κατάλογος όπως έγινε με το γραμματειακό προσωπικό, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την υλοποίησή του.
Σε τυχόν άρνηση του Υπουργείου να αρχίσουμε με πρόγραμμα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των μαθητών, γονιών και δασκάλων έξω από το Υπουργείο, κάθε μέρα μετά την 14η του Σεπτέμβρη, όπως το πρόγραμμα των κινηματογραφικών παραστάσεων. Προηγουμένως εννοείται η συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων και η εξαγγελία των μέτρων σε κοινές διασκέψεις τύπου.
Αυτή η αγωνιστική στάση θα δώσει το μήνυμα ότι οι γονείς, οι μαθητές και οι δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά ποιοτική εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά. Ευελπιστώ ότι θα συνεργαστούμε όλοι οι φορείς για την λύση των θεμάτων και δεν θα αναλωνόμαστε στην απλή συζήτησή τους, μετατρεπόμενοι σε ανάχωμα της οργής και της αγανάκτησης όσων υφίστανται και βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις στα σχολεία τους.
11. Νέα βιβλία και διδακτικό υλικό.
Σχεδιασμός για εκπόνηση βιβλίων στην Κύπρο για τα παιδιά και όχι για την τσέπη των «συγγραφέων» και των εκδοτών.
12. Ενισχυτική διδασκαλία, Επιπρόσθετος δάσκαλος στην Α’ τάξη, Μείωση αριθμού μαθητών.
H ενισχυτική διδασκαλία επιβάλλεται να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Να δίνονται δυο ώρες για ενισχυτική διδασκαλία σε όλους/όλες τους/τις συναδέλφους/σσες που αναλαμβάνουν τις πρώτες τάξεις. Mόνο έτσι θα μπορέσουμε να παρέμβουμε έγκαιρα εκεί που υπάρχουν προβλήματα και να δώσουμε την απαραίτητη βοήθεια. O/H δάσκαλος/α της τάξης είναι το καταλληλότερο πρόσωπο να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Αργότερα, τις περισσότερες φορές, είναι πολύ αργά και ο θεσμός καταντά "στάχτη στα μάτια του κόσμου". Είναι προτιμότερο να ενεργούμε ως "Προμηθείς" και όχι ως "Eπιμηθείς". Φυσικά η Ενισχυτική Διδασκαλία θα συνεχίζεται και στις επόμενες τάξεις όπου υπάρχει ανάγκη.
Άμεσος διορισμός πρόσθετου δασκάλου στις πρώτες τάξεις. Άμεση μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, εκεί που υπάρχουν αίθουσες, για όλες τις τάξεις του Β’ κύκλου και επιπλέον μείωση στους 15 μαθητές για τις Α’, Β’, και νηπιαγωγεία.
13. Ασφάλεια στους σχολικούς χώρους.
Η κατ’ όνομα «αντισεισμική αναβάθμιση» έχει αποκαλύψει και δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ασφάλεια των σχολικών κτιρίων για μαθητές και δασκάλους. Επιβάλλεται η ενεργός παρακολούθηση του θέματος και η δυναμική διεκδίκηση εφαρμογής σωστών προδιαγραφών ασφαλείας. Κατεδάφιση κτιρίων όπου κρίνεται απαραίτητο και είναι ασύμφορη οικονομικά η επισκευή τους.
14. Προτεινόμενο Σχέδιο Αξιολόγησης.
Για το θέμα που έχει εγγράψει ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο για συζήτηση προτείνουμε τα εξής:
Η προσέγγισή μας πρέπει να αντιμετωπίζει το σχέδιο και τις επιπτώσεις στην παιδεία, το σχολικό χώρο και τους εκπαιδευτικούς συνολικά. Δεν μπορούμε να αποπροσανατολιζόμαστε αναζητώντας τυχόν θετικές επουσιώδεις διατάξεις που δεν έχουν καμιά αξία, όταν λειτουργούν σ’ αυταρχικό, αντιδημοκρατικό περιβάλλον.
Το «νέο» προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης δεν προσκομίζει τίποτα το πραγματικά νέο. Επίσης είναι ψευδεπίγραφο αφού δεν ασχολείται με την ουσιαστική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά με την αξιολόγηση και τον ασφυκτικότερο έλεγχο των εκπαιδευτικών. Για άλλη μια φορά, αντί να καταργηθεί, παραμένει αποφασιστικός ο ρόλος της συνέντευξης στην Ε.Ε.Υ. για τις προαγωγές. Εμείς δεν θα παρασυρθούμε από επιμέρους ασήμαντες, τάχα προοδευτικές, πρόνοιες. Ο ρόλος των αξιολογητών και της Ε.Ε.Υ. παραμένει καθοριστικός για το μέλλον των δασκάλων. Καταργούν στα λόγια τον Επιθεωρητή και φέρνουν τρεις αξιολογητές με βαθμολογική αποτίμηση. Ο ένας μάλιστα (Διευθυντής σχολείου) θα αξιολογεί καθημερινά τους δασκάλους. Ο εξευτελισμός της προσωπικότητας των δασκάλων με τις βαθμολογίες και τις συνεντεύξεις συνεχίζεται. Σ’ ένα μικρό τόπο που όλοι γνωρίζονται, διατηρούνται στο προτεινόμενο σχέδιο, τα προνόμια των συγκεκριμένων θεσμών να διαχειρίζονται με ρουσφετολογικές και άλλες απαράδεκτες νοοτροπίες το μέλλον των εκπαιδευτικών.
Με την ανακατανομή των θέσεων στις νέες θέσεις χάνονται αρκετές θέσεις προαγωγής και επιβαρύνονται οι δάσκαλοι με νέα καθήκοντα και υποχρεώσεις. Οι προτεινόμενες μειώσεις διδακτικού ωραρίου είναι επουσιώδεις μπροστά στο φόρτο εργασίας που απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς. Δημιουργούν την κλίμακα του ανώτερου εκπαιδευτικού, για να κρατήσουν τάχα τους καλούς δασκάλους στην τάξη. Και εδώ αρχίζει ένας από τους πολλούς παραλογισμούς: Για να διεκδικήσει κάποιος τη θέση ανώτερου εκπαιδευτικού απαιτούν 15 χρόνια υπηρεσίας. Την ίδια ώρα απαιτούν 10 χρόνια για τη θέση του Παιδαγωγικού Συμβούλου που θα καθοδηγεί αυτόν τον καλό δάσκαλο. Τέτοιες παράλογες πρόνοιες υπάρχουν πολλές όταν τις αναλύσεις στις λεπτομέρειες. Δεν είναι όμως αυτός ο στόχος μας. Δεν μπορεί να χάνουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο.
Το σημαντικό όμως είναι να μην παρασυρθούμε στη συζήτηση των επιμέρους και να απαιτήσουμε δυναμικά το οποιοδήποτε νέο σχέδιο αξιολόγησης να διέπεται από βασικές αρχές στις οποίες θα μείνουμε σταθεροί:
Η αξιολόγηση πρέπει να επεκτείνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπαίδευση, ξεκινώντας από την κορυφή (Υπουργείο Παιδείας), οι οποίοι έχουν σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται η παιδεία.
Κατάργηση της αριθμητικής αξιολόγησης και της συνέντευξης για τις προαγωγές.
Για τις προαγωγές να υπάρχουν αποκλειστικά μετρήσιμα μοριοδοτημένα κριτήρια. Η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στη βαρύτητα που πρέπει να έχουν τα κριτήρια (π.χ. αρχαιότητα, μεταπτυχιακά, δημοσιεύσεις, κ.λ.π.)
Τα μόρια από κάθε κριτήριο πρέπει να υπολογίζονται μόνο σε μια φάση προαγωγής. Σε τυχόν επόμενη φάση θα υπολογίζονται μόνο τα επιπλέον που αποκτήθηκαν στο διάστημα από την προηγούμενη προαγωγή.
Σημαντική μείωση του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον παιδαγωγικό τους ρόλο.
Απαιτείται ποιοτική αρχική μόρφωση των εκπαιδευτικών σε Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές σχολές, με Παιδαγωγική και Ψυχολογική κατάρτιση για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ποιοτική περιοδική επιμόρφωση, σε εργάσιμο χρόνο, με συγκεκριμένους στόχους και προγράμματα.
Αυτές οι βασικές αρχές θα απαλλάξουν τους δασκάλους από το βραχνά του άγχους και θα τους προσδώσουν το παιδαγωγικό κύρος που απαιτείται για να επιτελέσουν το έργο τους. Θα βάλουν τέρμα στις πελατειακές σχέσεις και τον εξευτελισμό των εκπαιδευτικών. Είναι η μεγάλη ευκαιρία του κλάδου να αποκτήσει αξιοπρέπεια και το κύρος του στους γονείς και την κοινωνία. Είναι κρίμα, από ολιγωρία, συμφέροντα ή υστεροβουλίες, να αφεθούν οι δάσκαλοι να προχωρούν «έρποντας και γλείφοντας» σε κομματικούς και παραταξιακούς διαδρόμους, επαίτες για μια προαγωγή. Είναι καθήκον μας να ανυψώσουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια των δασκάλων.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Μανόλης Σόβολος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΟΕΔ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
21 /5/2009
Προς
Γενικό Γραμματέα ΠΟΕΔ
ΘΕΜΑ: Εγγραφή θεμάτων για την Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη.
Παρακαλώ όπως εγγραφούν για συζήτηση στην Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη τα παρακάτω θέματα:
1. Αλλαγή του καταστατικού.
Από την έκθεση προόδου της επιτροπής για το καταστατικό φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι κινήσεις κωλυσιεργούν και προφασίζονται διάφορα για να μη προχωρήσουμε σε ουσιαστική εκδημοκρατικοποίηση και ενδυνάμωση του ρόλου της βάσης του κλάδου.
Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη πρέπει να αποφασίσει τις κατευθύνσεις που θα δοθούν και οριστικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Προς τούτο επαναφέρω τις σχετικές προτάσεις μου για αποκέντρωση και δημιουργία τοπικών συλλόγων, κ.λ.π.
2. Άδεια μητρότητας
Διεκδίκηση άδειας μητρότητας τουλάχιστον 12 μήνες. Είμαστε πολύ πίσω και σε σχέση με πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αρέσκονται να επικαλούνται «ευρωλιγούρηδες» παντός καιρού. (Ελλάδα 13 μήνες, Φινλανδία 11 μήνες, Σουηδία 15 μήνες κ.λ.π.). Συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις, πολυτέκνους και άλλους φορείς, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και δυναμικές διεκδικήσεις.
3. Προβλήματα στο θεσμό των Μεντόρων στα σχολεία.
Η ηγεσία της ΠΟΕΔ σύρθηκε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις για τη λειτουργία του θεσμού των Μεντόρων. Πολλές τάξεις παραδίδονται ουσιαστικά σε πολλαπλούς άπειρους φοιτητές. Το αποτέλεσμα θα είναι να γίνουν οι δάσκαλοι της τάξης στόχος των παραπόνων των γονιών και της κοινωνίας, απροστάτευτοι για μια ακόμα φορά. Η ηγεσία της ΠΟΕΔ, για μια ακόμα φορά, δεν διεκδίκησε δυναμικά από τα Πανεπιστήμια το δικαίωμα των δασκάλων για δωρεάν Μεταπτυχιακές σπουδές. Τα «ωφελήματα» που τάχα μας προσφέρθηκαν είναι «χάντρες για ιθαγενείς».
4. Προβλήματα με τους Η/Υ στα σχολεία.
Και εδώ η ηγεσία της ΠΟΕΔ φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. «Ρίχνει το μπαλάκι» στους δασκάλους του σχολείου, στέλνοντας μια ανακοίνωση στα σχολεία. Μετατρέπει, και σ’ αυτό το θέμα, τους δασκάλους σε εύκολους στόχους της κοινωνίας και των γονιών. Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και σε συνεργασία με τους οργανωμένους γονείς να καταγγείλουν από κοινού την πολυετή κοροϊδία του Υπουργείου. Εκτός από τις οποιεσδήποτε ώρες συντονισμού που μπορεί να δοθούν, υπάρχει άμεση η αναγκαιότητα ύπαρξης, ενός τουλάχιστον, τεχνικού Η/Υ σε κάθε Σχολική Εφορεία. Οι υπεύθυνοι της ΠΟΕΔ σιωπούν μπροστά στους υπευθύνους του Υπουργείου (γιατί άραγε;), σ’ όλες τις διαχρονικά άστοχες ενέργειες. Ακόμα και όταν υπάρχει φανερή κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.
5. Ειδικότητες στα Δημοτικά Σχολεία.
Είναι επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί σοβαρά το θέμα των ειδικοτήτων στα Δημοτικά Σχολεία. Πρέπει να κατοχυρωθούν οι δάσκαλοι που με γνώση και μεράκι για χρόνια διδάσκουν τα μαθήματα ειδικοτήτων στα σχολεία. Να μην επαφίεται στη διεύθυνση του σχολείου αν θα τους αξιοποιήσει στο θέμα που για χρόνια διδάσκουν. Να γίνει καταγραφή για τις ανάγκες σε ειδικότητες παγκύπρια. Να εξασφαλιστεί η διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων από τους συναδέλφους που για τόσα χρόνια τα διδάσκουν. Αν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες να διορίζονται δάσκαλοι ειδικοτήτων μόνο αν έχουν παιδαγωγική και ψυχολογική κατάρτιση. Αυτά είναι μεταβατικά μέτρα. Οριστική λύση μπορεί να δώσει μόνο η ίδρυση Παιδαγωγικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, για τους δασκάλους όλων των βαθμίδων. Εκεί να υπάρχει η αναγκαία εξειδίκευση και η παιδαγωγική και ψυχολογική κατάρτιση για όλους.
6. Εκπαιδευτικές άδειες με πλήρεις απολαβές.
Παράδειγμα: Στην Ελλάδα μπορεί ο εκπαιδευτικός να πάρει μέχρι πέντε (5) χρόνια εκπαιδευτική άδεια με πλήρεις απολαβές. Ακόμη και η διετής Μετεκπαίδευση στα διδασκαλεία τους παραχωρείται με πλήρεις απολαβές, κι ας μην θεωρούνται Μεταπτυχιακές σπουδές
7. Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα. Ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση γίνεται όταν αξιοποιείς τους δασκάλους και τους παρέχεις τα κίνητρα για βελτίωση.
8. Μείωση διδακτικού ωραρίου. Ουσιαστική μείωση του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων. Άμεση πρακτική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Απουσία από κάθε πρόγραμμα και εκδήλωση που δεν είμαστε υποχρεωμένοι, κ.λ.π.
9. Εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική προδημοτική, Ενιαίο Σχολείο, Μέτρα στήριξης. Ιδιαίτερα για τους αλλοδαπούς μαθητές που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι μαθητές οι οποίοι έχουν ηλικία για να πάνε στην Α’ τάξη, να πάνε πρώτα στην Προδημοτική τάξη. Απαίτηση για δίχρονη δωρεάν προσχολική αγωγή και ενιαίο 12χρονο δωρεάν δημόσιο σχολείο. Κρατικούς, δωρεάν, παιδικούς σταθμούς. Στελέχωση των σχολείων με ομάδες ειδικών ψυχολόγων, λογοθεραπευτών, ειδικών δασκάλων κ.λ.π. Επιχορήγηση από το Υπουργείο του κομίστρου των λεωφορείων για εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων. Πλήρης κάλυψη της δαπάνης εκπαιδευτικών επισκέψεων, θεατρικών παραστάσεων κ.λ.π. για τα ολιγοθέσια σχολεία. Δημιουργία κεντρικής μαθητικής βιβλιοθήκης σε κάθε σχολείο.
10. Υλικοτεχνική υποδομή όλων των σχολείων.
Απαίτηση από το Υπουργείο να μας δοθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα, χρονοδιάγραμμα δημιουργίας αιθουσών πολλαπλής χρήσης και αιθουσών ειδικών μαθημάτων στα σχολεία. Να καταρτιστεί κατάλογος όπως έγινε με το γραμματειακό προσωπικό, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την υλοποίησή του.
Σε τυχόν άρνηση του Υπουργείου να αρχίσουμε με πρόγραμμα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των μαθητών, γονιών και δασκάλων έξω από το Υπουργείο, κάθε μέρα μετά την 14η του Σεπτέμβρη, όπως το πρόγραμμα των κινηματογραφικών παραστάσεων. Προηγουμένως εννοείται η συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων και η εξαγγελία των μέτρων σε κοινές διασκέψεις τύπου.
Αυτή η αγωνιστική στάση θα δώσει το μήνυμα ότι οι γονείς, οι μαθητές και οι δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά ποιοτική εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά. Ευελπιστώ ότι θα συνεργαστούμε όλοι οι φορείς για την λύση των θεμάτων και δεν θα αναλωνόμαστε στην απλή συζήτησή τους, μετατρεπόμενοι σε ανάχωμα της οργής και της αγανάκτησης όσων υφίστανται και βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις στα σχολεία τους.
11. Νέα βιβλία και διδακτικό υλικό.
Σχεδιασμός για εκπόνηση βιβλίων στην Κύπρο για τα παιδιά και όχι για την τσέπη των «συγγραφέων» και των εκδοτών.
12. Ενισχυτική διδασκαλία, Επιπρόσθετος δάσκαλος στην Α’ τάξη, Μείωση αριθμού μαθητών.
H ενισχυτική διδασκαλία επιβάλλεται να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Να δίνονται δυο ώρες για ενισχυτική διδασκαλία σε όλους/όλες τους/τις συναδέλφους/σσες που αναλαμβάνουν τις πρώτες τάξεις. Mόνο έτσι θα μπορέσουμε να παρέμβουμε έγκαιρα εκεί που υπάρχουν προβλήματα και να δώσουμε την απαραίτητη βοήθεια. O/H δάσκαλος/α της τάξης είναι το καταλληλότερο πρόσωπο να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Αργότερα, τις περισσότερες φορές, είναι πολύ αργά και ο θεσμός καταντά "στάχτη στα μάτια του κόσμου". Είναι προτιμότερο να ενεργούμε ως "Προμηθείς" και όχι ως "Eπιμηθείς". Φυσικά η Ενισχυτική Διδασκαλία θα συνεχίζεται και στις επόμενες τάξεις όπου υπάρχει ανάγκη.
Άμεσος διορισμός πρόσθετου δασκάλου στις πρώτες τάξεις. Άμεση μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, εκεί που υπάρχουν αίθουσες, για όλες τις τάξεις του Β’ κύκλου και επιπλέον μείωση στους 15 μαθητές για τις Α’, Β’, και νηπιαγωγεία.
13. Ασφάλεια στους σχολικούς χώρους.
Η κατ’ όνομα «αντισεισμική αναβάθμιση» έχει αποκαλύψει και δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ασφάλεια των σχολικών κτιρίων για μαθητές και δασκάλους. Επιβάλλεται η ενεργός παρακολούθηση του θέματος και η δυναμική διεκδίκηση εφαρμογής σωστών προδιαγραφών ασφαλείας. Κατεδάφιση κτιρίων όπου κρίνεται απαραίτητο και είναι ασύμφορη οικονομικά η επισκευή τους.
14. Προτεινόμενο Σχέδιο Αξιολόγησης.
Για το θέμα που έχει εγγράψει ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο για συζήτηση προτείνουμε τα εξής:
Η προσέγγισή μας πρέπει να αντιμετωπίζει το σχέδιο και τις επιπτώσεις στην παιδεία, το σχολικό χώρο και τους εκπαιδευτικούς συνολικά. Δεν μπορούμε να αποπροσανατολιζόμαστε αναζητώντας τυχόν θετικές επουσιώδεις διατάξεις που δεν έχουν καμιά αξία, όταν λειτουργούν σ’ αυταρχικό, αντιδημοκρατικό περιβάλλον.
Το «νέο» προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης δεν προσκομίζει τίποτα το πραγματικά νέο. Επίσης είναι ψευδεπίγραφο αφού δεν ασχολείται με την ουσιαστική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά με την αξιολόγηση και τον ασφυκτικότερο έλεγχο των εκπαιδευτικών. Για άλλη μια φορά, αντί να καταργηθεί, παραμένει αποφασιστικός ο ρόλος της συνέντευξης στην Ε.Ε.Υ. για τις προαγωγές. Εμείς δεν θα παρασυρθούμε από επιμέρους ασήμαντες, τάχα προοδευτικές, πρόνοιες. Ο ρόλος των αξιολογητών και της Ε.Ε.Υ. παραμένει καθοριστικός για το μέλλον των δασκάλων. Καταργούν στα λόγια τον Επιθεωρητή και φέρνουν τρεις αξιολογητές με βαθμολογική αποτίμηση. Ο ένας μάλιστα (Διευθυντής σχολείου) θα αξιολογεί καθημερινά τους δασκάλους. Ο εξευτελισμός της προσωπικότητας των δασκάλων με τις βαθμολογίες και τις συνεντεύξεις συνεχίζεται. Σ’ ένα μικρό τόπο που όλοι γνωρίζονται, διατηρούνται στο προτεινόμενο σχέδιο, τα προνόμια των συγκεκριμένων θεσμών να διαχειρίζονται με ρουσφετολογικές και άλλες απαράδεκτες νοοτροπίες το μέλλον των εκπαιδευτικών.
Με την ανακατανομή των θέσεων στις νέες θέσεις χάνονται αρκετές θέσεις προαγωγής και επιβαρύνονται οι δάσκαλοι με νέα καθήκοντα και υποχρεώσεις. Οι προτεινόμενες μειώσεις διδακτικού ωραρίου είναι επουσιώδεις μπροστά στο φόρτο εργασίας που απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς. Δημιουργούν την κλίμακα του ανώτερου εκπαιδευτικού, για να κρατήσουν τάχα τους καλούς δασκάλους στην τάξη. Και εδώ αρχίζει ένας από τους πολλούς παραλογισμούς: Για να διεκδικήσει κάποιος τη θέση ανώτερου εκπαιδευτικού απαιτούν 15 χρόνια υπηρεσίας. Την ίδια ώρα απαιτούν 10 χρόνια για τη θέση του Παιδαγωγικού Συμβούλου που θα καθοδηγεί αυτόν τον καλό δάσκαλο. Τέτοιες παράλογες πρόνοιες υπάρχουν πολλές όταν τις αναλύσεις στις λεπτομέρειες. Δεν είναι όμως αυτός ο στόχος μας. Δεν μπορεί να χάνουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο.
Το σημαντικό όμως είναι να μην παρασυρθούμε στη συζήτηση των επιμέρους και να απαιτήσουμε δυναμικά το οποιοδήποτε νέο σχέδιο αξιολόγησης να διέπεται από βασικές αρχές στις οποίες θα μείνουμε σταθεροί:
Η αξιολόγηση πρέπει να επεκτείνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπαίδευση, ξεκινώντας από την κορυφή (Υπουργείο Παιδείας), οι οποίοι έχουν σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται η παιδεία.
Κατάργηση της αριθμητικής αξιολόγησης και της συνέντευξης για τις προαγωγές.
Για τις προαγωγές να υπάρχουν αποκλειστικά μετρήσιμα μοριοδοτημένα κριτήρια. Η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στη βαρύτητα που πρέπει να έχουν τα κριτήρια (π.χ. αρχαιότητα, μεταπτυχιακά, δημοσιεύσεις, κ.λ.π.)
Τα μόρια από κάθε κριτήριο πρέπει να υπολογίζονται μόνο σε μια φάση προαγωγής. Σε τυχόν επόμενη φάση θα υπολογίζονται μόνο τα επιπλέον που αποκτήθηκαν στο διάστημα από την προηγούμενη προαγωγή.
Σημαντική μείωση του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον παιδαγωγικό τους ρόλο.
Απαιτείται ποιοτική αρχική μόρφωση των εκπαιδευτικών σε Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές σχολές, με Παιδαγωγική και Ψυχολογική κατάρτιση για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ποιοτική περιοδική επιμόρφωση, σε εργάσιμο χρόνο, με συγκεκριμένους στόχους και προγράμματα.
Αυτές οι βασικές αρχές θα απαλλάξουν τους δασκάλους από το βραχνά του άγχους και θα τους προσδώσουν το παιδαγωγικό κύρος που απαιτείται για να επιτελέσουν το έργο τους. Θα βάλουν τέρμα στις πελατειακές σχέσεις και τον εξευτελισμό των εκπαιδευτικών. Είναι η μεγάλη ευκαιρία του κλάδου να αποκτήσει αξιοπρέπεια και το κύρος του στους γονείς και την κοινωνία. Είναι κρίμα, από ολιγωρία, συμφέροντα ή υστεροβουλίες, να αφεθούν οι δάσκαλοι να προχωρούν «έρποντας και γλείφοντας» σε κομματικούς και παραταξιακούς διαδρόμους, επαίτες για μια προαγωγή. Είναι καθήκον μας να ανυψώσουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια των δασκάλων.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Μανόλης Σόβολος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΟΕΔ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Σάββατο 23 Μαΐου 2009
Το Υπουργείο Παιδείας κωφεύει στα προβλήματα της Δημοτικής Εκπαίδευσης
Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει εδώ και δεκαετίες να κωφεύει στα προβλήματα της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου συνεχίζει στην αδιέξοδη πορεία των πρακατόχων της αδιαφορώντας προκλητικά για τη δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα σχολεία μας. Η ηγεσία της ΠΟΕΔ, επί χρόνια όμηρος εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων, αδυνατεί να αρθρώσει αγωνιστικό συνδικαλιστικό λόγο. Κυρίως όμως παρέμεινε επί χρόνια απομονωμένη από τους φυσικούς της συμμάχους, τους γονείς και ολόκληρη την κοινωνία. Δεν κατέβαλλε καμιά ουσιαστική προσπάθεια για δημιουργία μετώπου παιδείας ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα δείχνει πως τάχα αφυπνίζεται και προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει, η ηγεσία της ΠΟΕΔ, να μπει μπροστά στη σοβαρή οργάνωση ενός μετώπου παιδείας, δασκάλων, γονιών και μαθητών. Αν θα καταφέρει να δώσει στην κοινωνία το όραμα του ενιαίου δωρεάν δημόσιου 12χρονου σχολείου και αν θα πείσει όλους στην αγωνιστική προοπτική και δράση. Η ΡΙ.Α.ΚΙ. είχε επισημάνει έγκαιρα τα αδιέξοδα της συνδικαλιστικής μας δράσης. Για μια ακόμα φορά θα καταθέσουμε ξεκάθαρα τις προτάσεις μας στην Παγκύπρια συνδιάσκεψη και ελπίζουμε να εισακουστούμε έστω και αργοπορημένα.
Διαβάστε τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΔ:
Επιστολή για μέτρα
Εγκύκλιος για μέτρα
Ανακοίνωση για εκκρεμούντα θέματα
Διαβάστε τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΔ:
Επιστολή για μέτρα
Εγκύκλιος για μέτρα
Ανακοίνωση για εκκρεμούντα θέματα
Δευτέρα 18 Μαΐου 2009
Μεταθέσεις και τοποθετήσεις
Ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ε.Ε.Υ. οι πρώτες μεταθέσεις και τοποθετήσεις
Δημοτικής εκπαίδευσης
Προδημοτικής εκπαίδευσης
Ειδικής εκπαίδευσης
Μέχρι τις 25 του Μάη έχετε δικαίωμα ένστασης.
Δημοτικής εκπαίδευσης
Προδημοτικής εκπαίδευσης
Ειδικής εκπαίδευσης
Μέχρι τις 25 του Μάη έχετε δικαίωμα ένστασης.
Πέμπτη 14 Μαΐου 2009
Από την επαρχιακή συνέλευση
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΠΟΕΔ έγινε χθες Τακτική Επαρχιακή Συνέλευση, σε δημόσιο χώρο, όπως προβλέπει το καταστατικό. Η ΡΙ.Α.ΚΙ. είχε θέσει έντονα το θέμα σε όλα τα όργανα της ΠΟΕΔ και είχε διαμαρτυρηθεί για τον εκφυλισμό που οδηγεί το δασκαλικό κίνημα η ηγεσία της ΠΟΕΔ. Μέχρι πέρσι καλούσαν τη Γενική Συνέλευση στα γραφεία της ΠΟΕΔ!!! Χωρίς καμιά είδους προετοιμασία και προσπάθεια για να φέρουν τους δασκάλους στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο κάθε επαρχίας. Μαζεύονταν από κανένας(!!!) μέχρι 10 - 15 πέρσι. Τάχα να μας ενημερώσουν. Μας διάβαζαν τα ήδη γνωστά από τα Μ.Μ.Ε. και με επιτηδευμένα αργόσυρτους ρυθμούς χανόταν ο χρόνος. Ούτε λόγος βέβαια να φέρουν εισηγήσεις και να δώσουν τη δύναμη στη βάση να πάρει αποφάσεις για τα συγκεκριμένα θέματα.
Φέτος τα ίδια έκαναν. Με μια διαφορά. Συγκάλεσαν τη Συνέλευση σε μεγαλύτερους χώρους (σχολεία) την ώρα της συνεδρίας προσωπικού. Για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια ότι τήρησαν τις βασικές πρόνοιες του καταστατικού και να μας υποδείξουν ότι δεν έχουμε λόγο να διαμαρτυρόμαστε. Συνεχίζουν το συνδικαλιστικό κατήφορο. Για να αποκτήσει ουσιαστικό λόγο ο δάσκαλος της βάσης απαιτείται αλλαγή του καταστατικού, με δημιουργία μικρών τοπικών συλλόγων και εκλογή αντιπροσώπων ανακλητών οι οποίοι θα ελέγχονται από τη βάση.
Εμείς, ως ΡΙ.Α.ΚΙ., επισημάναμε τα θετικά βήματα που 'χει κάνει η επαρχιακή επιτροπή σε διαδικαστικά θέματα, αλλά απέχει πολύ από του να είναι ένα δυναμικό συνδικάτο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδείας και δασκάλων.
Θέσαμε έντονα το θέμα των Η/Υ και του "νέου" σχεδίου αξιολόγησης, με τις αρχές που πρέπει να το διέπουν. Στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη στις 26/5 θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για τις αρχές αυτές στις οποίες θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί για να δώσουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια στον κλάδο μας.
Φέτος τα ίδια έκαναν. Με μια διαφορά. Συγκάλεσαν τη Συνέλευση σε μεγαλύτερους χώρους (σχολεία) την ώρα της συνεδρίας προσωπικού. Για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια ότι τήρησαν τις βασικές πρόνοιες του καταστατικού και να μας υποδείξουν ότι δεν έχουμε λόγο να διαμαρτυρόμαστε. Συνεχίζουν το συνδικαλιστικό κατήφορο. Για να αποκτήσει ουσιαστικό λόγο ο δάσκαλος της βάσης απαιτείται αλλαγή του καταστατικού, με δημιουργία μικρών τοπικών συλλόγων και εκλογή αντιπροσώπων ανακλητών οι οποίοι θα ελέγχονται από τη βάση.
Εμείς, ως ΡΙ.Α.ΚΙ., επισημάναμε τα θετικά βήματα που 'χει κάνει η επαρχιακή επιτροπή σε διαδικαστικά θέματα, αλλά απέχει πολύ από του να είναι ένα δυναμικό συνδικάτο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδείας και δασκάλων.
Θέσαμε έντονα το θέμα των Η/Υ και του "νέου" σχεδίου αξιολόγησης, με τις αρχές που πρέπει να το διέπουν. Στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη στις 26/5 θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για τις αρχές αυτές στις οποίες θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί για να δώσουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια στον κλάδο μας.
"Νέο" προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης
Πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Παιδείας παρέδωσε στην ΠΟΕΔ το "νέο" προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών λειτουργών. Στις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε με λεπτομέρεια τις θέσεις μας. Από την πρώτη μελέτη φαίνεται ότι είναι "νέο" μόνο στα λόγια. Επίσης είναι ψευδεπίγραφο αφού δεν ασχολείται με την ουσιαστική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά με την αξιολόγηση και τον ασφυκτικότερο έλεγχο των εκπαιδευτικών. Για άλλη μια φορά, αντί να καταργηθεί, παραμένει αποφασιστικός ο ρόλος της συνέντευξης στην Ε.Ε.Υ. για τις προαγωγές. Εμείς θα μελετήσουμε συνολικά το σχέδιο και θα απαντήσουμε τεκμηριωμένα και δεν θα παρασυρθούμε από επιμέρους ασήμαντες, τάχα προοδευτικές, πρόνοιες. Για την αξιολόγηση μπορείτε να δείτε απόψεις μας σε προηγούμενες δημοσιεύσεις στη σχετική ενότητα, τις οποίες είχαμε αποστείλει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ.
Δείτε και μελετήστε το προτεινόμενο σχέδιο
Δείτε και μελετήστε το προτεινόμενο σχέδιο
Ετικέτες
Αξιολόγηση,
Συνδικαλιστικά
Κυριακή 19 Απριλίου 2009
Γιορτάζοντας την Ανάσταση
Γιορτάζοντας την Ανάσταση, σήμερα, ας έχουμε υπ' όψη μας ότι για την Ανάσταση, και πολύ περισσότερο για την επ-ανάσταση, σε οποιοδήποτε τομέα χρειάζεται η ανάσταση των συνειδήσεών μας. Εκτός από τις ευχές χρειάζεται και συλλογική δράση.
Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009
Στάση εργασίας της ΠΟΕΔ τη Δευτέρα, 23/3/2009
Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009
Συγκέντρωση Τοπικών Υπευθύνων ΠΟΕΔ Λευκωσίας
Β΄ Ενημερωτική Συγκέντρωση Τοπικών Υπευθύνων και Γενικών Αντιπροσώπων Λευκωσίας
Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι,
Το Επαρχιακό Γραφείο Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας σας πληροφορεί ότι την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009, η ώρα 12:15, στο δημοτικό Σχολείο Σταυρού, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ενημερωτική συγκέντρωση Τοπικών Υπευθύνων και Γενικών Αντιπροσώπων Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας.
Παρακαλούμε τις συναδέλφισσες και τους συνάδελφους, που ο διδασκαλικός σύλλογος του σχολείου τους, τους έχει ορίσει Τοπικούς Υπεύθυνους Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας, όπως μεριμνήσουν για την παρουσία τους στη συγκέντρωση. Η παρουσία των Τοπικών Υπευθύνων ΠΟΕΔ στη συγκέντρωση, θεωρείται απαραίτητη.
Ταυτόχρονα επιθυμούμε να σημειώσουμε τα εξής :
· Σύμφωνα με το καταστατικό της Οργάνωσης, ο Τοπικός Υπεύθυνος ΠΟΕΔ ενημερώνεται από το Επαρχιακό Γραφείο ΠΟΕΔ και στη συνέχεια ενημερώνει τους υπόλοιπους συναδέλφους. Για το σκοπό αυτό, το Επαρχιακό Γραφείο ΠΟΕΔ Λευκωσίας έχει, από τη φετινή σχολική χρονιά, τακτική επικοινωνία με τους Τοπικούς Υπευθύνους ΠΟΕΔ μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου. Θα παρακαλούσαμε τους συνάδελφους που δε λαμβάνουν email από το Επαρχιακό Γραφείο ΠΟΕΔ Λευκωσίας, όπως μας αποστείλουν email στην ηλεκτρονική διεύθυνση poedlefkosias@gmαil.com, για να τους προσθέσουμε στη λίστα επαφών.
· Σε κάθε διδασκαλικό σύλλογο πρέπει να υπάρχει Φάκελος ΠΟΕΔ, ο οποίος να ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους Τοπικούς Υπευθύνους ΠΟΕΔ για τις αποφάσεις, οδηγίες ή δραστηριότητες της Οργάνωσης.
· Παρακαλούμε τους Διευθυντές / Διευθύντριες των σχολείων της Επαρχίας Λευκωσίας, όπως σε κάθε συνεδρία του διδασκαλικού συλλόγου, παραχωρούν χρόνο στον Τοπικό Υπεύθυνο ΠΟΕΔ για να ενημερώνει το διδασκαλικό σύλλογο για τα θέματα που αφορούν το Επαρχιακό Γραφείο ή την Οργάνωση, όποτε υπάρχει ενημέρωση.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Απόστολος Σκουρουπάτης
Πρόεδρος Επαρχιακού Γραφείου ΠΟΕΔ Λευκωσίας
Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι,
Το Επαρχιακό Γραφείο Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας σας πληροφορεί ότι την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009, η ώρα 12:15, στο δημοτικό Σχολείο Σταυρού, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ενημερωτική συγκέντρωση Τοπικών Υπευθύνων και Γενικών Αντιπροσώπων Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας.
Παρακαλούμε τις συναδέλφισσες και τους συνάδελφους, που ο διδασκαλικός σύλλογος του σχολείου τους, τους έχει ορίσει Τοπικούς Υπεύθυνους Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας, όπως μεριμνήσουν για την παρουσία τους στη συγκέντρωση. Η παρουσία των Τοπικών Υπευθύνων ΠΟΕΔ στη συγκέντρωση, θεωρείται απαραίτητη.
Ταυτόχρονα επιθυμούμε να σημειώσουμε τα εξής :
· Σύμφωνα με το καταστατικό της Οργάνωσης, ο Τοπικός Υπεύθυνος ΠΟΕΔ ενημερώνεται από το Επαρχιακό Γραφείο ΠΟΕΔ και στη συνέχεια ενημερώνει τους υπόλοιπους συναδέλφους. Για το σκοπό αυτό, το Επαρχιακό Γραφείο ΠΟΕΔ Λευκωσίας έχει, από τη φετινή σχολική χρονιά, τακτική επικοινωνία με τους Τοπικούς Υπευθύνους ΠΟΕΔ μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου. Θα παρακαλούσαμε τους συνάδελφους που δε λαμβάνουν email από το Επαρχιακό Γραφείο ΠΟΕΔ Λευκωσίας, όπως μας αποστείλουν email στην ηλεκτρονική διεύθυνση poedlefkosias@gmαil.com, για να τους προσθέσουμε στη λίστα επαφών.
· Σε κάθε διδασκαλικό σύλλογο πρέπει να υπάρχει Φάκελος ΠΟΕΔ, ο οποίος να ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους Τοπικούς Υπευθύνους ΠΟΕΔ για τις αποφάσεις, οδηγίες ή δραστηριότητες της Οργάνωσης.
· Παρακαλούμε τους Διευθυντές / Διευθύντριες των σχολείων της Επαρχίας Λευκωσίας, όπως σε κάθε συνεδρία του διδασκαλικού συλλόγου, παραχωρούν χρόνο στον Τοπικό Υπεύθυνο ΠΟΕΔ για να ενημερώνει το διδασκαλικό σύλλογο για τα θέματα που αφορούν το Επαρχιακό Γραφείο ή την Οργάνωση, όποτε υπάρχει ενημέρωση.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Απόστολος Σκουρουπάτης
Πρόεδρος Επαρχιακού Γραφείου ΠΟΕΔ Λευκωσίας
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009
Η ηγεσία της ΠΟΕΔ ξεπουλά σημαντικές καταστήσεις του κλάδου
Με παράλογες και αντικαταστατικές αποφάσεις τους οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας των κινήσεων (ΠΑΔΕΔ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΗΚΙ) στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για να σαρώσει η εκάστοτε εξουσία τις κατακτήσεις του κλάδου. Με αποφάσεις που έχουν πάρει το Νοέμβρη και το Γενάρη ζητούν να διευρυνθεί η έδρα της Λεμεσού και να συμπεριλάβει ακόμα 9 σχολεία της ευρύτερης περιφέρειας. Κι όλα αυτά στα κρυφά και χωρίς να ρωτηθεί και να εγκρίνει η βάση του κλάδου.
Τέτοιες αποφάσεις επηρεάζουν σοβαρά την καθημερινότητα των δασκάλων, δίνουν μεγαλύτερη δύναμη για αυθαιρεσίες στην εκάστοτε εξουσία, στερούν τις μονάδες μετάθεσης από τους συναδέλφους που ταλαιπωρούνται στις μετακινήσεις τους. Κι όμως οι κύριοι των συγκεκριμένων κινήσεων αδιαφορούν ποδοπατώντας το καταστατικό, τη λογική και τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Πριν ενάμιση περίπου χρόνο, ενώ ήμουν Ανεξάρτητος Γενικός Αντιπρόσωπος, είχα μια συζήτηση με αξιωματούχους της Γραμματείας της ΠΟΕΔ. Μου είχαν πει ότι υπήρχαν σκέψεις από την Ε.Ε.Υ. και το Υπουργείο για να διευρυνθούν οι έδρες των μεγάλων πόλεων και να συμπεριλάβουν και άλλα σχολεία των γειτονικών Δήμων και κοινοτήτων. Τους επισήμανα τότε, ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο και βόμβα στα θεμέλια των κατακτήσεων του κλάδου. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στη μετατροπή των δασκάλων σε «πιόνια» και υποχείρια της αυθαιρεσίας της εκάστοτε εξουσίας. Ήδη η κατάσταση είναι σήμερα δύσκολη για πολλούς συναδέλφους που μετακινούνται π.χ. από Στρόβολο στο Καϊμακλί, από Άγιο Δομέτιο στην Αγλαντζιά κ.λ.π. Αναγκάζονται να διασχίζουν όλη τη Λευκωσία, σε τραγική κυκλοφοριακή κατάσταση και δεν δικαιούνται καμιά μονάδα μετάθεσης. Φανταστείτε να προσθέσουμε στην έδρα της Λευκωσίας και άλλους Δήμους (Λακατάμεια, Λατσιά κ.ά). Παρόμοια είναι και οι κατάσταση στις άλλες μεγάλες πόλεις. Τους επισήμανα ότι ακριβώς το αντίθετο πρέπει να επιδιώξουμε. Να ζητήσουμε κάθε Δήμος να θεωρείται ξεχωριστή έδρα. Και γιατί όχι μεγάλοι και εκτεταμένοι Δήμοι να χωριστούν σε μικρότερες ακόμα «έδρες». Έτσι οι συνάδελφοι θα βρίσκονται πιο κοντά στην κατοικία τους και αν είναι εκτός της έδρας τους θα δικαιούνται να πάρουν μονάδες μετάθεσης.
Δυστυχώς οι ηγέτες των συγκεκριμένων κινήσεων αποφάσισαν μόνοι τους να ξεπουλήσουν βασικές δικλείδες προστασίας των δασκάλων από την αυθαιρεσία της Ε.Ε.Υ. και των Επαρχιακών Γραφείων.
Στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη η Α.ΚΙ.ΔΑ. έθεσε το θέμα, αλλά η ηγεσία της ΠΟΕΔ αρνήθηκε πεισματικά να συζητηθεί. Εμείς ως ΡΙ.Α.ΚΙ. επιμείναμε ότι έπρεπε να συζητηθεί αυτό το σοβαρό θέμα που επηρεάζει τη ζωή όλων των δασκάλων. Εξάλλου εμείς δεν γνωρίζαμε την εξέλιξη που είχε πάρει το θέμα, αφού δεν έχουμε εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Δυστυχώς, όπως μαθαίνουμε, από έγγραφο της Α.ΚΙ.ΔΑ. που κυκλοφόρησε στα σχολεία, οι τρεις άλλες κινήσεις συνεχίζουν με τις αποφάσεις τους το συνδικαλιστικό κατήφορο. Το Υπουργείο, εν τω μεταξύ, βλέποντας ότι έχει να κάνει με «προθύμους», στο έγγραφό του για την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, κάνει προτάσεις για διεύρυνση και άλλων εδρών, για παραμερισμό των μονάδων μετάθεσης, για κυρίαρχο ρόλο των περίφημων «εκπαιδευτικών αναγκών». Οι δάσκαλοι δηλαδή έρμαια στις ορέξεις του κάθε ηγετίσκου. Η ηγεσία της ΠΟΕΔ, στην απάντησή της στο έγγραφο του Υπουργείου, προσπαθεί «να τα μαζέψει», αλλά το μόνο που κάνουν φανερό είναι η επιπολαιότητα, η ανευθυνότητα και έλλειψη αξιοπιστίας τους.
Εμείς, ως ΡΙ.Α.ΚΙ. καλούμε κάθε συνάδελφο, σε οποιαδήποτε κίνηση, να ξεσηκωθεί και να βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες των συγκεκριμένων ηγεσιών. Όσο ακόμα είναι νωρίς…
Τέτοιες αποφάσεις επηρεάζουν σοβαρά την καθημερινότητα των δασκάλων, δίνουν μεγαλύτερη δύναμη για αυθαιρεσίες στην εκάστοτε εξουσία, στερούν τις μονάδες μετάθεσης από τους συναδέλφους που ταλαιπωρούνται στις μετακινήσεις τους. Κι όμως οι κύριοι των συγκεκριμένων κινήσεων αδιαφορούν ποδοπατώντας το καταστατικό, τη λογική και τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Πριν ενάμιση περίπου χρόνο, ενώ ήμουν Ανεξάρτητος Γενικός Αντιπρόσωπος, είχα μια συζήτηση με αξιωματούχους της Γραμματείας της ΠΟΕΔ. Μου είχαν πει ότι υπήρχαν σκέψεις από την Ε.Ε.Υ. και το Υπουργείο για να διευρυνθούν οι έδρες των μεγάλων πόλεων και να συμπεριλάβουν και άλλα σχολεία των γειτονικών Δήμων και κοινοτήτων. Τους επισήμανα τότε, ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο και βόμβα στα θεμέλια των κατακτήσεων του κλάδου. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στη μετατροπή των δασκάλων σε «πιόνια» και υποχείρια της αυθαιρεσίας της εκάστοτε εξουσίας. Ήδη η κατάσταση είναι σήμερα δύσκολη για πολλούς συναδέλφους που μετακινούνται π.χ. από Στρόβολο στο Καϊμακλί, από Άγιο Δομέτιο στην Αγλαντζιά κ.λ.π. Αναγκάζονται να διασχίζουν όλη τη Λευκωσία, σε τραγική κυκλοφοριακή κατάσταση και δεν δικαιούνται καμιά μονάδα μετάθεσης. Φανταστείτε να προσθέσουμε στην έδρα της Λευκωσίας και άλλους Δήμους (Λακατάμεια, Λατσιά κ.ά). Παρόμοια είναι και οι κατάσταση στις άλλες μεγάλες πόλεις. Τους επισήμανα ότι ακριβώς το αντίθετο πρέπει να επιδιώξουμε. Να ζητήσουμε κάθε Δήμος να θεωρείται ξεχωριστή έδρα. Και γιατί όχι μεγάλοι και εκτεταμένοι Δήμοι να χωριστούν σε μικρότερες ακόμα «έδρες». Έτσι οι συνάδελφοι θα βρίσκονται πιο κοντά στην κατοικία τους και αν είναι εκτός της έδρας τους θα δικαιούνται να πάρουν μονάδες μετάθεσης.
Δυστυχώς οι ηγέτες των συγκεκριμένων κινήσεων αποφάσισαν μόνοι τους να ξεπουλήσουν βασικές δικλείδες προστασίας των δασκάλων από την αυθαιρεσία της Ε.Ε.Υ. και των Επαρχιακών Γραφείων.
Στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη η Α.ΚΙ.ΔΑ. έθεσε το θέμα, αλλά η ηγεσία της ΠΟΕΔ αρνήθηκε πεισματικά να συζητηθεί. Εμείς ως ΡΙ.Α.ΚΙ. επιμείναμε ότι έπρεπε να συζητηθεί αυτό το σοβαρό θέμα που επηρεάζει τη ζωή όλων των δασκάλων. Εξάλλου εμείς δεν γνωρίζαμε την εξέλιξη που είχε πάρει το θέμα, αφού δεν έχουμε εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Δυστυχώς, όπως μαθαίνουμε, από έγγραφο της Α.ΚΙ.ΔΑ. που κυκλοφόρησε στα σχολεία, οι τρεις άλλες κινήσεις συνεχίζουν με τις αποφάσεις τους το συνδικαλιστικό κατήφορο. Το Υπουργείο, εν τω μεταξύ, βλέποντας ότι έχει να κάνει με «προθύμους», στο έγγραφό του για την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, κάνει προτάσεις για διεύρυνση και άλλων εδρών, για παραμερισμό των μονάδων μετάθεσης, για κυρίαρχο ρόλο των περίφημων «εκπαιδευτικών αναγκών». Οι δάσκαλοι δηλαδή έρμαια στις ορέξεις του κάθε ηγετίσκου. Η ηγεσία της ΠΟΕΔ, στην απάντησή της στο έγγραφο του Υπουργείου, προσπαθεί «να τα μαζέψει», αλλά το μόνο που κάνουν φανερό είναι η επιπολαιότητα, η ανευθυνότητα και έλλειψη αξιοπιστίας τους.
Εμείς, ως ΡΙ.Α.ΚΙ. καλούμε κάθε συνάδελφο, σε οποιαδήποτε κίνηση, να ξεσηκωθεί και να βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες των συγκεκριμένων ηγεσιών. Όσο ακόμα είναι νωρίς…
Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009
Και ξαφνικά ... "ξύπνησε" η ηγεσία της ΠΟΕΔ για τους Η/Υ
Πέρασε η μισή σχολική χρονιά. Και ξαφνικά «ξύπνησε» η ηγεσία της ΠΟΕΔ και ανακάλυψε ότι υπάρχουν προβλήματα με τους Η/Υ στα σχολεία μας. (Διαβάστε στο τέλος τη σχετική επιστολή). Δίνει μάλιστα και παράταση στο Υπουργείο για να προσπαθήσει να τα επιλύσει. Εμείς, ως ΡΙ.Α.ΚΙ., από την αρχή της χρονιάς είχαμε επισημάνει στην ηγεσία της ΠΟΕΔ την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοι στα σχολεία και κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις. Στη συνάντηση των Αντιπροσώπων της Λευκωσίας, αλλά και στην Παγκύπρια Συνέλευση των Γενικών Αντιπροσώπων θέσαμε έντονα το θέμα της ενημέρωσης της κοινωνίας για την κατάσταση που επικρατεί. Επιμέναμε ότι έπρεπε να ενημερώσουμε τους οργανωμένους γονείς και με κοινή συνέντευξη τύπου να απαιτήσουμε μέτρα.
Σε επιστολή μας στην ΠΟΕΔ, για τα θέματα της Συνδιάσκεψης τον Οκτώβρη 2008, επισημαίναμε:
Προβλήματα με τους Η/Υ στα σχολεία.
Και εδώ η ηγεσία της ΠΟΕΔ φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. «Ρίχνει το μπαλάκι» στους δασκάλους του σχολείου, στέλνοντας μια ανακοίνωση στα σχολεία. Μετατρέπει, και σ’ αυτό το θέμα, τους δασκάλους σε εύκολους στόχους της κοινωνίας και των γονιών. Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και σε συνεργασία με τους οργανωμένους γονείς να καταγγείλουν από κοινού την πολυετή κοροϊδία του Υπουργείου. Οι υπεύθυνοι της ΠΟΕΔ σιωπούν μπροστά στους υπευθύνους του Υπουργείου (γιατί άραγε;), σ’ όλες τις διαχρονικά άστοχες ενέργειες. Ακόμα και όταν υπάρχει φανερή κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος (ένας υπολογιστής σε κάθε τάξη, προβληματικές δικτυώσεις, χιλιάδες scanners, χιλιάδες ογκώδεις και δυσλειτουργικοί printers, -τώρα θα πληρώσουμε και 1.087.650 ευρώ για τις βάσεις τους – έλεος!!! κ.ά)
Αντί όλων αυτών η ηγεσία της ΠΟΕΔ περιορίστηκε σε μια παράγραφο σε επιστολή της προς τους δασκάλους, ανάμεσα σε άλλα άσχετα θέματα, να τους καλεί να μην αναλαμβάνουν καθήκοντα που αφορούν τους Η/Υ στα σχολεία.
Για άλλη μια φορά δηλαδή έκαμαν στόχο το δάσκαλο της τάξης στα μάτια των γονιών. Κλεισμένοι στα γραφεία τους αρνούνταν και αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Άφηναν στη διακριτική ευχέρεια του κάθε συναδέλφου να πράττει όπως νομίζει. Μεσοβέζικες προτάσεις από άτολμους, αποκομμένους από τη βάση «συνδικαλιστές». Αποφεύγουν όπως «ο διάολος το λιβάνι» τη συλλογική αγωνιστική δράση και την έγκαιρη τεκμηριωμένη κατάθεση επιχειρημάτων. Αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως ηγεσία και να απαιτήσουν τα αυτονόητα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Τις περισσότερες φορές αντιδρούν άκαιρα, ετεροχρονισμένα, άτολμα και συνήθως δημιουργούν συγχύσεις, παρά καθοδηγούν και οργανώνουν το μέτωπο παιδείας όλων των ενδιαφερομένων φορέων.
Η βάση του κλάδου πρέπει επιτέλους να αντιδράσει δυναμικά, να απεγκλωβιστεί από τις συμβιβασμένες παραταξιακές ηγεσίες και να διεκδικήσει μια δυναμική, αγωνιστική συνδικαλιστική παρουσία.
Διαβάστε τώρα την ετεροχρονισμένη αντίδραση της ηγεσίας της ΠΟΕΔ στην επιστολή της.
Σε επιστολή μας στην ΠΟΕΔ, για τα θέματα της Συνδιάσκεψης τον Οκτώβρη 2008, επισημαίναμε:
Προβλήματα με τους Η/Υ στα σχολεία.
Και εδώ η ηγεσία της ΠΟΕΔ φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. «Ρίχνει το μπαλάκι» στους δασκάλους του σχολείου, στέλνοντας μια ανακοίνωση στα σχολεία. Μετατρέπει, και σ’ αυτό το θέμα, τους δασκάλους σε εύκολους στόχους της κοινωνίας και των γονιών. Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και σε συνεργασία με τους οργανωμένους γονείς να καταγγείλουν από κοινού την πολυετή κοροϊδία του Υπουργείου. Οι υπεύθυνοι της ΠΟΕΔ σιωπούν μπροστά στους υπευθύνους του Υπουργείου (γιατί άραγε;), σ’ όλες τις διαχρονικά άστοχες ενέργειες. Ακόμα και όταν υπάρχει φανερή κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος (ένας υπολογιστής σε κάθε τάξη, προβληματικές δικτυώσεις, χιλιάδες scanners, χιλιάδες ογκώδεις και δυσλειτουργικοί printers, -τώρα θα πληρώσουμε και 1.087.650 ευρώ για τις βάσεις τους – έλεος!!! κ.ά)
Αντί όλων αυτών η ηγεσία της ΠΟΕΔ περιορίστηκε σε μια παράγραφο σε επιστολή της προς τους δασκάλους, ανάμεσα σε άλλα άσχετα θέματα, να τους καλεί να μην αναλαμβάνουν καθήκοντα που αφορούν τους Η/Υ στα σχολεία.
Για άλλη μια φορά δηλαδή έκαμαν στόχο το δάσκαλο της τάξης στα μάτια των γονιών. Κλεισμένοι στα γραφεία τους αρνούνταν και αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Άφηναν στη διακριτική ευχέρεια του κάθε συναδέλφου να πράττει όπως νομίζει. Μεσοβέζικες προτάσεις από άτολμους, αποκομμένους από τη βάση «συνδικαλιστές». Αποφεύγουν όπως «ο διάολος το λιβάνι» τη συλλογική αγωνιστική δράση και την έγκαιρη τεκμηριωμένη κατάθεση επιχειρημάτων. Αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως ηγεσία και να απαιτήσουν τα αυτονόητα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Τις περισσότερες φορές αντιδρούν άκαιρα, ετεροχρονισμένα, άτολμα και συνήθως δημιουργούν συγχύσεις, παρά καθοδηγούν και οργανώνουν το μέτωπο παιδείας όλων των ενδιαφερομένων φορέων.
Η βάση του κλάδου πρέπει επιτέλους να αντιδράσει δυναμικά, να απεγκλωβιστεί από τις συμβιβασμένες παραταξιακές ηγεσίες και να διεκδικήσει μια δυναμική, αγωνιστική συνδικαλιστική παρουσία.
Διαβάστε τώρα την ετεροχρονισμένη αντίδραση της ηγεσίας της ΠΟΕΔ στην επιστολή της.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)