Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Εμείς προειδοποιούσαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς ...


Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ, η ΡΙ.Α.ΚΙ. προειδοποιούσε για την κατάσταση της παιδείας και την αγωνιστική πορεία που απαιτούσαν οι συνθήκες. Την ώρα που εμείς υψώναμε πανό με τα προβλήματα της παιδείας, κάποιοι προτιμούσαν να φορούν τις γραβάτες τους και να κάνουν δημόσιες σχέσεις, πιστεύοντας πως όσο πιο σκυφτοκέφαλοι είναι, μπορούσε να τους λυπηθεί η εξουσία και να τους πετάξει λίγα ψίχουλα με στόχο να ξεγελάσουν και τη βάση των δασκάλων. Οι δάσκαλοι όμως, όσο εκλωβισμένοι και αν είναι από τα ρουσφέτια και την αδιαφάνεια, άρχισαν να τους παίρνουν είδηση. Σύντομα δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν, όταν αποκαλυφθούν για τα καλά.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Ή στραβός είν' ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε ...

Στην ιστοσελίδα της "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ" διάβασα χθες και το εξής:

"Η πλειοψηφία των Γενικών αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ, απέρριψε το αίτημα της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών, για να συζητηθεί η απόφαση της Επιτρόπου Διοικήσεως σχετικά με τις επισκέψεις Τ/Κ μαθητών και Εκπαιδευτικών στα σχολεία μας ...".

Άρχισα να αναρωτιέμαι αν ήμουν στη Συνδιάσκεψη ή όχι. Δυστυχώς για τους φίλους της "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ" και όλους τους δασκάλους τα γεγονότα είναι διαφορετικά. Οι Γενικοί αντιπρόσωποι δεν απέρριψαν ούτε ενέκριναν τίποτα, γιατί δεν τέθηκε ποτέ το θέμα σε ψηφοφορία. Το προεδρείο της Συνδιάσκεψης αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να θέσει το θέμα για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης. Το ίδιο έκανε και με την πρότασή μας (ΡΙ.Α.ΚΙ.) για παράταση των εργασιών και μετά το γεύμα. Εμείς, παίρνοντας το λόγο, ήμασταν οι μόνοι που τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα. Από θέση αρχής θέλουμε να συζητούνται όλα τα θέματα. Και αυτό που έθεσε η "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ" και όλα όσα είχαν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη.

Δυστυχώς όλες οι άλλες κινήσεις, και η "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ", αρνούνται να συνεχιστούν οι εργασίες το απόγευμα, μετά το γεύμα. Πώς θέλουν να συζητηθεί ένα θέμα το οποίο θέτουν στο προεδρείο στις 13:05 και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αποφασίζουν ότι οι εργασίες θα λήξουν, με το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", στις 13:15; Ο λαϊκισμός και ο παραλογισμός περίσσεψε.

Έχουμε γίνει φορτικοί σε κάθε συνδιάσκεψη να θέτουμε θέμα για παράταση των εργασιών και μετά το γεύμα. ΟΛΕΣ οι κινήσεις το απορρίπτουν και ενοχλούνται όταν τους επισημαίνουμε την κατασπατάληση των χρημάτων των δασκάλων για οδοιπορικά και γεύματα, χωρίς να αξιοποιείται ο χρόνος για συζήτηση των θεμάτων και αποφάσεις. Το ποτήρι όμως έχει ξεχειλίσει. Στην τελευταία συνδιάσκεψη συναδέλφισσα ήρθε και μου είπε ότι "δεν ήξερε ότι εγώ αρνούμαι όλα τα χρόνια να πάρω οδοιπορικά και να μείνω στο γεύμα". Της απάντησα ότι "είναι αλήθεια. Για μένα ο συνδικαλισμός είναι προσφορά. Τις Συνδιασκέψεις τις αντιμετωπίζω ως πεδίο συζήτησης και λήψης αποφάσεων για το μέλλον της εκπαίδευσης και της παιδείας".

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Κάποιοι φαίνεται βλέπουν τις Συνδιασκέψεις για 2-3 αργίες ακόμα το χρόνο με πληρωμένα οδοιπορικά και γεύμα. Τα ψέματα όμως τέλειωσαν. Σύντομα θα έρθει η ώρα που θα λογοδοτήσουν σε όλους τους δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Και για να μη παρεξηγούμαστε. Ασφαλώς και δικαιούνται γεύμα οι αντιπρόσωποι αν έμεναν και εργάζονταν και το απόγευμα. Ακόμη και οδοιπορικά, για όσους έρχονται από τις μακρινές πόλεις, θα μπορούσαμε να δεχτούμε. Όχι όμως να εμπαίζουν τους δασκάλους με απροκάλυπτο τρόπο, σε αγαστή διαπαραταξιακή συμφωνία, να αρνούνται να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις, να κρατούν τους πλείστους αντιπροσώπους ανενημέρωτους, να εγγράφουν ή να μην εγγράφουν θέματα, να συζητούν ή να μη συζητούν θέματα για παραταξιακές ή κομματικές σκοπιμότητες και να λαϊκίζουν ασύστολα.

Το ερώτημα για ΟΛΕΣ τις κινήσεις παραμένει αμείλικτο:

Για να μπορέσουν να συζητηθούν ΟΛΑ τα θέματα χρειάζεται οι Συνδιασκέψεις να είναι ολοήμερες, ώστε με άνεση χρόνου και σεβασμό στα χρήματα των συνδρομών των δασκάλων και νηπιαγωγών να παίρνουμε και να υλοποιούμε αποφάσεις.
ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ;
Η ΡΙ.Α.ΚΙ. το έχει απαντήσει με τη δράση της.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΠΟΕΔ, Ιούνης 2009

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009, η Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ, η οποία ήταν συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε το Μάη. Είχαν εγγραφεί για συζήτηση εκκρεμούντα θέματα και η στάση απέναντι στο Υπουργείο, το προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης και πάρα πολλά θέματα που είχαμε εγγράψει ως ΡΙ.Α.ΚΙ.

Ας αρχίσουμε από τα διαδικαστικά. Ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 9:00 π.μ. Άρχισαν οι εργασίες 9:40 π.μ. Οι εργασίες τέλειωσαν 1:15 μ.μ. Ενδιάμεσα ένα διάλειμμα από πεντάλεπτο κατέληξε 40λεπτο. Άλλο ένα για διαβούλευση των κινήσεων κατέληξε σε μισάωρο. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας… Την πρότασή μας για συνέχιση των εργασιών και μετά το γεύμα δεν θέλησαν να τη βάλουν καν σε ψηφοφορία. Απροκάλυπτα και αυταρχικά αποφασίζουν να μη θέσουν σε ψηφοφορία μια διαδικαστική πρόταση που τίμια και ξεκάθαρα τους θέτει προ των ευθυνών τους.

Φοβούμενοι πως θα αρχίσουν και άλλοι συνάδελφοι, από τις κινήσεις τους, να αντιδρούν στον εκφυλισμό του συνδικαλισμού καταφεύγουν σε βυζαντινές μηχανορραφίες. Φοβήθηκαν ότι ίσως τούτη τη φορά να είχαν να αντιμετωπίσουν παραπάνω αντίδραση από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη (2 υπέρ της πρότασής μας και μια αποχή). Η αυτογελειοποίησή τους έφτασε στο σημείο στις 105 μ.μ. να καταθέτουν πρόταση για συζήτηση θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης ενώ την ίδια στιγμή όλοι τους υποστήριζαν τη λήξη των εργασιών της συνδιάσκεψης. Είναι κρίμα που οι συνάδελφοι που τους ψηφίζουν, παρασυρμένοι από διάφορους λόγους, δεν τους βλέπουν «εν πλήρη δράση» για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δουν ποιους στέλνουν να τους αντιπροσωπεύσουν.

Στα θέματα τώρα που «συζητήθηκαν». Στα εκκρεμούντα θέματα ψηφίστηκε ένα γενικόλογο ψήφισμα για τις αντιδράσεις μας σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν απαντήσει με θετικά δείγματα γραφής το επόμενο δίμηνο. (Όταν κυκλοφορήσει επίσημα από την ΠΟΕΔ θα σας ενημερώσουμε). Εμείς καταθέσαμε πρόταση για συγκεκριμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις:

«Σε τυχόν άρνηση του Υπουργείου να αρχίσουμε με πρόγραμμα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των μαθητών, γονιών και δασκάλων έξω από το Υπουργείο, κάθε μέρα μετά την 14η του Σεπτέμβρη, όπως το πρόγραμμα των κινηματογραφικών παραστάσεων. Προηγουμένως εννοείται η συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων και η εξαγγελία των μέτρων σε κοινές διασκέψεις τύπου.

Αυτή η αγωνιστική στάση θα δώσει το μήνυμα ότι οι γονείς, οι μαθητές και οι δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά ποιοτική εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά. Ευελπιστώ ότι θα συνεργαστούμε όλοι οι φορείς για την λύση των θεμάτων και δεν θα αναλωνόμαστε στην απλή συζήτησή τους, μετατρεπόμενοι σε ανάχωμα της οργής και της αγανάκτησης όσων υφίστανται και βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις στα σχολεία τους».

Η πρότασή μας απορρίφτηκε και περιορίστηκαν σε αναφορά για «συνεργασία και εμπλοκή των γονιών». Είναι φανερό ότι δεν έχουν καμιά διάθεση για δημιουργία πραγματικού αγωνιστικού μετώπου παιδείας και περιορίζονται σε ευχολόγια. Σκυφτοκέφαλοι επαίτες, είναι έτοιμοι να στηρίξουν την οποιαδήποτε εξουσία με τα πρώτα ψίχουλα που θα τους πετάξει.

Στο θέμα του προτεινόμενου σχεδίου αξιολόγησης, μετά από διαβούλευση των κινήσεων έγινε κατορθωτό να εκδοθεί μια απόφαση σαν «το μνήμα του Αγ. Νεοφύτου». Με ευχολόγια πάλι αρνήθηκαν να συζητηθούν και να αποφασιστούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρόνοιες που θα απαιτήσουμε για το νέο σχέδιο. Εμείς καταθέσαμε και εδώ συγκεκριμένες θέσεις που πιστεύουμε διασφαλίζουν τους εκπαιδευτικούς και την αξιοπρέπειά τους. (Μπορείτε να τις διαβάσετε παρακάτω). Τις απέρριψαν. Το θετικό είναι ότι αποφασίστηκε το όποιο σχέδιο να περάσει από τη βάση του κλάδου. Βέβαια θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση γιατί δεν μπορούμε να τους έχουμε εμπιστοσύνη. Τα ίδια έκαναν και σε άλλα θέματα (ολοήμερο κ.λ.π.) Για άλλη μια φορά οι ηγεσίες των κινήσεων αδρανοποιούν το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κλάδου και μετατρέπουν τους Γενικούς Αντιπροσώπους σε «συνδικαλιστικές γλάστρες».

Οι θέσεις της ΡΙ.Α.ΚΙ. για το σχέδιο αξιολόγησης

Εισήγηση της ΡΙ.Α.ΚΙ. για το θέμα του προτεινόμενου σχεδίου αξιολόγησης, στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ (18/6/09):

Η προσέγγισή μας πρέπει να αντιμετωπίζει το σχέδιο και τις επιπτώσεις στην παιδεία, το σχολικό χώρο και τους εκπαιδευτικούς συνολικά. Δεν μπορούμε να αποπροσανατολιζόμαστε αναζητώντας τυχόν θετικές επουσιώδεις διατάξεις που δεν έχουν καμιά αξία, όταν λειτουργούν σ’ αυταρχικό, αντιδημοκρατικό περιβάλλον.

Το «νέο» προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης δεν προσκομίζει τίποτα το πραγματικά νέο. Επίσης είναι ψευδεπίγραφο αφού δεν ασχολείται με την ουσιαστική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά με την αξιολόγηση και τον ασφυκτικότερο έλεγχο των εκπαιδευτικών. Για άλλη μια φορά, αντί να καταργηθεί, παραμένει αποφασιστικός ο ρόλος της συνέντευξης στην Ε.Ε.Υ. για τις προαγωγές. Εμείς δεν θα παρασυρθούμε από επιμέρους ασήμαντες, τάχα προοδευτικές, πρόνοιες. Ο ρόλος των αξιολογητών και της Ε.Ε.Υ. παραμένει καθοριστικός για το μέλλον των δασκάλων. Καταργούν στα λόγια τον Επιθεωρητή και φέρνουν τρεις αξιολογητές με βαθμολογική αποτίμηση. Ο ένας μάλιστα (Διευθυντής σχολείου) θα αξιολογεί καθημερινά τους δασκάλους. Ο εξευτελισμός της προσωπικότητας των δασκάλων με τις βαθμολογίες και τις συνεντεύξεις συνεχίζεται. Σ’ ένα μικρό τόπο που όλοι γνωρίζονται, διατηρούνται στο προτεινόμενο σχέδιο, τα προνόμια των συγκεκριμένων θεσμών να διαχειρίζονται με ρουσφετολογικές και άλλες απαράδεκτες νοοτροπίες το μέλλον των εκπαιδευτικών.

Με την ανακατανομή των θέσεων στις νέες θέσεις χάνονται αρκετές θέσεις προαγωγής και επιβαρύνονται οι δάσκαλοι με νέα καθήκοντα και υποχρεώσεις. Οι προτεινόμενες μειώσεις διδακτικού ωραρίου είναι επουσιώδεις μπροστά στο φόρτο εργασίας που απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς. Δημιουργούν την κλίμακα του ανώτερου εκπαιδευτικού, για να κρατήσουν τάχα τους καλούς δασκάλους στην τάξη. Και εδώ αρχίζει ένας από τους πολλούς παραλογισμούς: Για να διεκδικήσει κάποιος τη θέση ανώτερου εκπαιδευτικού απαιτούν 15 χρόνια υπηρεσίας. Την ίδια ώρα απαιτούν 10 χρόνια για τη θέση του Παιδαγωγικού Συμβούλου που θα καθοδηγεί αυτόν τον καλό δάσκαλο. Τέτοιες παράλογες πρόνοιες υπάρχουν πολλές όταν τις αναλύσεις στις λεπτομέρειες. Δεν είναι όμως αυτός ο στόχος μας. Δεν μπορεί να χάνουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο.

Για τους λόγους αυτούς, και πολλούς άλλους, προτείνουμε τη συνολική απόρριψη του σχεδίου και τη δυναμική διεκδίκηση ενός σχεδίου αξιολόγησης το οποίο θα περιλαμβάνει απαραίτητα τις αρχές τις οποίες περιγράφουμε παρακάτω.

Το σημαντικό όμως είναι να μην παρασυρθούμε στη συζήτηση των επιμέρους και να απαιτήσουμε δυναμικά το οποιοδήποτε νέο σχέδιο αξιολόγησης να διέπεται από βασικές αρχές στις οποίες θα μείνουμε σταθεροί:
 Η αξιολόγηση πρέπει να επεκτείνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπαίδευση, ξεκινώντας από την κορυφή (Υπουργείο Παιδείας), οι οποίοι έχουν σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται η παιδεία.
 Κατάργηση της αριθμητικής αξιολόγησης και της συνέντευξης για τις προαγωγές.
 Για τις προαγωγές να υπάρχουν αποκλειστικά μετρήσιμα μοριοδοτημένα κριτήρια. Η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στη βαρύτητα που πρέπει να έχουν τα κριτήρια (π.χ. αρχαιότητα, μεταπτυχιακά, δημοσιεύσεις, κ.λ.π.)
 Τα μόρια από κάθε κριτήριο πρέπει να υπολογίζονται μόνο σε μια φάση προαγωγής. Σε τυχόν επόμενη φάση θα υπολογίζονται μόνο τα επιπλέον που αποκτήθηκαν στο διάστημα από την προηγούμενη προαγωγή.
 Σημαντική μείωση του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον παιδαγωγικό τους ρόλο.
 Απαιτείται ποιοτική αρχική μόρφωση των εκπαιδευτικών σε Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές σχολές, με Παιδαγωγική και Ψυχολογική κατάρτιση για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ποιοτική περιοδική επιμόρφωση, σε εργάσιμο χρόνο, με συγκεκριμένους στόχους και προγράμματα.

Αυτές οι βασικές αρχές θα απαλλάξουν τους δασκάλους από το βραχνά του άγχους και θα τους προσδώσουν το παιδαγωγικό κύρος που απαιτείται για να επιτελέσουν το έργο τους. Θα βάλουν τέρμα στις πελατειακές σχέσεις και τον εξευτελισμό των εκπαιδευτικών. Είναι η μεγάλη ευκαιρία του κλάδου να αποκτήσει αξιοπρέπεια και το κύρος του στους γονείς και την κοινωνία. Είναι κρίμα, από ολιγωρία, συμφέροντα ή υστεροβουλίες, να αφεθούν οι δάσκαλοι να προχωρούν «έρποντας και γλείφοντας» σε κομματικούς και παραταξιακούς διαδρόμους, επαίτες για μια προαγωγή. Είναι καθήκον μας να ανυψώσουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια των δασκάλων.